GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur Evleri ihalesi TBMM’ye taşındı

23 Aralık 2021

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

23-aralik-20213-00223-aralik-20213-001

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Anamur Belediyesi’nin ihaleyle satışa çıkardığı Sera City Anamur Evleri Projesi’nin değerinin altında satıldığını belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ihalenin iptal edilip edilmeyeceğini sordu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile soru önergesi veren CHP’li Başarır, ihalenin, gerçek değerinin çok altında bir bedel karşılığında MHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesinin sahibi olduğu şirket tarafından alındığı iddialarını sordu.

İHALEYE TEK FİRMA KATILDI

Söz konusu ihalenin yapıldığı alanın çok değerli bir arsa olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Yapılan ihaleye tek firmanın katıldığı, bu firma sahibinin de MHP Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olduğu iddia ediliyor. Anamur Belediyesi’nin de MHP’de olduğu bilindiğine göre bu iddiaların araştırılması, Anamurlu hemşerilerimin haklarının korunması adına daha da elzem hale geliyor. Anamur halkının haklarını birilerine peşkeş çekmek isteyenler her zaman karşılarında bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” sözlerini dile getirdi.

İNŞAAT BEDELİ 69 MİLYON TL, SATIŞ BEDELİ 67 MİLYON TL

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, yazılı soru önergesinde, şunları kaydetti:

“Anamur Belediyesi ile Sürücüler İnşaat A.Ş. arasında 2011 yılında Göktaş mahallesinde bulunan belediyeye ait, 741 ada 9 parseldeki 20 bin 92 metrekarelik arsa üzerinde, 112 daire, 93 dükkân ve 3 sinema yapılmasına ilişkin gelir paylaşımına dayalı inşaat sözleşmesi yapılmıştır.

Söz konusu arsa köşe başında olup Anamur’un en değerli arsalarından biridir. Sözleşme gereği arsa içerisindeki binaların yapımına başlanmış ve inşaatların yaklaşık yüzde 60’ı tamamlanmıştır.

Daha sonra Sürücüler İnşaat ile Anamur Belediyesi arasındaki gelir dağılımına dayalı inşaat sözleşmesi, Anamur Belediyesi tarafından 21.04.2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedilmiştir.

Daha sonra 21.09.2021 tarihinde Anamur Belediyesi, söz konusu arsa üzerindeki taşınmazı 64 milyon 700 bin bedelle ihale etmiştir. Ancak, Anamur 3.Asliye Hukuk Mahkemesinin 2021/85 Değişik İş dosyasında yapılan tespitte, yapılan inşaatların V. Sınıf A Gurubu yapı olması nedeni ile yapılmış olan inşaat imalatın değerinin yaklaşık 69.000.000,00TL olduğu tespit edilmiştir.

Sadece arsa üzerinde yapılacak olan 112 daire, 93 dükkân ve 3 sinemanın satışından elde edilecek gelir, ihale bedelinin katbekat üzerindedir. Yani söz konusu arsa üzerindeki taşınmazın, inşaat imalat değerinin dahi altında ihaleye çıkılması, akıllara ziyan olduğu gibi kamuyu doğrudan zarara uğratmak demektir.

MHP’Lİ MECLİS ÜYESİNİN ŞİRKETİNE VERİLDİĞİ DOĞRU MUDUR?

Söz konusu ihaleye, tek bir şirketin katıldığı ve söz konusu firma sahibinin de MHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olduğu iddia edilmektedir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Göktaş mahallesinde bulunan belediyeye ait, 741 ada 9 parseldeki 20 bin 92 metrekarelik arsa üzerindeki taşınmazın, inşaat imalat değerinin de altında 64 milyon 700 bin TL’ye ihale edildiği doğru mudur? Doğru ise söz konusu ihale, kamu yararı bakımından iptal edilecek midir? Edilmeyecekse gerekçeleri nelerdir?

Söz konusu ihalenin, gerçek değerinin çok altında bir bedel karşılığında MHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesinin sahibi olduğu şirket tarafından alındığı doğru mudur? Doğru ise bu ihalenin söz konusu kişiye verilmesinde bir siyasi kayırmacılık yapılıp yapılmadığı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa sonuçları ne olmuştur? Araştırılmamışsa gerekçeleri nelerdir?

İhaleye, sahibi MHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinden biri olan “Sizin Yağ” şirketinin tek başına girdiği doğru mudur? Doğru ise kamu yararı gözetilmesi bakımından, rekabet ilkesinin gerçekleştirilmesi adına daha çok katılımcının olması için ihale neden ertelenmemiştir?

Söz konusu arsa üzerindeki evlerin satışı durumunda, evlerin sahipleri, aynı zamanda Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölümüne ek olarak, ana gayrimenkulün inşa edildiği arsa üzerinde belirli oranda hak sahibi olacaklar mıdır?

Anamur Belediyesi’nin söz konusu arsa üzerindeki taşınmazı, çok düşük bedel karşılığında ihale etmesi ile ilgili ihaleyi gerçekleştiren belediye görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa şu an hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa gerekçeleri nelerdir?”

23-aralik-20213-004

BELEDİYE BAŞKANI HİDAYET KILINÇ’TAN AÇIKLAMA

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Sera City Anamur Evleri’nin ihaleyle satışına ilişkin soru önergesinde belirttiği iddialara cevap verdi. İhaleyi kazanan şirketin ortaklarının MHP dahil hiçbir siyasi partiye üye olmadıklarını, belediyenin ve inşaattan daire satın alanların da ekonomik kayba uğramadıklarını belirten Kılınç, Başarır’a dava açacaklarını kaydetti.

Kılınç, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Yalan, yanlış ve provokasyon odaklı çıkışları ile tanıdığımız CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulunda İçişleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Anamur Belediye Başkanlığı’nın 10 yıldır ilçemizi meşgul eden ve ucube bir yapı haline dönüşen Sera City Anamur Evleri ile ilgili gerçekleştirilen satış ihalesine fesat karıştırıldığı, yapılan ihale nedeniyle kamu zararı oluştuğu, ihalenin iptal edilerek şahsım ve belediye çalışanlarımız hakkında soruşturma başlatılması gerektiği gibi aslı astarı olmayan, yanlış bilgiye dayanan iddialarda bulunmuştur.

“2017’DE SÖZLEŞME FESHEDİLMİŞ”

Bahse konu inşaat alanı 27.01.2011 tarihinde kat karşılığı gelir ortaklığı yöntemi ile 8.050.000 TL bedelle Sürücüler İnşaat Turizm A.Ş. adlı bir firmaya ihale edilmiş, 112 konut, 90 iş yeri ve 1 sinemadan oluşan inşaatın 30 ay içerisinde tamamlanarak satılması taahhüt edilmiştir.

Belirlenen yasal süre içerisinde inşaat başlamış, ancak zamanında tamamlanamadığı için 19.03.2015 tarihinde dönemin belediye başkanı tarafından 24 ay süre uzatımı yapılmış, ancak ilgili firma bu süre içerisinde de işi bitiremediği için 21.04.2017 tarihinde sözleşme tek taraflı olarak fesh edilmiştir.

İlgili firma bu süre içerisinde henüz yapımı tamamlanmamış olmasına rağmen 26 adet bağımsız bölümün satışını gerçekleştirmiş ve parasını almıştır.

“5 KEZ SATIŞ İHALESİNE ÇIKILMIŞ, TEKLİF VEREN OLMAMIŞ”

Aynı inşaat, dönemin belediye başkanı tarafından 4 kez 2018 yılında 1 kez de 2019 yılında olmak üzere 5 kez satış ihalesine çıkmış, ancak ihaleye teklif veren firma olmadığı için bahse konu inşaatın satışı gerçekleşmemiştir.

2019 yılında göreve geldiğimizde yaptığımız değerlendirmeler neticesinde, bahse konu inşaattan konut satın alan 26 vatandaşımızın mağduriyetini gidermek, ucube bir yapıya dönüşen bu inşaatı yeniden ekonomiye kazandırmak ve belediyemizin gelirlerini arttırmak amacıyla 21.09.2021 tarihinde belediyemiz tarafından inşaatın tümünün satışı için ihaleye çıkılmış, Sürücüler İnşaat firması tarafından ihalenin iptali için açılan yürütmeyi durdurma davası, Mersin 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş, dava dosyası Danıştay’a taşınmıştır.

“GÜNCEL DEĞERİ 67 MİLYON 885 BİN TL”

Bizim görev süremiz içerisinde bahse konu inşaat alanının güncel değerinin tespit edilebilmesi için yasal olarak yetkili bir Gayrimenkul Değerlendirme Şirketi ile anlaşma yapılmış ve henüz %65’i tamamlanan inşaatın satışı yapılan 26 bağımsız bölümü için 18.282.000 TL, inşaatın geri kalanı için ise 49.603.000 TL olmak üzere toplam 67.885.000 TL değer belirlenmiştir.

Bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında, 30.11.2021 tarihinde inşaatın tamamı için yapılan satış ihalesi 2886 sayılı devlet ihale kanununun 35/a maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilmiştir.

İhale bedeli, daha önceden satışı yapılmış ve tapu devri gerçekleştirilen 26 dairenin bedeli olan 18.282.000 TL’nin toplam bedelden düşülmesi ile tespit edilmiş ve bu bedel üzerinden ihaleye çıkılmıştır.

Tahmini bedel 2886 sayılı devlet ihale kanununun 9. maddesine uygun olarak tespit edilmiştir.

İhale, ilgili kanunun 17. maddesine göre, ilçemizde faaliyet gösteren 2 yerel gazete, 1 ulusal gazete ve resmi gazetede ilan edilmiştir.

“İHALEDE BİR FİRMA TEKLİF VERDİ”

Yapılan ihale sonucunda bahse konu ihaleye 1 adet teklif verilmiş, verilen teklif ihale komisyonunca incelenmiş ve ihale kanunlarına uygun olduğu tespit edilerek firma ile sözleşme imzalanmıştır. Yapılan ihalede firma 49.700.000 TL teklif vermiştir.

Ayrıca ihaleyi yeni kazanan firma, Sürücüler İnşaat tarafından %35’i tamamlanmadığı halde vatandaşlarımıza satışı yapılan 26 dairenin de inşaat işlerini hak sahibi vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ücretsiz olarak tamamlayacaktır.

Bütün bunların yanı sıra, şirket ortakları Milliyetçi Hareket Partisi dahil, hiçbir siyasi partiye üye değildir, parti içinde bir görevi bulunmamaktadır.

“BELEDİYEMİZ VE DAİRE ALANLAR ZARAR GÖRMEYECEK”

Dolayısı ile bahse konu satışla ilgili ne belediyemizin ne de inşaattan daire satın alan vatandaşlarımızın herhangi bir zarar görmesi yada ekonomik açıdan kayba uğraması söz konusu değildir.

Bahse konu inşaat alanı 2011 yılından bu tarafa 10 yıl boyunca sürekli olarak hem ilçemizin hem de kurumumuzun gündemini meşgul etmiş ancak bir türlü çözüme ulaştırılamamıştır.

Geçen 10 yıllık süre içerisinde inşaatın tamamlanan kısmı çürümeye terk edilmiş, tabiri caizse milyonluk bir yatırımın bütün Anamur’un gözleri önünde harabeye dönüşmesine göz yumulmuştur.

“HİDAYET KILINÇ VE EKİBİNİN ASLA RANT AMACI YOKTUR”

Buradaki sorunu çözmek, hak sahiplerinin mağduriyetini gidermek ve belediyemize gelir kaynağı oluşturmak için verdiğimiz mücadele ve bu mücadelenin kanun ve kurallara ne kadar uygun olduğu gayet açıktır.

Yalnızca bu konuda değil, yaptığımız her ihalede şeffaf ve kanunlara uygunluğu en temel görevi olarak gören Hidayet Kılınç ve ekibinin buradan rant devşirmek, menfaat sağlamak gibi bir niyeti asla olmamıştır, olmayacaktır.

“BAŞARIR’DAN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ”

Durum bu kadar net iken, iftiraları, spekülatörlüğü ve yalancılığı ile nam salan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Gazi Meclisimizde kurumumuzla ilgili iftiralarını asla kabul etmiyor, bu konuda elinden geleni de arkasına koymamasını tavsiye ediyoruz.

Bizim 30 yıllık siyasi hayatımızda vurguna, hırsızlığa, ranta karşı nasıl bir duruş sergilediğimiz ortadadır.

Ali Mahir Başarır gibi iftiraları ve yalanları ile ünlü bir zat’tan öğreneceğimiz bir kamu anlayışı olmadığı gibi, ondan gelecek tavsiyelere de ihtiyacımız yoktur.

Hidayet Kılınç hemen bugün yüce Türk adaletine başvuracak ve şahsımı, kurumumuzu ve çalışanlarımızı yalanları ve iftiraları ile zan altında bırakmaya çalışan Ali Mahir Başarır’dan şikayetçi olacaktır.

Bu beyefendiden kazanacağımız tazminatı ise eğitime destek projelerinde harcayarak, kendisinin milletvekili sıfatı ile saygı göstermediği, her fırsatta provoke etmeye çalıştığı bu aziz milletin geleceğini oluşturacak olan gençlerimizin eğitiminde kullanacağız.

İnanıyoruz ki; bu aziz milletin Ali Mahir Başarırlara değil, eğitimli, dürüst, edepli ve ahlak sahibi gençlere ihtiyacı vardır.

Her önüne gelene atlayan, önünü arkasını araştırmadan sırf popüler olmak adına iftiraya başlayan sözde vekillere değil her şartta doğruyu savunabilen bir gençliğe ihtiyacı vardır.

“BANA ULAŞIRSA HER TÜRLÜ BELGEYİ VERMEYE HAZIRIM”

Bu beyefendi, Ankara’da oturduğu yerden, bahsettiği inşaatın önünden bile geçmeden, birilerinden aldığı yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu meşgul eden sayın milletvekili huy haline getirdiği iftira ve yalanlardan başını kaldırıp bizzat şahsımla iletişime geçmeyi denerse kendisine her türlü bilgi ve belgeyi vermeye hazır olduğumuzu da bildirmek isterim.

Hemşehrilerimizin ve tüm kamuoyunun içi ferah olsun.

Anamur Belediye Başkanlığı şahsım başta olmak üzere tüm birim ve personelleri ile birlikte hukuk karşısında hiç tereddüt etmeden hesap vermeye hazırdır.

Kamu malını beytül mal, kamu görevini emanet olarak gören Hidayet Kılınç ve ekibinin hesabını veremeyeceği hiç bir konu yoktur.”

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Sera City Anamur Evleri Projesi’nin satışı için düzenlenen ihalenin iptali için açılan davanın devam ettiğini açıkladı.

SÜRÜCÜLER DOSYA ALDI İHALEYE KATILMADI

Kılınç, bu süreçte titizlikle çalıştıklarını ve yasal yönden dikkatli davrandıklarını vurgulayarak, “Bir sürü firmaya ihaleye katılma çağrısında bulunduk. Ama giren olmadı. İhale öncesinde Sürücüler firmasının yetkililerine ihaleye katılma çağrısında bulundum. Dosya aldılar ama ihaleye girmediler. Ben girmelerini isterdim. Çünkü inşaatı onlar başlattı onlar devam etse daha kolay olurdu. Ancak girmediler. Oradaki bürolarını bile boşaltmamışlar hala oradalar. Gerekli işlemleri yaparak büroyu mühürleyeceğiz” dedi.

23-aralik-20213-003

SÜRÜCÜLER HOLDİNG’TEN AÇIKLAMA

Sürücüler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kotancı, Sera City Anamur Evleri Projesi inşaatının sebze ve meyve halinin kendilerine verilmemesi nedeniyle durduğunu belirterek, satış ihalesinde yer alan 49 milyon liralık tespitin doğru olmadığını, inşaat bedelinin 120 milyon lira olduğunu kaydetti.

“HAL KOMPLEKSİ BİZE VERİLMEDİ, VİNÇ KURAMADIK”

Kotancı, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Sosyal medyada ve basında çıkan Anamur Belediye Başkanı Sayın Hidayet Kılınç’ın hakkımızda yaptığı beyanatlar gerçeği yansıtmayan beyanatlardır.

Sayın başkan tamamen yanıltılmaktadır.

Zira, bizim inşaatları tamamlamamız için sözleşmedeki yükümlülüklerini Anamur Belediyesi yerine getirmemiştir. Sözleşmemize göre arsa üzerinde bulunan Hal Kompleksi kaldırılacak ve arsa bize boş ve temiz olarak teslim edilecekti.

Yaptığımız blokların yaklaşık 55 metre yüksekliğinde olması nedeniyle kule vinç ile yapılması zorunludur. Hal Kompleks binasının kalkmaması nedeni ile B Bloğun yapımı için gerekli olan kule vinci kuramadık. İnşaatı durdurmak zorunda kaldık. Defalarca belediyeyi hal binasının kaldırılması için uyarmış olsak da her hangi bir girişimde bulunulmamıştır Hal kompleksi hala aktiftir.

“MADDİ MANEVİ ZARARA UĞRADIK, DAVA AÇTIK”

Gelen müşterilere, hal binası en kısa sürede kalkacak ve projemizi uygulayacağız dememize rağmen, daire ve dükkan satışlarımız olumsuz yönde etkilenmiş, bizi maddi ve manevi zarara uğratmıştır.

Eğer aramızda bir uzlaşma olmaz ise hakkımızı korumak ve kollamak için yaptığımız imalatın bedeli olan yaklaşık 120 milyon TL’yi almak ve uğradığımız manevi zararı tazmin etmek için dava açmış durumdayız. Haklı çıktığımız takdirde belediye çok büyük bir borç ödemekle yükümlü olacaktır.

“50 MİLYON LİRA KAMU ZARARI OLUŞACAKTIR”

Sayın başkan yanıltılmaktadır.

Sayın başkana ekibi neden şunları söylemiyor:

‘- Biz arsada bulunan Hal binasını kaldıramadık sözleşmeye biz uymadık inşaat bizim yüzümüzden durdu,

– Arsa yaklaşık 20.000 metrekarelik arsa. Bu arsayı satsak sadece arsa bedeli 40 milyon lira yapar ihaleyi çok düşük yapıyorsunuz,

– Arsa üzerinde yapılmış %50 aşamasına gelmiş inşaatın değeri yaklaşık 120 milyon lira. İhaleyi çok düşük yapıyorsunuz,

– Bu ihaleyi bu fiyattan verirsek çok büyük kamu zararı çıkar,

– Bu ihale bu şekilde yapılmakla değil bizim inşaatın bedelini ödemek çok büyük kamu zararı oluşturmaktadır. Arsayı ve inşaatı 49 milyon liraya satıyor, biz belediye olarak bir şey istemiyoruz dercesine yaklaşık en az 50 milyon lira kamu zararı oluşturan bir ihaledir’

demiyorlar?

Biz uzlaşma ve inşaatı tamamlama taraftarıyız. Sayın başkanın yanılgısından dönmesini ve uzlaşma yoluna gitmesini her iki tarafın selameti açısından diliyorum.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.