Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

2 balık çiftliğine ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

02 Ağustos 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

2-agustos-2018003Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulması planlanan 2 balık çiftliği için mahkeme ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı yürütmeyi durdurdu.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) yönetimi konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Semra Kabasakal, açıklamada şunları söyledi:

“Mersin de kurulması planlanan Balık Çiftliklerinin; bilimsel ve hukuki dayanağının olmadığını, iş, aş sağlamayacağını, GDOlu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmasının zararlarının bilimsel olarak kanıtlandığını, doğal balıkçılığı bitirdiğini, deniz kirliliğin oluşması ile denizin ekosistemine ve turizme vereceği zararları bilen Mersin halkı Silifke, Aydıncık ve Anamur’da yapılması planlanan balık çiftliklerine olan itirazlarını ÇED toplantılarında göstermiştir.

Silifke, Aydıncık ve Anamur halkı Belediye Başkanları ile birlikte Balık Çiftlikleri ÇED toplantılarını demokratik haklarını kullanarak protesto etmiştir.

Derneğimizin açmış olduğu dava ile, Mersin İli Aydıncık İlçesi Soğuksu Mevkii’ndeki Turan Turizm Şirketi tarafından yapılması planlanan SU ÜRÜNLERİ (Çipura-Levrek) YETİŞTİRİCİLİĞİ ile ilgili 18.09.2017 tarihli Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararının kamu hukukuna ve hukuka aykırı olması sebebiyle ileride telafisi güç zararlar doğuracağı nedeniyle kesin olarak Yürütmenin Durdurulması Kararı ile; Mersin de kurulması planlanan Balık Çiftliklerinin insan ve çevre sağlığına vereceği zararlar, çevresel etkiler nedeniyle telafisi güç ya da imkansız zararların doğuracağı hukuken de kanıtlanmış oldu.

Bölgemizde kurulması planlanan Balık Çiftliklerinin özellikleri Norveç’te kurulan Balık Çiftlikleriyle eşdeğer tutulması, Balık Çiftlikleri hakkında bilgisizliğin göstergesidir.

Norveç’teki uygulamalarla, Türkiye’nin balıkçılık politikası açısından iki ülkenin kültürel, sosyal, ekonomik ve en önemlisi iklim bakımından önemli farklılıkları vardır. Balıkçılık politikasına bakıldığında Norveç’te ilkeleri, kuralları belirlenmiş somut bir balıkçılık politikası uygulanmaktadır. Norveç balık yemlerinin yüzde 70’i bitkisel, geri kalanı da deniz kaynaklıdır. Norveç balık çiftliklerinde üretilen somonlarda antibiyotik kullanımı sanılanın aksine yok denecek kadar azdır ve deniz kıyısına 10 mil uzaktadır.

Mersin’de ulusal ve uluslararası Balık Çiftliği Şirketlerinin sözcülüğünü yapan sözde Çevre Dernek Başkanlarına sesleniyoruz. Bizler gücümüzü bilimden ve halktan alıyoruz. Bizler hakkındaki şikayetleriniz; bilgisizliğinizin ve yenilmişliğinizin göstergesidir. Şikayet yöntemlerle bizleri mücadeleden alıkoyamazsınız. Halkın yararına bilimsel doğruları savunmaya devam edeceğiz.

Balık Çiftliklerinin ekolojik ve sosyal zararları ortada iken, yetkililerden bölgemizde kurulması planlanan bütün projelerin iptal etmelerini istiyoruz.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.