Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Çevrecilerden hükümete ‘balık çiftliklerini durdurun’ çağrısı

05 Kasım 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

5-kasim-20181042Çevre örgütleri Mersin sahillerine kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı çıkan halkın ve yerel yönetimlerin iradelerinin yok sayılmasına tepki göstererek, projelerin iptal edilmesini istedi.
Çevre örgütleri adına açıklama yapan Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, şunları kaydetti:
“Aydıncık’ta bir araya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur Çevre Örgütleri olarak bir kez daha Mersin’in sahillerinde yapımı planlanan balık çiftlikleri projelerine karşı olduğumuzu kamuoyu ile paylaştık. Halkın ve Yerel Yöneticilerin iradeleri hiçe sayılarak ilan edilen Çed Raporları bilimsellikten uzak, hukuki dayanağı yoktur.
Balık Çiftlikleri, Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğla’dan sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir.
Balık çiftliklerinde GDOlu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.
Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.
Mersin’de Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir. 1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.
Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. “

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.