Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur’da festival heyecanı

14 Temmuz 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

15-temmuz-20181005Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, 12. Anamur Kültür ve Muz Festivali öncesi gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbette festivalle ilgili düşüncelerini anlattı. Türe, projeler ve Anamur’un geleceği ile ilgili bilgiler de verdi.

GAZETECİLER: Festivallerin kentlere katkıları nelerdir? Sosyal ve kültürel kazanımlar nelerdir?

BELEDİYE BAŞKANI MEHMET TÜRE: Festivaller aslında kentlerin sosyal ve kültürel alamda bir seferberlik ilan etmesi halidir. Sosyal, kültürel, ticari, turistik birçok konu da kente kazanımlar sağlayan, birlikteliğin, toplumsal uzlaşının sosyal kaynaşmanın sağlandığı, kortejden yarışmalara, etkinliklerden Yörük çadırlarına, halk konserlerine kadar herkesin kendine pay çıkardığı, etkinliklerdir. Bu açıdan Anamur Kültür ve Muz Festivalleri konserde şarkılara eşlik etmek isteyen gençlerimizden, kültür stantlarında eskiyi yâd etmek isteyen vatandaşlarımıza kadar her kesime hitap eden bir yapıya sahiptir.

Bunun yanı sıra ilçemize gelen yazlıkçıların Anamur Kültürünü tanıması ve Anamurlu hemşerilerimizle tanışması ve kaynaşması açısından büyük önem taşımaktadır.  Gencinden yaşlısına, yerlisinden yabancısına tam anlamı ile sosyal ve kültürel bir birliktelik sağlanmaktadır. Yine kentimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, turizmin canlanması ve dolayısı ile de kentte ekonomik anlamda da bir hareketlilik sağlanması açısından önem taşımaktadır.

“HEM EKONOMİMİZ CANLANIYOR, HEM DE KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ”

G: Bu yıl 12.’sini düzenlenen Anamur Kültür ve Muz Festivali’ne geçmiş yıllarda ara verildiği halde, sizin döneminizde aralıksız yapılmaya başlamasının nedenleri nelerdir?

M.T.: 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Girne-Anamur Barış Şenlikleri adıyla başlayan Anamur Festivali, 2004 yılında Kültür ve Turizm Festivali adını alıyor. 2009 yılından itibaren ise Belediye Meclisimizce alınan karar doğrultusunda Anamur Kültür ve Muz Festivali adını alarak uluslararası bir boyut kazanması ile birlikte gelenekselleşiyor. Bu yıl 12.’sini düzenliyoruz. Az önce de belirttiğim gibi festivaller sosyal dayanışmadan tutunda kültürel etkileşimden ticari sirkülasyona kadar toplumu her yönüyle olumlu etkileyen etkinliklerdir. Uluslararası boyutta festival yapıyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Azerbaycan ve KKTC’den yaklaşık 50 kişilik halk dansları ekibi geliyor. 4 gün boyunca ilçemizde kalacaklar. Bu grupların burada konaklamaları, yemeleri, içmeleri, eğlenmeleri, otellerimizde restoranlara, marketlerden çay bahçelerine kadar küçümsenemeyecek ölçüde bir ticari hareketlilik sağlayacaktır. Üstelik tatil bölgelerinin durgunluktan sitem ettiği şu günlerde deyim yerindeyse esnafımıza can suyu gibi gelecektir. Yine bu yıl 5.’sini düzenleyeceğimiz Anamur Tarım ve Gıda Fuarı ona keza. Yaklaşık 100 firma katılıyor. Hem gelişen tarımsal teknolojiyi çiftçimizle buluşturuyor, hem ilçemize ekonomik girdi sağlıyoruz. Bu açıdan değerlendirildiğinde festival, fuar ve alışveriş günlerinin gelenekselleşmesi hem ekonomik hareketlilik sağlıyor, hem de ilçemize özgü Yörük Türkmen yaşam geleneklerinin tanınmasını sağlıyor. Ayrıca ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerine de ivme kazandırıyor.

“KARDEŞ KENTLER FESTİVALİMİZİ YUR DIŞINA TAŞIYOR”

G: Festivalin uluslararası platforma daha geniş perspektifte taşınması konusunda planlarınız nelerdir?

M.T.: Ülkemiz cennetten bir köşe, Anamur’da ülkemizin cennetten bir köşesi. Ülkemizin ayakta kalabilmiş nadir kalelerinden birisi olan Mamure Kalesi Anamur’da. Dünyanın en büyük Antik Kentleri’nden birisi olan Anamuryum Antik Kenti Anamur’da. İlçemiz Anamur, tam anlamı ile doğa tarih ve kültür kenti. Dolayısı ile ulusal hatta uluslararası alanda herkesin hayran kalacağı güzelliklere sahip. Bu nedenle göreve geldiğimizde ilk işlerimizden birisi Kardeş Kent ilişkileri kurmak ve ilçemizi uluslararası alanda tanıtmak oldu. Bu kapsamda Almanya-Bingen kenti ile temas sağladık ve Kardeş Kent Sözleşmesi imzaladık. Daha sonra Kıbrıs-Girne kenti ile temaslarımız oldu ve geçen yıl onunla da kardeş kent sözleşmesini imzaladık. Yine Azerbaycan Şemkir ilçesi ile de kardeş kent temasları sağladık. Şu anda üç kentle ilişkilerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Kardeş Kentlerimizi festival, fuar, vb. etkinliklere davet ediyoruz. Bunun yanı sıra bu yıl katılan KKTC ve Azerbaycan Halk Dansları Ekipleri ile geçmiş yıllarda katılan Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelerden gelen halk dansları ekipleri de festivalimize hem uluslararası bir boyut kazandırıyor hem de ilçemizin uluslararası tanıtımına katkı sağlıyor.

“HER KESİME HİTAP EDEN ETKİNLİK VE YARIŞMALAR VAR”

G: Festival kapsamında düzenlenen Sportif Yarışmalar, Kültürel faaliyetleri değerlendirebilir misiniz?

M.T.: Biz festivali yalnızca bir müzikal bir etkinlik ya da halk konseri olarak düşünmüyoruz. Az önce de bahsettim, tam anlamı ile sosyal ve kültürel bir kaynaşma ve çeşitlilik ortamı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için de muhakkak konser dışı etkinliklere yer verilmesi gerekiyor.

İlçemizin Yörük kültürünü temsil eden stantlardan, sanat merkezlerimizin fotoğraf sergilerine, mahalle muhtarlarımızın çadırlarına kadar kadar tüm vatandaşlarımıza hitap edecek etkinlikler planlıyoruz. Örneğin Engelliler Dart Yarışması ile engelli vatandaşlarımızı böyle büyük bir organizasyona ortak ediyoruz. Aile Dostlarımız Yarışıyor yarışması ile insanlarımıza hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Çocukluğumuzun oyunu Cıngırtlağı yeni nesil bilmez. Ancak biz onu da festival kapsamına alarak yaşıtlarımızın da anılarını canlandırıyoruz.

Sörf, kano, yüzme, masa tenisi, tenis, plaj voleybolu derken, birçok sportif ve kültürel yarışmayla festivalimizi renklendiriyoruz. Hatta diyoruz ki; Festival Anamur’da Yaşanır…

“TATİLCİLER BELEDİYEYİ ARAYIP FESTİVALİ SORUYOR”

G: İlçemize gelen tatilcilerin festivale ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

M.T.: Yalnızca Anamur ölçeğinde değil, bölgesel ölçekte bir festival organize ediyoruz.  Gaziantep’lı, Adana’lı, Konya’lı vatandaşlarımızın belediyemizi arayarak festival tarihini, sahne alacak sanatçıları, festival içi etkinlik ve yarışmaları sorduğuna şahit olduk. Yine şunu örnek verebilirim, Sörf ve Yüzme yarışmalarında hemen her yıl yazlıkçı bir vatandaşımız oğlu ile birlikte dereceye giriyorlar.  Ben eminim ki uzun yıllardır yarışmalara katılıp derece alan bu vatandaşımız yaz tatilini festivalin yapılacağı tarihlere denk getiriyor.

Bu da gösteriyor ki, Anamur Festivali artık ulusal bir boyut kazanmış, ilçemiz Anamur’un, insanların tatil tercihlerinde ilk sıralarda yer almasını sağlamıştır.

Bu yönüyle değerlendirdiğimiz de tatilcilerimizin ilgi ve alakasından memnun olduğumuzu belirtebilirim.

“VATANDAŞLARIMIZ ALIŞVERİŞ GÜNLERİNİ SAHİPLENDİ”

G: Fuar ve Alışveriş Günleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? İlçemize katkıları nelerdir?

M.T.: Hep söylüyoruz, festival, fuar ve alışveriş günleri gibi etkinlikler, ilçeleri sosyal, kültürel ve ticari anlamda hareketlendiren etkinliklerdir. Bu yıl Alışveriş Günleri’nin 3.’sünü düzenliyoruz. İlçemizde alışveriş kültürü ve çeşitliliğine katkı sunmak, yerli ve yabancı konuklarımızın yaz tatillerinde bir tercih sebebi olmak temel hedefimiz. Bu açıdan alışveriş günleri vatandaşlarımız tarafından sahiplenildi. Özellikle yazlıkçılar, iskele bölgesinde yaşanan hareketlilikten memnun, Anamurlu vatandaşlarımızda ürün çeşitliliğinden memnun. Alışveriş günlerimizde artık gelenekselleşti diyebiliriz.

Bunun yanı sıra biliyorsunuz bu yıl 24-27 Ekim 2018 tarihlerinde 5. Anamur Tarım ve Gıda Fuarını düzenleyeceğiz. Firma çeşitliliği, vatandaşımızın ilgisi, ziyaretçi sayısı vb. açılardan değerlendirildiğinde şunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye’nin en büyük ilçe fuar organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. Anamur bir tarım kenti. Üstelik adı ile bütünleşmiş, Anamur Muzunu üreten bir tarım kenti. Çiftçilerimiz meraklı ve yeniliğe açık. Teknolojiyi dikkatle takip ediyor ve uyguluyor. Bunu biz söylemiyoruz, katılımcı firmalar söylüyor. Bu yüzden bu fuarı düzenlemek, başta tarımsal alanda ihtisas sahibi kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz olmak üzere tüm idarecilerin boynunun borcu. Biz olaya böyle bakıyoruz.

Büyük organizasyonlar büyük iş birlikleri ile gerçekleşiyor. Bu açıdan her seferinde dile getiriyoruz, gelin festivali, fuarı kentin yöneticileri olarak hep birlikte düzenleyelim. Bu işten kaçmak, kaytarmak değil. Bütün organizasyonların mali yükünü zaten biz üstleniyoruz. Personel desteği, araç gereç desteği veriyoruz, yer tahsis ediyoruz. Mesai kavramı gözetmeksizin 24 saat organizasyon için çalışıyoruz. Bizim tek talebimiz kurumlar arası iş birliğini oluşturmak, halka hizmet için Anamur ortak paydasında buluşmak. Bizim için temel kriter kamusal menfaat ve memnuniyettir. Tüm çalışmalarımızda bu anlayış temel prensibimizdir.

Ben burada özellikle festival ve fuar gibi sosyal-kültürel etkinlerde bizimle aynı fikri ve heyecanı taşıyan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Burhanettin KOCAMAZ’a da teşekkür etmek istiyorum. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyemiz 2 yıldır Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’na stand açarak katılıyor. Anamurlu üreticilerimize avakado fidesi dağıtımı yaparak çiftçimize destek sağlıyor. Bunun yanı sıra 3 yıldır fuarımıza maddi destek sağlıyor. Yine festivalimize 4 yıldır maddi destek veriyor ve muhakkak katılarak manevi desteğini hissettiriyor. Ben bu kapsamda ilçemize ve etkinliklerimize verdiği desteklerden dolayı kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

“ANAMUR’U YENİ YÜZYILA HAZIRLAYACAĞIZ”

Başkan Türe, röportajın sonunda şunları kaydetti:

“2009′da göreve geldiğimizde hizmet coğrafyamız, doğudan batıya, Dragon Çayı-Sultan Çayı arasında kuzeyden güneye Çeltikçi Köyü, İskele Mahallesi arasında yer alıyordu. 2014 yılında değişen Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet coğrafyamız inanılmaz genişleyerek 17 mahalleden 56 mahalleye dönüştü.

9. hizmet yılını geride bırakırken, Yeni Cumhuriyet Meydanı, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük pazaryeri olan Şehit Atanur Bal Pazaryeri, 250.000 nüfusa hitap edecek şekilde hizmete açtığımız Atıksu Arıtma Tesisi, Geri Dönüşüm Tesisi, en uzak köylere kadar hizmet götüren Hanımeli İhtiyaç Bankası, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza yönelik hizmete açtığımız Psikolojik Danışma Merkezi, 34 yıl sonra yeniden getirdiğimi Sinema, Fitness Merkezi ve spor Salonumuz, Belediye Düğün Salonu ve Kültür Merkezimi, Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezimiz, 7/24 düğünde, cenazede, özel günlerde hizmet veren Masa Sandalye Ekibimizle ve burada sayamadığımız birçok kent merkezli hizmeti, 2014′den sonra kent-köy dengesini gözeterek genişlettik. Bu kapsamda 2014 öncesi Esentepe Mahallemize ne hizmet yapmışsak, Boğuntu Mahallemize de aynı oranda hizmet götürmeye gayret ediyoruz.

Yeni yüzyılın, yaşanabilir, örnek kenti Anamur’u yeniden şekillendirmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.

Ben sözlerimi sonlandırırken, 19-20-21 Temmuz 2018 tarihlerinde düzenleyeceğimiz 12. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali’nin ilçemize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bizi yalnız bırakmayan ve kentine sahip çıkan Anamurlu Hemşerilerimiz başta olmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Mahalle Muhtarlıklarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz, Özel Sektör Temsilcilerimiz ve zor şartlarda görev yapan Yerel Basınımıza teşekkür ediyor, herkesi Anamur 12. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali heyecanına ortak olmaya davet ediyorum…”

ÜNLÜ SANATÇILAR SAHNEYE ÇIKACAK

3 gün sürecek festivalde yöre kültürünün tanıtımına yönelik etkinliklerin yanı sıra konserler de yer alacak. Ünlü sanatçı Burcu Güneş ile Grup Ayna sahneye çıkacak. 15-temmuz-20181043

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.