www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın Kültür Yayınları kapsamında Mersin Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırladığı Marka Kent Stratejileri ve Anamur adlı kitabı yayınlandı.
Kitabın Anamur Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen tanıtım törenine Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Hamit Küçükbatır, Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı, Anamur Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Garnizon Komutanı Alb. Şaban Delioğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Savaş Cingöz, kitabın editörleri MEÜ Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Gürkan Temiz ve MEÜ Anamur Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
DOÇ. DR. ÇETİNSÖZ: “ANAMUR’U SOSYAL, KÜLTÜREL VE EKONOMİK AÇIDAN TANITIYOR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Anamur Meslek Yüksekokulu’nun tanıtım videolarıyla başlayan törende konuşan editörlerden Doç. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz, kitabın Anamur hakkında alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanması nedeniyle bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Burhanettin Kocamaz’ın eğitimci kökenli olması ve Anamur’a karşı yakın ilgisi kitabın Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’nda basılmasında önemli etken olmuştur. Kendisine teşekkür ederiz” dedi.
Çetinsöz, 13 bölümden oluşan kitabın Anamur’u sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan tanıttığını ifade ederek, “Anamur’un il olması konusunda bir farkındalık yaratılmayı ve bölgemizin somut olmayan kültür miraslarını gelecek kuşaklara aktarabilmeyi amaçladık” diye konuştu.
KAYMAKAM KURDOĞLU: “KİTAP, ANAMUR’UN GELECEĞİNE İLİŞKİN BİR PERSPEKTİF ÇİZİYOR”
Anamur Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu da tayin olduğunda ilçeyle ilgili ilk bilgileri bu kitabın taslağı olan kitapçıktan aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu kitap Anamur’un geleceğine ilişkin bir perspektif çizme gayretinde. Anamur konumu itibariyle gözden ırak bir noktada. Ama bu gözden ıraklığı biz gönüllerde yakınlara çevirmenin, bu dezavantajlı uzaklık konumunu avantaja çevirmenin çabasında olmalıyız. Burada görev alan tüm STK temsilcilerimiz, kurum amirlerimiz, yatırımcılarımız ve Anamur’un yönetiminde söz sahibi olan tüm arkadaşlarımız mutlaka bu çabanın içerisinde olursa Anamur bir yere varacaktır. Yüksekokulumuz bize ayrı bir bakış açısı sağlamaktadır. Fakültenin de gelmesiyle hem kadro hem de kalite yönünden daha da güçlü olacağız.
Anamur Türkiye’nin güzide, cennet bir köşesi. Bu ilçede görev yapmak bizim için bir onur kaynağı. Bu bakış açımıza, Burçin Bey ve Gürkan Bey, bu kitapla yeni bir bakış açısı getirme gayreti içindeler. Büyükşehir belediyemize de teşekkür ediyorum. Biz bir, beraber olursak güçlü kuvvetli oluruz. Her birimiz farklı düşüncelerin, farklı bakış açılarının, farklı siyasi düşüncelerin sempatizanı yada mensubu olabiliriz. Ama Anamur bir tane. Biz Anamur için çalışmak, çabalamak zorundayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
DR. ATSAN: “ANAMUR KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİYLE İL OLMA POTANSİYELİNE SAHİP”
MEÜ Anamur Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Atsan da kitapta yer alan ‘Anamur neden il olmaladır’ başlık bölümde yer alan araştırması hakkında bilgi verdi.
Türkiye’de ilçelerin il olma kriterlerine bakılarak il yapıldığını ancak günümüzde bazı ilçelerin bu kriterlerin dışında kendine has özellikleri nedeniyle il olduğunu belirterek, il olma kriterlerini şöyle sıraladı:
“Merkez nüfusun 50 binden fazla olması, ilçe nüfusunun toplam 100 binden fazla olması ve il merkezine uzaklığın 100 kilometreden fazla olması. Alt kriterler olarakta bağlanabilecek ilçelerin potansiyelleri, bağlanabilecek toplam nüfus, sosyo ekonomik gelişmişlik ve kültürel düzeye bakılıyor.
Bu kriterlere baktığımızda Anamur’dan daha yüksek nüfuslu ilçelerin başvurduğunu düşünebiliriz. Fakat Anamur’un kendine has özellikleri sayesinde bu eksiklikleri kapatabilecek ve tolore edebilecek potansiyele sahip olduğu değerlendirilmektedir.
Kendine has özellikleri ne olabilir? Sahil turizminin yanı sıra kültür ve tarihi açıdan zengindir. Caretta carettalar ve Akdeniz Fokları’nın yaşam alanları dolayısıyla Akdeniz havzasında önemli bir yere sahiptir. Ekonomik açıdan büyük potansiyele sahiptir. Tarım fuarcılığında yurt içi ve yurt dışı katılımcı sayısına göre Türkiye’nin en önde gelen ilçesi Anamur’dur.
1999 yılında Anamur’un il olması için bir kanun teklifi sunulmuştur. Bu teklifte Kıbrıs’a yakınlık ve coğrafi konumu dolayısıyla hizmet sunumunda yaşanan sıkıntılara vurgu yapılmıştır. Ayrıntıları kitapta bulabilirsiniz.”