Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Çocuk Felci aşısında ikinci tur başladı

22 Mayıs 2014

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

lop35lp001Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade,  21-27  Mayıs Oral Polio (Çocuk Felci )Aşı Kampanyası’nda ikinci tura geçildiğini bildirdi.

Sade, açıklamasında şunları kaydetti:

“Çocuk Felci hastalığı poliovirüs adı verilen bir virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci virüsünün üç farklı tipi vardır. Hepsi ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak vücudun diğer bölümlerine yayılır. Hastalık üst solunum yolu enfeksiyonu, mide bağırsak sistemi bozukluğu ve grip benzeri bulgular verir. Başlangıç belirtileri ateş,baş ağrısı,halsizlik,kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda  ağrıdır.Araştırma sonuçlarına göre 200 vakadan birinde virüs omuriliğe geçerek sinirleri tahrip edip hayat boyu sürecek felçlere neden olmaktadır.Felçli vakaların %5-10 unda  solunum kaslarında felç gelişerek ölüme neden olmaktadır.

Hastalık her yaşta seyrek olarak  görülmesine rağmen özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda  görülme oranı daha fazladır. Çocuk Felci hastalığının mevsimsel özelliği vardır. Yaz aylarında, erken sonbahar döneminde ve ılıman iklimlerde daha sık görülmektedir.

Virüs; temizliğe dikkat edilmeyen kötü hijyen koşulları içerisinde yaşayan çocukların dışkısı ile kirlenmiş besin ve sular ile bulaşır. Virüsün taşıyıcısı insandır.

Çocuk felci hastalığının tedavisi yoktur. Bu nedenle korunma tedbiri olarak özellikle aşılama güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ülkemizde 1963 yılından bu yana  Çocuk felci aşısı uygulanmaktadır.Aşı çocuğun ağzına 2 damla şeklinde uygulanır.

Ateş, ishal,öksürme gibi  rahatsızlıklar çocuğunuzun aşısının uygulanmasına engel değildir. Aşı yapıldıktan sonra beslenmenin sınırlandırılmasına gerek yoktur. Çocuk normal yaşantısına devam edebilir. Ancak çocuğun ciddi bir hastalığı varsa (kanserler ve bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler alıyorsa) mutlaka sağlık personeli bilgilendirilmelidir.

Mersin İlimizde ve tüm ilçelerde  Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısının 2. Tur  Kampanyası  21 - 27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup İlimizdeki 0-59 aylık tüm çocuklar tespit edilerek daha önce aşılanma durumlarına bakılmaksızın ek olarak Oral Polio Aşısı ile aşılanması sağlanacaktır.

Destek aşılama çalışması sırasında uygulanan Oral Polio Aşı (Çocuk Felci) dozları ek doz kabul edilecek ve rutin aşılama hizmetleri ile verilen dozların yerini almayacaktır.

0-59 ay arası çocuğunuz 1 gün önce aşı yapılmışsa (oral polio aşısı da dahil) tekrar aşılanacaktır.

Oral polio (çocuk felci) aşısı uygulanan çocuğumuza ertesi gün yapılması gereken aşılar aksatmadan yaptırılabilir.

Yapılmaması durumunda oluşacak hastalığın çocuğunuzda bırakacağı sekele bağlı sakatlık durumunun çaresi ve tedavisi yoktur.

Çocuklarımıza ağızdan sadece 2 doz olarak uygulanan oral polio aşısı için herhangi bir ücret talep edilmeyecek, sağlık personellerimizce ücretsiz olarak yapılacaktır.

07-13 Nisan 2014 tarihinde ?Aşılayın Önleyin, Aşılanın Korunun? Sloganıyla 1. Oral Polio (Çocuk Felci Aşı kampanyasını  ilçemizde %100 başarıyla tamamlamıştık.  21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında uygulanacak olan  aşı kampanyamıza tüm halkımızın duyarlı davranmasını ve 0-59 aylık çocuklarının aşılanması için sağlık personeline yardımcı olmalarını bekliyoruz.”

SÜT TÜKETME ÇAĞRISI

Dr. Elif Güven Sade, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı hatırlatmada ise çocukları 2-4 bardak yetişkinleri 2 bardak süt içmeye davet etti.

Sade, şunları kaydetti:

“Süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyum açısından özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişiminin sağlanması,boy uzaması ,diş gelişimi ve yaşlılıkta osteoporozun (kemik erimesinin ) önlenmesi  açısından çok önemlidir.Bunun  yanında süt içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynamakta ve bağışıklık sisteminin  korunmasını sağlamaktadır.

Kalsiyum depolarının dolması için süt içme alışkanlığının mümkün olan en erken yaştan itibaren başlaması gerekmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemiz kişi başı yıllık 23 litre süt tüketimi ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Bu nedenle  ailelerin  ve çocukların bilinçlenmesi   süt tüketim alışkanlığının oluşmasında çok etkilidir. Çocuklarda süt tüketim alışkanlığı kazandırmak için, okullarda ?Okul Sütü Programı ? kapsamında (Anasınıfı,1.,2.,3.,ve 4. sınıf öğrencilere ) ?Sütün Sağlığımız İçin Önemi? konusunda eğitimler verilmekte ve öğrencilere süt dağıtılmaktadır. Her çocuğun (süt ve süt ürünleri tüketimine  engel sağlık problemi olmayan) günde en az  2 su bardağı süt  ( Kansızlığa sebep olacağından 4 su bardağından fazla tüketilmemelidir.)  veya 1 kase yoğurt  ve ya 1 kase yoğurttan yapılmış ayran ve 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmesi gerekmektedir. Yetişkinlerinde  2 su bardağı süt veya sütün yerini tutan süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Kalsiyumun etkinliğini artırmak için D vitaminine ihtiyaç vardır. Bunun içinde günde 10-15 dakika güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde  güneş ışığından faydalanılmalıdır.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...