www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Anemurium Antik Kenti’nde iki ayrı noktaya beton dökülmesi tepki çekti.
Restorasyon çalışması nedeniyle ziyarete kapalı bulunan Anemurium Antik Kenti’ndeki inşaat çalışmaları çevrecilerin tepkisine neden oldu.
Antik kentin girişinde ve sahil kesimindeki inşaatların sürdüğü gözlenirken, 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan bölgeye beton dökülmesi ve inşaat yapılması kararının hangi kurum ve ne amaçla alındığının açıklanması isteniyor.
MERÇED Anamur Temsilciliği Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, inşaatların durdurulmasını isteyerek, şunları kaydetti:
“Anemurium Antik Kenti’nde Mehmet Tekocak başkanlığındaki kazı heyeti tarafından uzun zamandır sürdürülen restorasyon kapsamındaki 1. Etap çevre düzenlemesi işinin, 1998-2002 yılları arasında Anamur Mamure Kalesi tahkimat, onarım ve çevre düzenlemesi işini de yürüten Tuba İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şirketi tarafından yapımına başlandığını henüz öğrenmiş bulunmaktayız.
Anamur Çevre Platformu adlı sayfaya duyarlı bir vatandaş tarafından gönderilen uzaktan çekilmiş fotoğrafları görene kadar kötüye yormadığımız antik kentin ziyarete kapatılması kararının gerekçesinin, önemli kültürel varlıkların bulunduğu antik kentin bir tür rantsal faaliyete açılmak adına betonlaştırmak olduğunu düşünmekteyiz.
Aşağıdaki gönderide yer alan fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere, yaklaşık 2000 yıldır ayakta kalan Anemurium Antik Kenti’ndeki kilisenin yakınındaki deniz kıyısında, ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz betonarme bir inşaata başlanmış ve hatta inşa edilen yapıya kat çıkılmıştır.
Ayrıca, antik kentin denize bakan güney yamacındaki nekropol alanının alt kısmındaki yolun kenarındaki bir alan da, üstüne yapılmak istenen inşaat hazırlığı kapsamında iş makinalarıyla düzlenmiştir.
Fotoğraflardan birindeki tabelada belirtilen bilgilere göre; antik kentte çevre düzenlemesi adıyla yapılan inşaatların, Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü’nün kararıyla yürütüldüğü; kontrol yetkisinin ise Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nde olduğu anlaşılmaktadır.
Binlerce yıllık tarihi ve kültürel bir mirasın üzerine beton dökülmesine, çok katlı bina yapılmasına kimlerin nasıl izin verdiği konusu, bizler dahil, herkes tarafından merak edilmektedir.
Buradan yetkililere sesleniyoruz.
İzin verdiğiniz bu kötü işin neden ve hangi kararla yapıldığını acilen kamuoyunun bilgisine sunmalısınız.
Üzerinde tüm ülke, hatta dünya vatandaşlarının da hakkı olan kültürel ve tarihi mirasın üstüne, hangi yasadan aldığınız yetkiyle ve hangi haklı gerekçeyle beton döktüğünüzü, yapılan inşaatların ne amaçla kullanılacağını kamuoyuna açıklamanızı bekliyor ve bir an önce inşaatların durdurulmasını istiyoruz.”