Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Adil, “Kanserden değil geç kalmaktan korkun”

04 Şubat 2023

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil 4 Şubat Kanser Günü nedeniyle açıklamada bulundu;

Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Anamur Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil “Her yıl dünyada 18 milyon kişi kanser tanısı alıyor.10 milyona yakın kişi de kanser nedeniyle yaşamını kaybediyor. Toplumdaki yaygın kanının aksine kanser önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gerekli önlemler alındığında kanserlerin üçte biri önlenebilir durumdadır” diye konuştu.
Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil 4 Şubat Kanser Günü nedeniyle açıklamada bulundu;
“Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir.
Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır.
Kanser oluşumunun %90-95’inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı okunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Bilindiği üzere tüm dünyada 4 Şubat, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile “Dünya Kanser Günü” olarak belirlenmiştir.
Tarama yapılacak kanserler ve yaş grupları, Kanser taraması; kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayenenin yapılmasıdır. Bu amaçla;40-69 yaş grubundaki kadınlar meme kanseri (mamografi ile) ,30-65 yaş grubundaki kadınlar serviks (rahim ağzı) kanseri taraması (HPV DNA –Smear testi)50-70 yaş kadın ve erkekler kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramaları (gaitada gizli kan)
İlçemizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Ayrıca kolorektal (kalın bağırsak) kanser (50-70 yaş kadın ve erkek) ve rahim ağzı kanseri (30-65 yaş kadın) taraması için bağlı olduğunuz aile hekiminize başvurunuz. Bu taramalar aile hekimliklerinizde ücretsiz yapılmaktadır. Unutmayalım ki: “kanserden değil, geç kalmaktan korkun” dedi

haberanamur0012

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...