Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur sahilindeki çalışmaya Mersin’den tepki

20 Haziran 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

20-haziran-2019012Anamur’un Cerenler mevkisinde belediye tarafından sürdürülen mesire alanı çalışmasına Mersin’de tepki gösteren çevreciler, Cumhurbaşkanlığı’nın çalışmayı durdurmasını istediler.
Akdeniz Kaplumbağaları ve Doğa Koruma Derneği (AKKAP) ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin(MERÇED) Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:
“ANAMUR BELEDİYESİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk kuralları ile korunan yaklaşık 13 km’lik Anamur sahilinin Karaağaç Mevkiindeki kumsalı, uzun bayram tatilinde kum alıp toprak dökerek piknik ve mesire alanı yapmak amacıyla tahrip eden Anamur Belediyesi’nin günlerdir sürdürdüğü çalışmalar, geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca durdurulmuş ve bu yöndeki haber, bakanlığın resmi sayfası etiketlenerek, Güven İslamoğlu’nun tweetter sayfasında yayınlanmıştır. Ancak bakanlıkça konuyla ilgili hiç bir resmi açıklama henüz yayınlanmamıştır. Bunun yanı sıra vatandaşlar tarafından da sorumluların cezalandırılması için Anamur Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.
KIYIYA 65 METRE MESAFEDE AĞAÇ DİKMEK DAHİ YASAK
Anamur Belediyesi’nin bayram tatilini fırsat bilerek, koruma altındaki kumsalda başlattığı kıyı tahribatı, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların büyük tepkisine neden olmuştur. Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ise yasa tanımaz tavırlarını sürdürerek girişime karşı çıkan Anamur Temsilciğimizi, Anamur Hayvanları Koruma Derneği Başkanını ve dahi vatandaşları, ideolojik davranmakla suçlayarak, çevrecileri, kendi kendileri ile kavga eden “3-5 lümpen ” olarak ilan etmiş ve bu sahada deniz kaplumbağalarının yaşamadığını iddia etmiştir. Oysa ki tahrip edilen saha bilimsel verilerden yola çıkarak yasal koruma altına alınmıştır. Nitekim Bayram tatilinin sona ermesinin ardından, bakanlık yetkililerince kumsalda yapılan inceleme sonrasında yeni kaplumbağa yuvaları bulunup işaretlenmiş,yapılan kıyı tahribatı belgelenerek ağır iş makinaları ve kamyonlar sahadan çıkartılmıştır. Buna rağmen Anamur Belediyesi durmamış ve bakanlık yetkilileri sahadan ayrılır ayrılmaz tekrar kumsal tahribatına devam etmiş ve denize 30-35 metredeki kum ve kumul alanın üstüne serilen toprakta tutmayacağı ve yaşamayacağı kesin olan ağaçlar, şehir içindeki parklardan ve sokaklardan sökülüp getirilerek sahaya dikilmiştir. Bize göre bunun nedeni, kumsalın üzerine dökülen tonlarca toprağı kaldırmamak ve buradan götürülen kumu geri getirerek sahayı rehabilite etmekten kurtulmaktır. Yasal koruma altındaki bu kumsalda, kıyıya 65 metre mesafede ağaç dikimi dahi yasak olduğu halde dikilen ağaçların arazözle sulanarak yaşatılmaya çalışılması korkunç bir durumdur. Şu anda deniz kaplumbağalarının üreme dönemidir.
DURDURMA KARARINA RAĞMEN SÜRDÜRÜLEN ÇALIŞMA HUKUKA AYKIRI
Orman Bakanlığının 2009/10 sayılı genelgesi uyarınca bu dönemde sahilde ışıklandırma yapmak yasak olup, iyi niyetli temizlik faaliyetleri bile izne tabi iken Anamur Belediyesince habitat tahribatına yol açacak şekilde başlatılan ve durdurma kararına rağmen sürdürülen bu çalışma hukuka olduğu kadar bilime de aykırıdır. Ne yazık ki gelen haberlere göre Anamur Belediyesi dün itibariyle tekrar sahaya inerek kumsalın üstüne dökülen toprağı yine ağır iş makinalarıyla sürmüş ve çim ekme hazırlığı başlatmıştır. Ayrıca kurumaya yüz tutan ağaçları günlerdir arazözlerle sulayarak habitat tahribatını sürdürmektedir. Aldığımız duyumlara göre dün itibariyle (18 Haziran) bu kez de Milli Parklar ve Doğa Koruma Mersin İl Müdürlüğü yetkililerince Anamur Belediyesine durdurma kararı tebliğ edilmiştir. Ancak hala konuyla ilgili olarak ne Anamur Belediyesi ne de ilgili Bakanlıklar tarafından resmi bir açıklama yapılmamaktadır.
CUMHURBAŞKANI, ANAMUR BELEDİYESİ’Nİ DURDURMALI, SAHA REHABİLİTE EDİLMELİ
Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi Anamur Belediyesi bu kumsalı piknik ve mesire alanı yapmaya dönük tavrından vazgeçmemektedir. Bize göre, bu hukuk ve bilim tanımaz tavrın bir an önce durdurulması ve yetkililerce kamuoyunun bilgilendirilmesi gereklidir. Ayrıca kumsalın üzerine dökülen toprağın kaldırılması, alınan kumun yerine geri dökülmesi ve burada yaşaması mümkün olmayan ağaçların acilen söküldükleri yerlere taşınmasından sonra sahanın rehabilite edilmesi zorunludur. Bu konuda açıklamalar yapıp ilgili makamlara dilekçeler gönderen bilim insanlarının görüşleri tüm kurumlarca dikkate alınmalıdır. Aksine durumda Dünya kamuoyunda da etki yaratan bu olay nedeniyle yaşayacağımız utanç sürecektir. Bilinmelidir ki nesli hızla tükenmekte olan ve denizlerin dinazorları olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ile yumuşak kabuklu Nil kaplumbağaları Dünya mirası canlılardır ve deniz ekosisteminin vazgeçilmezleridir ve onları korumak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Hukuk ve bilim tanımadığı gibi ilgili bakanlıkların durdurma kararlarını da tanımayan ve bu sabah itibariyle dahi sahada çalışmayı sürdüren Anamur Belediyesinin, ülkemizin en yetkili kişisi olan sayın Cumhurbaşkanımızca durdurulması gerekliliği ortadır.
Mücadelemiz bundan sonrada çok etkin bir şekilde devam edecektir. Mersin ve Anamur halkını yaşam alanlarını korumak için mücadele etmeye davet ediyoruz.”20-haziran-2019013

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...