Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Çevreciler sahil temizliği yaptı

24 Aralık 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

24-aralik-20181036Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği’nin organizasyonuyla İskele’de sahil temizliği yapıldı.

Dragon Çayı’ndan İskele’ye kadar yapılan temizlik çalışmasına çok sayıda çevreci katılırken torbalar dolusu çöp toplandı. Sahildeki cam şişe kırıklarının fazlalığı ise dikkat çekti.

Temizlik çalışmasının ardından MERÇED adına açıklama yapan Süreyya Yılmazçoban, şunları söyledi:

“Bugün buraya, yine, suyumuza  yönelik saldırılara dur demek,  çevre kirliliğine karşı duyarlılık yaratmak ve sahil temizliği yapmak üzere  gelmiş bulunuyoruz.

Bilindiği gibi,  üzerine kurulan HES’lerin ve Kıbrıs’a su temin etmek amaçlı yapılan baraj gölünün faaliyete geçmesinden sonra,  Anamur halkının aleyhine tasarlanmış bu kötü projenin, Dragon Çayı’na ve çevreye karşı olumsuz etkileri, üç yıl içinde oldukça net biçimde hissedilmeye başlanmış ve bu hislerin içinde en önemlisi yaz aylarındaki kötü koku ve musluklardan akan tuzlu su olarak karşımıza çıkmıştır. Dragon Çayı, adına yakışır eski ihtişamını artık kaybetmiş, bir çok kişi ve  kurum  tarafından her türlü atıkla kirletilen, neredeyse bir tür çöplük ve lağım kanalı haline gelmiş olup, büyük ölçüde canlılığını yitirmiştir.

Bilindiği gibi su, ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Akarsular doğduğu yerden döküldüğü yere kadar etrafındaki insanlar dahil bütün canlılara yaşam ve beslenme imkanı sunar. HES’ler ve baraj göletleri, projenin uygulanacağı  alandaki ağaçların kesilmesi, yüzey suyunun doğal akışının kesilmesi ya da doğal akış yollarının değiştirilmesi sebebiyle yüzey sularının kurumasına, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine, kimisinin de zarar görmesine sebep olurlar.

Akarsular, yer altı sularını ve denizleri de besler. Yüzeye yakın yer altı suları ise galeri ormanlarını ve bitki örtüsünü besleyen önemli bir kaynaktır. HES’ler ve barajda su tutulması nedeniyle yer altı suyu miktarı düşer. Bu durumdan nehir civarındaki bitki örtüsü ve yaşamı buna bağlı olan diğer sucul ve yarı sucul canlılar da olumsuz biçimde etkilenir. Nitekim bu olumsuz etkileri bizler, son iki yıldır hissetmekte, görmekte ve yaşamaktayız. Bunun üstüne bir de kir tutmadığı düşünülen akarsuların çöplük, evsel ve tarımsal atık boşaltma alanı olarak görülmesi eğilimi nedeniyle Dragon Çayı’ndaki ve çevresindeki kirlilik had safhaya ulaşmıştır. Zaman zaman DSİ dahil bazı kurumlar ile kişiler tarafından inşaat atığı, moloz ve plastik dahil tarımsal atıkların çay kenarına döküldüğü ya da doğrudan çaya bırakıldığı, yaz aylarında barajda su tutup Kıbrıs’a iletmek adına can suyu dahi verilmeyen çay yatağının koyun ve keçileri otlatma alanı haline geldiği, üstüne bir de neredeyse yeni bir mahalle oluşacak şekilde yeni kaçak çardaklar kurulduğu ve bu kurulum sırasında iş makinalarının çalışıp çayı kirlettiği çevreye duyarlı kişilerce gözlemlenmiş ve fotoğraf ve videolarla tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan şikayetler ise, her konuda olduğu gibi yetkililerce ne yazık ki kulak arkası edilmiştir.

Yaşamın kaynağı olan sulara yönelik bu saldırıları ve suların kirletilmesini anlamak mümkün değildir.  Suların kirletilmesine ve yok edilmesine karşı insanların takındığı tavrı ve duyarsızlığı anlamak ise hiç mümkün değildir.  Çünkü suya saldırı, doğrudan yaşama saldırıdır.

Unutmayalım ki, bu Dünya’yı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Bu nedenle korumak ve çocuklara yaşanabilir bir Dünya bırakmak zorundayız.

Uygar insan, kendini çevreye ve doğaya karşı sorumlu hisseden, doğadaki diğer canlıların yaşam hakkına da saygı duyan ve doğal çevreyi koruyan insandır.

Bu anlamda burada bulunan uygar insanları kutluyor ve herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”

MERÇED Anamur Temsilcisi Seyda Afyoncu da çalışmaya katılanlara teşekkür etti ve ikramlarda bulundu.24-aralik-2018101224-aralik-2018101324-aralik-2018101424-aralik-2018101524-aralik-2018101624-aralik-2018101724-aralik-20181018124-aralik-2018101924-aralik-20181020

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.