Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

‘Muz, nükleer santralden daha tehlikeli’ haberine tepki

17 Nisan 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

17-nisan-2018063Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, 15 Nisan 2018 tarihli Sabah gazetesinin Pazar ekinde Dr. Enis Doko imzasıyla yayınlanan “Muz yemek nükleer santralden daha tehlikeli” başlıklı haberin amacını aştığını söyledi.

Güzel, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında MUZBİR’in 3 bin üyesi bulunduğunu belirterek, “Gazetedeki haberle ilgili üyelerimizden bizi arayarak tepkilerini dile getirdiler” dedi.

Haberde nükleer santralin zararsızlığı vurgulanırken muzla kıyaslandığını ifade eden Güzel, şunları söyledi:

“İçeriğe bir diyeceğimiz yok. Biz nükleer santrale de karşı değiliz. Hükümetimiz bu konuda gerekli araştırmaları yapmıştır. Ancak yerli muz üretiminin yüzde 60’ını karşılayan ilçemizde üreticilerimiz bu manşetten tedirgin olmuşlardır. Tüketicilerimiz bizi arayarak bunun ne anlama geldiğini soruyorlar. Bu manşetin düzeltilmesini istiyoruz.”

Muz üreticilerinin MUZBİR çatısı altında İyi Tarım Uygulamaları kapsamında muz üretimi yaptıklarını dile getiren Güzel, “Üretim tesislerimizin tamamında iyi tarım yapıyoruz. Hem toprak hem de ürün analizleri bakanlık tarafından yapılmaktadır. Kendi çoluk çocuğumuza yedirmeyeceğimiz muz dahil hiçbir ürünü tüketicilerimize sunmayız” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Niyazi Sarıoğlu da nükleer santrale karşı olmadıklarını ancak nükleer santralin zararsızlığı anlatılırken muzdan örnek verilmesine karşı olduklarını belirterek, “Neden televizyon, telefon üzerinden bir değerlendirme yapılmamış” dedi.

Bakanlığın numune alım prosedürü kapsamında yerli muzdan da numuneler alındığını ifade eden Sarıoğlu, şunları söyledi:

“Bakanlığımız son iki yıldır Anamur muzunu risk grubundan çıkardı. 7-8 yıldır Anamur muzundan yılda yaklaşık 150 numune alınıyordu. Başka il ve ilçelerde alınan numunelerle birlikte yurt genelinde yılda yaklaşık 300 numune alınıyordu. Bu analizler sonucunda yerli muzda kalıntı çıkmamıştır. Bu nedenle Anamur muzu risk grubundan çıkarılmıştır. Dolayısıyla Anamur muzunda kalıntı, radyasyon yoktur. Radyasyonun bulaşabileceği bir ortamda yoktur. Güvenle tüketilebilir. Halkımızı hiç kimse yanıltmasın.”

Ziraat Mühendisleri Odası Anamur Temsilcisi Mustafa Güngör ise haberde muzda bulunan potasyum izotopunun zararlı bir maddeymiş gibi gösterildiğini belirterek, “Bu madde birçok meyvede bulunan insan sağlığını tehdit etmeyen bir maddedir. Bu bilginin kötü niyetli verilmediğini düşünüyoruz. Ancak kıyaslama yanlış. Bu düzeltilmelidir” diye konuştu.

MUZDAKİ POTASYUM

Muz içerdiği yüksek potasyum oranıyla bilinir. Ortalama büyüklükte bir muzda 422 mg potasyum vardır. Bu da günlük alınması gereken potasyum miktarının %12’sine eşittir. Potasyum kalp fonksiyonlarının düzgün işlemesinde ve normal kan basıncını düzenlemede hayati rol oynar. Birçok çalışma muz gibi potasyum açısından zengin gıdaların kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.

Colorado State Üniversitesi Araştırma Merkezi’ne göre, potasyum sağlıklı sinir ve kas fonksiyonları için de büyük önem taşıyor. Aynı zamanda da vücut sıvılarının vücuttaki dengesinde rol oynuyor. Muzdaki potasyum egzersizin ardından kasta oluşabilecek krampları önlüyor.

“New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlanan bir araştırma ise düzenli olarak muz tüketmenin felç riskini %40 azalttığını göstermiştir.

Muzdaki potasyum ayrıca böbrek ve kemik sağlığı için gereklidir. İyi potasyum alımı kalsiyumun ürinle beraber atılmasını engelleyerek, böbrek taşı oluşumuna karşı korur. Ayrıca Kalsiyum atımını engellediği için kemik erimesi riskini azaltır.17-nisan-20180621

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.