Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kaledran Mermer ocağı keşfi yapılacak.

25 Nisan 2023

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Daha önce iki defa hava muhalefeti gerekçe gösterilerek ertelenen Kaledran mermer ocağı keşfi 4 Mayıs’ta yapılacak.

Ekonomik değeri yüksek çeşit çeşit tropikal ürünlerin yetiştiği Kaledran’da açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili 4 Mayıs’ta keşif yapılacak. Keşif için görevlendirilen 7 kişi, Kaledran’ın geleceğine karar verecek.

GAZİPAŞA’NIN Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’da faaliyet gösteren mermer ocağında 4 Mayıs Perşembe günü keşif yapılacak. Daha önce 15 Aralık 2022 Perşembe günü yapılması planlanan ve hava muhalefeti nedeniyle 31 Ocak 2023 Salı gününe ertelenen keşif, keşif dosyasında yer alan bazı bilirkişilerin hava muhalefetini gerekçe göstererek keşfin ertelenmesini istemesi üzerine ikinci kez ertelenmişti.

KALEDRAN’IN GELECEĞİNE YÖN VERECEKLER

Mersin 1. İdare Mahkemesi, Kaledran’da faaliyet gösteren mermer ocağında 4 Mayıs Perşembe günü saat 12.30’da keşif yapılmasını kararlaştırdı. 4 Mayıs’ta yapılacak keşifte, 1 harita mühendisi, 1 çevre mühendisi, 1 orman mühendisi, 1 ziraat mühendisi, 1 jeoloji mühendisi, 1 maden mühendisi ve 1 arkeolog olmak üzere 7 bilirkişi yer alacak ve Kaledran’ın geleceği için önemli bir karar verecekler.

TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA

Su kaynaklarını, ormanları ve tarımsal üretimi tehdit eden mermer ocağı projesi için geçtiğimiz yıl başlatılan yol çalışması, daha proje başlamadan yüzlerce ağacın yok edilmesine neden olmuştu. Yüksek eğimli arazide açılmak istenen mermer ocağının heyelan riski oluşturacağına da değinen köylüler, işletme sahası yakınındaki yerleşim ve tarım arazilerinin tehdit altında olduğunu belirtiyor.

“TAMAMI DEVLET ORMANI”

Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’da, arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alan, mermer ocağı yapılması karşılığında devlet eliyle özel bir şirkete verilmişti. Yaşanan gelişmeler sonucunda dava açılmış ve davacılar tarafından hazırlanan metinde; Anıtlı ve Çamlıpınar köylerinin sınırında açılacak olan mermer ocağı işletmesine ait ruhsat sahasının tamamının devlet ormanı olduğuna dikkat çekildi. Ormanlık alan içerisinde kızılçam ve meşe ağaçlarının yanı sıra, endemik türler ile koruma altındaki delice zeytin ağaçları ve nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçisi ile oklu kirpi gibi birçok canlı türünün yaşadığına vurgu yapılmıştı.

“GEN KORUMA ALANI’NI ZARAR GÖRECEK”

Mermer ocağı işletilmeye başlayınca ortaya çıkacak toz nedeniyle tarım, arıcılık, hayvancılık gibi faaliyetlerin zarar göreceğine değinilen metinde, ruhsat sahasına oldukça yakın olan biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla ayrılan Anıtlı’daki Gen Koruma Alanı’nın da büyük zarar göreceğine de dikkat çekildi.  ÇED ve ruhsat sahasına en fazla 200-300 metre uzaklıkta, köylülere ait zeytinlikler, avokado ve badem bahçeleri, evler olduğu belirtildi. Yine, ruhsat sahası içinde kalan Asarkaya mevkiinde 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğuna vurgu yapıldı.

‘GAYRI SIHHİ MÜESSESE RUHSATI ALINMADI’ İDDİASI

Mermer ocağı faaliyeti sırasında ortaya çıkacak tozu engellemek için kullanılacak suyun, su kaynaklarına zarar vereceği savunuldu.  ÇED raporunun bölgenin özellikleri yeterince incelemeksizin hazırlandığına değinilen metinde, “Mermer ocağı işletmek gayrı sıhhi bir is olduğu halde, mermer ocağı işletecek firma tarafından gayrı sıhhi müessese ruhsatı alınmadığı, Anayasaya, Çevre Kanununa, ÇED Yönetmeliğine ve sair mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, mahalle muhtarları, mahalle sakinleri ve çevreciler, keşif günü vatandaşların kendilerini yalnız bırakmamalarını istedi.

haberanamur0068

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.