Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur Belediye Başkanlığından basın açıklaması

14 Temmuz 2021

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur Belediye Başkanlığı gündemde olan “Evsel Katı Atık Ücreti” alınması ile ilgili basın açıklaması.

Anamur Belediyesinden yazılan yazılı açıklama şöyle:

“Değerli hemşerilerim,

Saygıdeğer kamuoyu.

Yaklaşık 3 ay önce, Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından ilçemiz Anamur’da yapılan faturalandırma işlemlerinde su faturalarının üzerinde “Anamur Belediyesi Evsel Katı Atık Toplama Payı” bölümü açıldığı, belediyemizin adı anılarak su faturalarına evsel katı atık toplama bedeli yansıtıldığı tespit edilmiş ve vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilebilmesi için belediyemizce konu ile ilgili basın açıklaması yapılmıştı.

Konu ile ilgili 3 ay önce yaptığımız bilgi ve belgelere dayalı açıklamalara rağmen, Mersin Büyükşehir Belediyesi Anamur Koordinasyon Şube Müdürlüğü ile MESKİ Anamur Şube Müdürlüğünde görevli personellerin sosyal medya hesaplarından ve CHP Anamur Gençlik Kolları Başkanlığının sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar nedeniyle bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

Değerli hemşerilerim,

Bahse konu Evsel Katı Atık Toplama Bedellerinin hangi usul ve esaslara göre toplanacağı, tarifenin nasıl belirleneceği ve tahsilat işleminin kimin tarafından ne şekilde gerçekleştirileceği “27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” açıkça belirtilmiştir.

İlgili yönetmeliğin faturalandırma başlıklı 22-(1) maddesinde “atık su ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme, yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır” denilmektedir.

Aynı Yönetmeliğin Evsel katı atık idarelerinin görev ve yetkileri başlıklı 8. maddesinde “Evsel Katı Atık İdareleri, evsel katı atık hizmetlerine ilişkin tarifeleri belirlemek ve ücretlerini toplamakla yükümlüdür” denilmektedir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Personellerinin ve CHP Anamur Gençlik Kolları Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda “Evsel Katı Atık Ücretlerinin alınmaması Mersin Büyükşehir Belediyesince teklif edilmiş, ancak CHP ve İYİ Partinin kabul oylarına karşın MHP ve Ak Partinin red oyları ile bu ücretin tahsil edilmesi yönünde karar alınmıştır” şeklindeki paylaşımı açıkça hukuka aykırıdır.

Kanunlarla tahsil edilmesi zorunlu olan bir ücretin belediye meclisince alınacak bir karar ile iptal edilmesi söz konusu değildir. Zira meclis kararları hukuka uygun olmak zorundadır. Büyükşehir Belediye Meclisinin herhangi bir konuda kanuna aykırı karar alması mümkün değildir. Ayrıca ilgili yönetmelik hükümlerince tahsil edilmesi gereken paranın toplanmaması kamu zararı oluşturacak ve ilerde telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkartacaktır.

Bahse konu yönetmelikte açıkça belirtildiği üzere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Evsel Katı Atık Ücretlerini Su Faturaları üzerinden vatandaşlarımızdan tahsil etmek, Anamur Belediye Başkanlığı ise toplanacak olan tarife ücretlerini belirlemekle kanunen yükümlüdür.

Saygıdeğer hemşerilerim,

Su faturaları aracılığı ile tahsil edilmesi devletin getirdiği kanunlar gereği zorunlu olan bu uygulama hakkında Mersin Büyükşehir Belediyesinin kurumsal olarak değil de, belediyede görevli personeller aracılığı ile kamuoyunu yanlış ve taraflı olarak yönlendirmeye çalışması aklın ve mantığın kabul edebileceği bir uygulama değildir.

Bizim belediyecilik anlayışımıza göre, ortada bir sorun varsa bu sorun çözülmeye çalışılmalıdır. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi bu konuyu sürekli olarak sulandırmakta ve vatandaşlarımızla Anamur Belediyesini karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır.

Yönetmeliklerle belirlenmiş bir konunun iptali ancak Danıştay kararı ile mümkündür. Anamur Belediyesi, İmar ile ilgili çıkartılan bir yönetmeliği Anamurlu hemşerilerimizin ve belediyemizin menfaatlerine aykırı olduğu gerekçesi ile Danıştay’a taşımış ve yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı aldırmış, bu uygulama ile hem Anamurlu hemşerilerimiz hem de belediyemiz kazanmıştır.

Hal böyle iken, Evsel Katı Atık Ücreti ile ilgili kamuoyuna sürekli olarak yalan yanlış bilgiler veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Evsel Katı Atıkların toplanmasını ve su faturaları üzerinden tahsil edilmesini zorunlu hale getiren yönetmelikle ilgili neden Danıştay’a başvurmamaktadır ?

Bizim kanaatimizce, danıştaya başvurarak yönetmeliğin iptal edilmesini sağlamak yalnızca vatandaşlarımızın kazanmasına neden olurken, yönetmelikle ilgili sürekli kamuoyunu yanıltmak ise bizatihi Mersin Büyükşehir Belediyesini idare edenlerin siyasi rant devşirmesini sağlamaktır.

Bu konuyu kurumsal olarak değil kentimize hizmet etmekle görevli personeller üzerinden gündeme getirmek ise en hafif tabiri ile korkaklıktır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anamur Belediyesi üzerinden Evsel Katı Atık Ücretleri ile ilgili sürekli polemik üretiyor iken, aynı parayı aynı yöntemle tahsil eden Yenişehir ve Mezitli Belediyeleri’ne neden tek kelime etmemekte yada sosyal belediyecilik dersi vermemektedir?

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımız şudur;

Evsel Katı Atık Ücretlerinin tahsilinin iptali ile ilgili kanunlar çerçevesinde yapılacak olan her türlü hukuki girişimi desteklemekle birlikte, kanuna, akla, mantığa ve vicdana aykırı her türlü açıklama ve uygulamasını da reddediyoruz.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliğini bir kenara bırakarak, çalışan personellerine kamuoyunu yalan yanlış bilgilendiren bültenler yayınlatmasını ise asla kabul etmiyoruz”.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

pic002

Yapılan Yorumlar:1 Adet

  1. Vatandaş Yorumu:

    Sayın Başkan, yasal olarak resmi yönetmelik ve meclis kararlarını yazıya alarak su faturalarına yansıtılan ” Evsel Katı Atık Bedeli ” adı altında evini hiç kullanmayan su saati çalışmamış, su sarfiyat olmayan ev sahiplerine gönderilen sıfır su tüketimi içerikli hangi atığın evsel katı atığı faturası ki Meski- Anamur belediyesi arasında çözümlenmeyen bu sorun için bu açıklama yeterli değil.
    İlgili yasal düzenlemede ” Kirleten öder ve ücretlendirme kıriterleri ” dikkate alındığı zaman kirletmenin olmadığı ve ücretlendirme kıriterine uymayan boş kullanılmayan konutlara gönderilen faturalar yasal değil.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.