Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kum üzerine dökülen toprak tepkilere neden oldu.

13 Haziran 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur’da çevreciler ve hayvan severler, belediyenin kumsala toprak dökmesine tepki gösterdi.

Cerenler mevkisinde belediyenin toprak döktüğü alanda toplanan çevreciler ve hayvan severler, dökülen toprağın kaldırılmasını istediler.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilcisi Seyda Afyoncu, toprak dökülen kumsalın doğal sit alanı ve Kıyı Kenar Çizgisi içinde olduğunu, deniz kaplumbağaları ve kum zambakları üreme alanı olarak tescillendiğini söyledi.
Yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde yapılan çalışma ile kumsala toprak dökülerek piknik alanı yapılmak istendiğini ifade eden Afyoncu, şunları söyledi:
“Deniz kaplumbağalarının yumurtlama döneminin ve bu dönem, 15 Mayıs’ta başlamış olup; yaklaşık Eylül ayı sonuna kadar devam edecektir. Bu nedenle buradan kum almak, kumun üzerine toprak ve beton dökmek, çeşitli yapılar kondurmak, ışıklandırma yapmak, hatta iyi niyetli sayılan temizlik ve ıslah gibi çalışmalar dahi yapmak yasak olup, aynı zamanda suçtur.
Anamur Belediyesi tarafından bu hususların bilinmemesi mümkün değildir. Buna rağmen ‘’Bozyazılılar gibi Anamurlular da sahilde piknik yapabilsinler’’ ‘’ Sahillerde kaplumbağalar kadar insanların da hakkı var’’ şeklindeki popülist söylemlerle bu işe başlanmış ve tüm uyarılarımız hiçe sayılarak, oldukça hızlı biçimde ve yangından mal kaçırırcasına piknik alanı yapma çalışmaları sürdürülmektedir. Ne yazık ki yasalara ve uluslararası sözleşmelere göre suç olan bu işe başlanması, hukuka aykırı olduğu kadar, insan aklının yüz binlerce yıldır yarattığı bilimsel kurallara ve en önemlisi doğanın kurallarına da aykırıdır. Piknik alanı diye başlanılan bu yerin, ileride, sahilin batı tarafına doğru genişletilerek, doğu kısımda olduğu gibi, çay bahçesi adı altında işgale açılması kuvvetle muhtemeldir. Bu konu biz çevre ve doğa gönüllülerini oldukça endişelendirmektedir.”
Afyoncu, çalışmaya tepki gösteren hayvan severler ve çevreciler için ‘’Kaplumbağalara zarar verildiği algısı yaratılıyor ve siyaset yapılıyor’’ dendiğini belirterek, “Bizler algı yaratmaya çalışmıyoruz. Hukuken ve bilimsel olarak tespit görmüş bir konuda açık ve net söylemlerle görüş beyan ederek, yapılan işin doğrudan suç olduğunu söylüyoruz. Eğer ki bu işe son verilmez ve buradan alınıp başka yerlere götürülen kumlar geri getirilmezse ve dahi üzeri toprakla örtülen kaplumbağa yuvaları açığa çıkarılmazsa, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı; hatta gerekirse tespit yaptırarak, idari dava da açacağımızı, MERÇED olarak açıkça ifade ediyoruz.
Bu tür hizmetlerin, uygun bir yerde ve çevreye zarar vermeyen şekilde yapılmasına diyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Ancak burada yapılan işin savunulacak hiçbir yönü yoktur. Dileriz ki bu yanlışa bir önce son verilir” diye konuştu.

Anamur Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ali Kubilay Erdal da kumsalların sadece insanların değil, hayvanların da yaşam alanı olduğunu belirterek, “Bizler geleceğimiz için turizm planlamaları yapmak isterken belediyenin sahillerimizi bu denli hırpalamasına sessiz kalamayız” dedi.
Basın açıklamasına CHP Anamur İlçe Başkanı Turabi Yeşilçayır da destek verdi.

BELEDİYE BAŞKANI HİDAYET KILINÇ:
“TİCARİ TESİS OLARAK AÇMIYORUZ PİKNİK ALANI OLARAK AÇIYORUZ”
Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ise partisinin bayramlaşma programında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Bizim yaptığımız yer Cerenler mevki dediğimiz Karaağaç’ın doğusudur. Bu konuda size bilgi vermek istiyorum. Değerli hemşerilerim, değerli basın mensupları; burası mezbelelik izbe bir yerdi, çorumuzun çocuğumuzun utandığı bir yerdi, fuhuş yapılan bir yerdi. Uyuşturucu kullanılan bir yerdi. Ve asla kumsalı doldurmadık. Derenin kenarındaki yere çalılık olan yere belediye ekiplerimizle beraber toprağı çekip orayı Anamur Halkına ve piknik yapmak isteyen her insanımıza açmak için piknik mesire alanı olarak kullanacağız. Bunun buradan bilinmesini istiyoruz.
BU AHLAKSIZLIK YERİNİN DEVAM ETMESİNİ Mİ İSTERSİNİZ YOK SA? HALKIN KULLANACAĞI NEZİH BİR MESİRE ALANIMI OLSUN?
Ben Cumhuriyet Halk Partili ilçe başkanına ve Belediye Başkanına şunu sorarım; Bu ahlaksızlık yerinin devam etmesini mi istersiniz yoksa tüm Anamur halkının hizmetine açılacak olan asla bir ticari tesis olmayacak olan yere, bunu da vurgulamak istiyorum bazıları ticari tesis açılacak deniliyor Asla böyle bir şey yok piknik alanı olarak çünkü biz Bozyazı’ya milletin piknik alnına gitmesine mahkum etmeyeceğiz dedik bu doğrultuda piknik alanı olarak işletilmesini mi istiyorsunuz? Yoksa bu ahlaksızlığın yapıldığı yerin devam etmesini mi istiyorsunuz? Bunu kendilerine sormak isterim ve bunu da derim ki devam etmesini istiyoruz derseniz, iki marjinalin arkasına düşüp açıklama yapmaya devam edin”
HİZMETİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR
Daha 20 gün önce Büyükşehir Belediyesinin dozerlerle Pulluda ve Cerenler mevkiin’de kumsalı denize kadar dümdüz ettiği ve bunun önünde yine meclis üyeleri boy boy fotoğraf çektirdiler. Şimdi ben size soruyorum; Biz caretta yuvalarına zarar vermememize rağmen bizim yaptığımız hizmeti burada engellemek isteyenler burada bizi protesto etmek isteyenler işte bu resimdekiler Allah aşkına çifte standart değil de nedir? Bu hizmeti engelleme değil de nedir? Bizi Büyükşehir’le kavga eden bir insan imajına sokmak istiyorlar asla öyle bir niyetim yok.”

7-haziran-20190027-haziran-20190017-haziran-20190117-haziran-20190087-haziran-20190097-haziran-20191001

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...