www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Mersin 2. İdare Mahkemesi, Anamur’un Korucuk mahallesinde kurulması planlanan ilk mermer ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti.
2(B) Grubu mermer ocağı için Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının iptali için, Korucuk ve Ovabaşı Köylerinin muhtarları ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından açılan iptal davasında karar verildi.
Karar duruşmasına davalı avukatları ‘ÇED gerekli değildir’ kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, davanın reddini talep etti, ancak bu talep kabul edilmedi.
Davacılar vekili Avukat Seyda Afyoncu Top ise ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu, ÇED raporu ve eklerinin yasalara aykırılık taşıdığını, projenin çevreye, doğaya, insan sağlığına, bölgedeki kültürel ve tarihi dokuya verebileceği zararlı etkilerin bilimsel olarak değerlendirilmediğini ve inandırıcılıktan uzak taahhütler içerdiğini belirterek, kararın iptalini talep etti.
Mahkeme heyeti, tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Kararda, bilirkişi raporu ve diğer belgelerin incelenmesi sonucu bölgede kalkerli kayaçların erimesine bağlı sınırlı bir yeraltı suyu dolaşımı olduğu, özellikle tepe ve sırtlarda bulunan kireçtaşı, kristalize kireçtaşı ve mermer gibi kayaçların aynı zamanda yeraltı suyu beslenme alanlarını oluşturduğuna dikkat çekilerek bölgede yapılacak madencilik faaliyetinin hem yeraltı suyu rejimini hem de orman ekosistemi etkileyebileceği kaydedildi. Bölgedeki tarım ve ormancılık faaliyetlerine de dikkat çekilen kararda, olumsuz etkinin en aza indirilmesi konusunda yapılması gerekenlerin ÇED raporuyla ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği belirtildi. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararında hukuka uyarlık görülmediği ifade edilerek, kararın iptal edildiği belirtildi.