GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur, balık çiftliklerine ‘HAYIR’ dedi

05 Aralık 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

5-aralik-2019014Anamur’da kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili ÇED olumlu raporuna karşı açılan davalar kapsamında denizde keşif yapılırken, çevreciler de basın açıklamasıyla balık çiftlikleri istemediklerini duyurdular.
Anamur’un Çamlıpınaralanı, Demirören ve Anıtlı mahalleleri açıklarında kurulması planlanan 7 şirkete ait 12 balık üretim tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ÇED olumlu raporuna karşı Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin (MERÇED) izinlerin iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı dava kapsamında bölgede keşif yapıldı.
Keşif heyetini taşıyan teknenin Dragon Parkı karşısından Bozyazı’ya doğru geçişi sırasında sahilde toplanan kalabalık ‘Balık Çiftliklerine Hayır’ yazılı pankart açtı.
Anamur sahilinde siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile çevre gönüllülerinden oluşan topluluk, daha sonra basın açıklaması yaparak bölgede balık çiftlikleri istemediklerini dile getirdiler.
Basın açıklamasında tesislerde havuz da denilen 396 adet kafes yer alacağı ve bu kafeslerin deniz yüzeyinde yaklaşık 500 bin metrekare alan kaplayacağı belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Üretim esnasında balıkların yemediği 3 bin tondan fazla yem denize karışacaktır. 6 bin tondan fazla balık dışkısı da denize karışacak ve deniz tabanında tonlarca fosfor ve azot birikintisine neden olacaktır. Bu da denizde ciddi bir kirlenme yaratacaktır. Bu atıkların yanı sıra çeşitli nedenlerle kafeslerde ölen balıklar da denize bırakılacaktır. Çok yakınımızdaki Bozyazı ve Aydıncık’da kurulacak çiftliklerden bırakılacak atıklar da düşünüldüğünde, ortaya korkunç bir kirlilik çıkacaktır.
Ayrıca kafeslerden kaçacak balıkların, doğal balıkların genetiğinin değişmesine sebep olacağı gibi, bazı etobur balık türlerini beslemek için yem olarak hamsi ve sardalya gibi balıkların kullanılması sonucu doğal türlerin azalmasına, yarattığı kirlilik nedeniyle oksijensiz kalan deniz çayırlarının azalmasına, deniz dibinin çölleşmesine ve sonuçta deniz ekosisteminin bozulmasına neden olacaktır.
Kaldı ki balık çiftliği kurulmak istenen bölge, hem turizm alanı hem de “KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN” olarak bakanlıklarca ilan edilmiştir. Öte yandan söz konusu yerler Akdeniz Foklarının ve caretta Carettaların yuvalama ve yaşam alanıdır. Bu alanlar Ülkemizin de taraf olarak imzaladığı Uluslararası Sözleşmelerle koruma altındadır.
Anamur’un ekonomisine hiçbir bir katkısı olmayacak şirketlere, böylesine büyük kapasitelerle endüstriyel üretim izni vermek, doğayı ve halkın sağlığını hiçe saymak demektir. Doğanın ve halkın değil, şirketlerin çıkarını gözeten çiftliklerin kurulmasına asla izin verilmemelidir.
Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin denizi temiz kalsın, doğal balıkları üretebilsinler diye kurulmak istenen ve beş on şirkete para kazandırmak dışında halka hiçbir faydası olmayan balık çiftliklerinin kurulumuna şiddetle karşı çıkmalı, bu yöndeki taleplerimizi her yerde dile getirmeliyiz.
Unutmayalım ki dünyayı ödünç aldığımız çocuklarımıza temiz bir çevre ve temiz bir deniz bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur.”
CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Ali Kubilay Erdal, İYİ Parti Anamur İlçe Başkanı Osman Kahvecioğlu ve İYİ Parti Mersin İl Divan Kurulu Üyesi Erdal Bulut da konuşmalarında balık çiftliklerine karşı olduklarını vurgulayarak, omuz omuza mücadele verme çağrısında bulundular.5-aralik-20190015-aralik-20190025-aralik-20190035-aralik-20190045-aralik-20190055-aralik-20190065-aralik-20190075-aralik-20190085-aralik-20190095-aralik-20190115-aralik-20190125-aralik-20190105-aralik-2019013

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...