Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Sağlık Müdürü Dr. Adil’den, Erken Tanı Uyarısı

03 Kasım 2022

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil her hastalıkta olduğu gibi Kanser vakalarında da erken tanının hayat kurtardığını söyledi.

Akciğer Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil; Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıkt olduğunu belirterek açıklamasında şunları söyledi: “Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabilir. Akciğer kanseri ülkemizde ve dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.
AKCİĞER KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ
Akciğerde tümör görülmesini tetikleyen çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Sigara, puro ve pipo kullanımı, pasif içiciler (tütün dumanına maruz kalanlar), toksik gazlara maruz kalma, asbest, hava kirliliği, içilen suyun yüksek oranda arsenik içermesi, akciğer hastalıkları (geçirilmiş tüberküloz) ve akciğerlere radyasyon tedavisi uygulanması bu hastalığa yakalanma riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.
Bir kere Akciğer Kanseri olan kişinin bu hastalığının tekrarlama riski, hiç kanser olmamış kişiye oranla daha fazladır. Akciğerde tümör oluşumuna zemin hazırlayan bazı riskli meslekler de bulunmaktadır. Madenciler, tekstil, izolasyon, plastik- sanayi, petro-kimya, boya, maden ve kaynak ile tersanede çalışan kişiler bu grupta sıralanabilir.
BELİRTİLER
Çoğu akciğer kanseri yayılıncaya kadar herhangi bir belirti oluşturmaz, ancak bazı erken akciğer kanseri hastalarında semptomlar görülür. Belirtiler ilk görüldüğünde doktora gidilirse, daha erken bir safhasında kanser teşhisi konabilir ve tedavi daha etkili olabilir. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri şunlar:* Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, İştahsızlık, kilo kaybı* Halsizlik, yorgunluk, Ses kısıklığı, Nefes darlığı, Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları Akciğer kanseri uzak organlara yayılırsa, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
Beyindeki veya omuriliğe yayılmış kansere bağlı sinir sistemi değişiklikleri (baş ağrısı, bir kol veya bacak uyuşma ya da zayıflık, baş dönmesi, denge sorunları veya nöbetler),Kanserin karaciğere yayılmasıyla cildin ve gözlerin sararması (sarılık),Kanserin cilde veya lenf düğümlerine (bağışıklık sistemi hücreleri topluluğu) yayılması nedeniyle vücudun yüzeyine yakın yumrular, örneğin boyun bölgesinde veya köprücük kemiğinin üstünde.
KORUNMA
Sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünlerinden uzak durmak, Pasif içici olmamak, Radona ve kansere neden olan kimyasallara maruz kalmaktan kaçınmak ve Sağlıklı beslenmek”

haberanamur0013

-

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...