Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Mersin’in çevre sorunlarını TBMM’ye taşıdı

30 Kasım 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

30-kasim-2018043CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’in çevre sorunları ile ilgili konuşma yaptı.
Başarır, konuşmasında şunları söyledi:
Mersin Halkı Akkuyu’da Nükleer Santral İstemiyor!
“Çevre hukukunda da böyle alınıyor. Bakın, Mersin’de bir nükleer santral’in yapımı devam ediyor. Daha bu konu konuşulmadan, tartışılmadan Rusya’dan gelen yetkililer yeri beğendi, yeri belirledi, anlaşma ve şartlar gizli olarak antant kaldı. Mersin’in yüzde 99’u karşıydı, çünkü Akkuyu’da yapılacak bu nükleer santral fay hattının üzerinde yapılıyordu. Allah göstermesin, bir deprem olsa, fay kırılsa Mersin haritadan silinebilir. Odalar direndi, insanlar direndi, köylülerimiz direndi, sivil toplum örgütleri direndi ama her şeye rağmen nükleer santral yapımına devam ediliyor, bunu da bir gurur vesilesi olarak Türkiye’ye, dünyaya açıklıyorlar.”
Mersin’de Dağı, Şehri, Köyleri Hepsini Talan Ettiler
“Bununla da yetinilmedi, bakın, Mersin’i anlatıyorum sadece. Tarsus’ta narenciye bahçelerinin hepsi söküldü, tarım alanları tahrip edildi Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden bir tanesi yapıldı. Bunlarla gurur duydular. En güzel köylerimize HES’ler yapıldı, en güzel köylerimize taş ocakları yapıldı yani Mersin’de dağı, şehri, köylerin hepsini talan ettiler.”
Balık Çiftlikleri Kurulması Planlanıyor, Mersin Halkı Direniyor!
“Daha bitmedi, Mersin’de sıra şimdi denizlere geldi. Mezitli’den, Erdemli’den, Silifke’den Anamur’a kadar olan o sahilde balık çiftlikleri yapıyorlar. Denizi kimyasal yemlerle kirletecekler ve yetiştirdikleri o kimyasal balıkları halka yedirecekler ve bunu bir gurur vesilesi olarak anlatıyorlar. Mersinli bakın, yine direniyor “Yapmayın.” diyor ama bizi dinleyen, Mersinliyi dinleyen yok.”
Mersin’in Çevre Bağlamında Başına Gelmeyen Kalmadı
“Cumhurbaşkanı “İstanbul’a ihanet ettik.” dedi. Görüyorum ki sadece İstanbul’a ihanet etmedi, 81 vilayete ihanet etti imar anlamında. Bunu yaparken de işte bugünkü olayda olduğu gibi Cengiz İnşaatla yaptı, Limakla yaptı, Kolinle yaptı, Ağaoğluyla yaptı, bu ülkeyi beton yığını hâline getirdi ve biz bununla övündük. Milyar dolarlarca parayı betona yatırdık. En acısı, doğup büyüdüğü, o çay kokan Rize’ye HES’leri getirdi, en büyük ihaneti oraya yaptı. Halk ve doğa gün gelir bunun hesabını sorar. Bu yasa teklifinde tartışmamız gereken şeyleri tartışmıyoruz. Türkiye’de ciddi bir doğa katliamı yapılıyor ve bu, sistematik, bilinçli bir şekilde yapılıyor. Ben kendi memleketime bakıyorum, Mersin’in çevre bağlamında başına gelmeyen kalmadı ve günden güne daha sıkıcı, daha Mersin’i bitiren, daha Mersin’i betonlaştıran projeleri getiriyorlar. Buna bir an önce “dur” demeliyiz, hep beraber demeliyiz, birlikte demeliyiz; yoksa, gerek Mersin’in gerek İstanbul’un gerekse ülkemizin hâli bir felaket.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.