www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Eğitim - Sen ek ders ücretleriyle ilgili yapılan düzenlemeye basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Anamur Hükumet konağı bahçesin bir grup sendika üyesiyle gelen Eğitim – Sen Anamur temsilcisi Murat Abay’ın yaptığı açıklama;
“MAAŞ VE ÜCRETLERİMİZ LÜTUF DEĞİL KAZANILMIŞ HAKKIMIZDIR
21 Eylül günü başlayan eğitim-öğretim yılı salgın riski, Milli Eğitim Bakanlığının yeterli önlemleri almaması nedeniyle sadece anasınıflarında ve ilkokul birinci sınıflarda seyreltilmiş olarak dönüşümlü bir uygulamayla başladı. Diğer düzeydeki sınıflarda ve okullarda salgının gelişimine göre eğitim yüz yüze yapılabilecek kararıyla çevrimiçi eğitim yöntemiyle dersler uzaktan erişimle EBA platformu üzerinden yürütülmeye çalışılmaktadır. Uzaktan erişimle yürütülmeye çalışılan eğitim faaliyetleri, öğretmenlerin istekleri dışında karar verici otorite olan Bakanlıkça alınmış bir karar olarak ortada durmaktayken sorunlara çözüm üretmekten uzak olan MEB yoksulluk sınırının da altında maaşlarla çalışan öğretmenlerin ek derslerinden tasarruf etmek yolunu tercih etmiştir. Bu yol bir tasarruf yöntemi olmaktan çok hak gaspıdır. Öğretmenlerin yüz yüze eğitim yapamamaları Bakanlığın okulları açamamasıyken -hukuksuzluklarla dolu ek ders ödemeleri hakkındaki son düzenlemenin- sorumluluğu, eğitimin yapılamamasının faturasını eğitim ve bilim emekçilerine kesmiş olması kabul edilemez.
Yüz yüze eğitim müfredatını uzaktan erişime göre güncelleyemeyen, el gördülük canlı dersler düzenleyen, EBA altyapısını geliştirmeyen, dezavantajlı kesimlerin canlı derslere erişim sorunlarını çözmeyen, öğrencilerin yüksek yararını gözetmeyen Bakanlık öğretmenlerden canlı ders yapmalarını talep ediyor ve bu derslerin oluşturulması için gerekli interneti, erişim ekipmanlarını sağlamayı zaten geçim sıkıntısı içindeki emekçilerin bu konudaki giderlerini de kendilerinin karşılamasını talep etmektedir. Bu taleplerinin karşılanmasına bakılmaksızın ders ücretlerini de ödememek için hukuksuz kararlar almaktadır.
Öğretmenin üzerine atılı derslerde aynı düzeydeki sınıflar birleştirilerek 80-90 kişilik sanal sınıf ortamları oluşturmakta, aynı anda bir öğretmenin 3-4 sınıfa canlı ders yapması dayatması yapılmaktadır. Bu dayatmalarla ders saatleri maaş karşılığı dersler düzeyine çekilmekte, derslerin ücretleri kesilmektedir.
Anayasa’nın 125. maddesinin birinci fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu; yedinci fıkrasında da idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hüküm altına alınmıştır. Böylelikle idarenin hukuka bağlılığı, yargı denetimi sayesinde etkili biçimde sağlanmış ve idare edilenler, idarenin kanunsuz ve keyfî davranışlarına karşı korunmuştur. Anayasa’da sayılan istisnai hâller dışında idari eylem ve işlemlere karşı yargı yolunun kapatılabilmesi olanaklı değildir. İdare edenler okulları eğitim ve öğretime hazır edemedikleri için yüz yüze dersler yapılamamaktadır. Bu açıdan derslerin olağan biçimde yapılamaması idare edenlerin işlemlerinden doğan bir durumdur ve zararları karşılamakla yükümlüdür.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararının “II. Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Hükümler” bölümü “Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller” başlıklı 24. maddesi şu şekildedir: “01.09.2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Yani öğretmenlere verilen ek ders ücretlerinde kesinti olmaz. Fakat o güne denk gelen nöbet ücreti ödenmez.
2019 yılı içinde imza edilen “Toplu İş Sözleşmesi” (TİS) hükümlerince güvence altına alınan özlük haklarımız açısından da okul ve kurum müdürlüklerince imza karşılığı tebliğ edilen ders dağıtım çizelgelerine göre ek ders ücretleri ödenmelidir.
Eğitim Sen olarak ücretlerden yapılacak kesintilerin hukuksal açıdan uygulayıcılarına sorumluluk yükleyeceğini bildirmek isteriz. Hukuki süreçlerin sonuna kadar kullanılacağının idareciler tarafından bilinmesi, tüm eğitim emekçilerinin haklarının savunucusu olan Eğitim Sen’in asli sorumluluklarından olduğunu; dün bu konuda nasıl kararlılıkla çalışmışsa bugün de aynı kararlılıkla mücadele bayrağını taşıyacağından kimsenin korkusu olmasın. Her türlü hukuki, sendikal mücadeleyi çekinmeden, emekçiden yana tavır alarak vereceğiz.”
ANAMUR EĞİTİM SEN
YÜRÜTME KURULU