Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

CHP’den ‘Akkuyu’ açıklaması

13 Ekim 2016

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

13-ekim-2016006CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılağı bölgeyi boş bırakarak kararı hükümete bırakan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmesine tepki gösterdi.

Planın CHP’lilerin ret oyuna rağmen MHP ve AK Partililerin kabul oylarıyla kabul edildiğini hatırlatan Özyiğit, şunları söyledi:

“10 Ekim 2016 tarihi Mersin ve Türkiye’nin kara günüdür.

Bugün, geleceğimizin bilinmeyene gittiği gündür.

Bugün, beklenti ve çıkarların insanlık değerlerinin yok sayıldığı gündür.

Bugün, siyasetin, ahlaki değerlerin, kişilerin vicdani ve düşünsel olarak yüzleştiği gündür.

Ve bugün değerli arkadaşlarım AKP iktidarı Mersin’de MHP ile birlikte halkın %85 karşı duruş iradesini, yaşam ve üretim alanlarını, doğanın bütünsel yapısını, turizm bölgelerini, çocuklarımızın ve çevrenin geleceğini “zorla ipotek altına aldığı gündür.”

Ve bugün değerli arkadaşlarım;

Kendi çıkarlarını kentin çıkarlarının önüne koyanlar, siyasi ikbal peşinde olanlar, sözüm ona “kentin geleceği için karar alıyoruz” diyenler, 1/100.000’lik çevre düzeni planına Akkuyu Nükleer Santraline el kaldırıp bu konuda destek olanlar ve karar alanlar, kentin geleceğini telafisi olmayan sürecin içerisine sokmuşlardır. Tarih bu kararı alanlara ciddi bir sorumluluk yüklemiştir. Bu kentin yaşam alanlarına ve kentin geleceğine darbe vurmuşlardır.

Cumhuriyet Halk Partisi, Büyükşehir Meclis Grubu olarak, siyasetin insan için ve ona hizmet etmek amacıyla yapılması gerektiği bilinciyle hareket etmiş, kentte nükleer karşıtı yapının ve Mersinlilerin talep ve istekleri noktasında durmuştur.

Akkuyu Nükleer Santrali, fay hattı üzerinde kurulmak istenilmektedir. Santrali yapan şirket Çernobil felaketinin sorumlusu Ros Atom Şirketidir. Yakıtta Rusya’ya bağımlı olacak, bizim az olan uranyumumuz kullanılmayacak, doğalgaz bağımlılığı yerine uranyum bağımlılığı artacaktır.

Atıklar 100 yıllarca deprem bölgesi olan Akkuyu, su depolarında hasar görmeden korunmak zorunda kalacak Rusya atıkları ülkesine götürmeyecektir.

Türkiye nükleer santrali olmadığı halde 3. Seviyede nükleer kaza yaşayan bir ülkedir.

Çukurova bölgesi Türkiye’de üretilen turunçgilin %70 ini karşılamaktadır.

Aynı şekilde üretilin yaş sebze ve meyvelerin tamamı nükleer santralle beraber ihraç edilemeyecektir. Bu da kentin ve ülkenin ekonomisine ve sağlığına ciddi zarar verecektir.

Türkiye’nin elektrik fazlası olduğu gibi %15 kayıp kaçak oranı vardır. Akkuyu Nükleer Santrali %7 lik bir enerji katkısı sağlayacaktır.

Sonuç olarak;

Akkuyu Nükleer Santralinin 10 Ekim 2016 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP ve MHP nin oy çokluğuyla geçmiş olması tarihi bir yanılgı, kentin geleceği açısından vahim bir durumdur.

Mersin, Akkuyu Nükleer Santraline HAYIR diyor.

Mersinin dinamikleri Akkuyu Nükleer Santraline HAYIR diyor.

STK lar, Sendikalar, Meslek Odaları ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler Akkuyu Nükleer Santraline HAYIR diyoruz. Bütün bu karşı duruşlara rağmen ve tüm dünya nükleer santrallerini kapatıp yenilenebilir enerjiye geçerken Mersin Büyükşehir Meclisinin bu kararı tarihi bir hatadır.

Olmadı Sayın Kocamaz, olmadı. Evet diyen Büyükşehir Meclis Üyeleri, % 86 sı Hayır diyen Mersinin bu kararına karşı koyamadınız. Popülist siyasetiniz kentin gerçekliği ile örtüşmedi.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye’nin geçmişte yaşamış olduğu kavgaları tekrar etmeden, üretimden, fırsat eşitliğinden, ortaklaşa gelecek idealinden, milletin ve toplumun birlik bütünlük içinde yaşayacağı, demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işleyeceği, hukukun üstünlüğüne, laik, çağdaş bir eğitimin olacağı, Atatürk ve Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak, birlik bütünlük ve barış içinde yeniden Türkiye’nin inşası için varız, var olmaya devam edeceğiz.

Bu konu ile ilgili hukuki süreç devam edecektir. Akkuyu Nükleer Santralinin bu ülkede gerekliliğinin olmayacağının her süreçte alternatif enerji politikalarımızla anlatmaya devam edeceğiz.

ONURUN, VİCDANIN, ESENLİĞİN, DİRLİĞİN VE BARIŞIN DÜZENİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ İKTİDARINDA GERÇEKLEŞECEKTİR.

Akkuyu Nükleer Santrali sürecinde yer alan, katkı veren, destek olan, her türlü çaba ve uğraşın içerisinde bulunan dernek, kuruluş, birey ve siyasi oluşumlara ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Meclis Grubuna, İlçe Örgütlerime, kadın, gençlik kollarına, milletvekillerine, imza veren ve karşı duruş gösteren vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, bu birliğimizin sürekliliği için dayanışma duygumuzu en üst seviyeye çıkartarak mücadelemize devam edeceğiz.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.