Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kuyucuoğlu’dan turizm araştırma önergesi

16 Nisan 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

16-nisan-2018-052CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, “Mersin, Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük kitle turizm merkezi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına geçmiştir. Fakat Mersin’i dünyada tanınır hale getirecek girişimlerde bulunulmamaktadır. Tesisleri ve yatak sayısı azdır. Mevcut kapasitesiyle turistlere hizmet verememektedir” dedi. Mersin’in yeni projelerle turizmde yeni bir ufka kavuşturulması gerektiğine değinen Kuyucuoğlu Akdeniz Sahil Yolu, Çukurova Havalimanı ve Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi projelerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Kuyucuoğlu, Mersin’de turizm sektörünün sorunları ve şehrin turizm pastasından alacağı payın artırılması konusunda meclis araştırılması açılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

Kuyucuoğlu, önergesinin gerekçesinde, Mersin’in Akdeniz boyunca uzanan, temiz kumsalları, portakal ve limon bahçeleriyle ünlü olduğunu belirtti.

Kuyucuoğlu, “Mersin tarihi ve arkeolojik değerleri, bol güneşli günlerin ilkbaharda başlayıp sonbahara değin uzaması, 326 kilometreye varan doğal koylarla, çam ormanlarıyla süslenmiş kıyı bandı, Toros dağları ile deniz arasında bulunan sayısız doğal güzelliklerinin yanında, efsaneleri, Türkmen ve Yörük kültürü, yayla yaşantısı, yöresel el sanatları bakımından çok zengin bir bölgedir. Mersin, turizm sektörü için önemli bir konuma ve potansiyele sahiptir. Mersin Türkiye’nin turizm açısından değerli Akdeniz sahillerinin 326 kilometrelik bir kısmında yerleşmiş olmasına rağmen, henüz turizmde beklenen gelişmeyi yakalayamamıştır” dedi.

Mersin’in turizm potansiyelinin gereği gibi değerlendirilememesinin birçok sebebi olduğuna işaret eden Kuyucuoğlu, bu sebeplerden bazılarını şöyle özetledi:

“Turizm mevzuatının Mersin’de turizmin gelişmesine yeterli zemini hazırlamaması, politik çevrelerin Mersin’de turizmin gelişmesine yeterli desteği sağlamaması. Mersin’de turizmle ilgili çevreler arasındaki eşgüdüm eksikliği. Turizmin gelişmesinde liderlik rolü oynayacak kişi veya kurumların ortaya çıkmaması veya turizmin geliştiği dönemlerde yetersiz kalması. Turizmin gelişmesine ayrılan kaynak yetersizliği. Belediyelerin deniz, sahil ve çevre temizliği denetimleri konularında yetersiz kalmaları.”

Mersin’de turizmin yeterince gelişmemiş olmasının, turizm yatırımcılarına da yansıdığını ve Mersin’in yatak sayısında oldukça kısır kaldığını vurgulayan Kuyucuoğlu, araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“Mersin, Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük kitle turizm merkezi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına geçmiştir. Fakat Mersin’i dünyada tanınır hale getirecek girişimlerde bulunulmamaktadır. Tesisleri ve yatak sayısı azdır. Mevcut kapasitesiyle turistlere hizmet verememektedir. Akdeniz Sahil Yolu Projesi konusunda gecikme olmuştur. Mersin’i yeni projelerle turizmde yeni bir ufka kavuşturmalıyız. Mersin İlinin Tarsus İlçesi sınırlarında gerçekleştirilecek Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çukurova Bölgesi ve Mersin’in ekonomik, sosyal ve toplumsal yönden gelişimini doğrudan etkileyecektir. Bu havalimanını en kısa sürede hizmete açmak kaçınılmazdır. Tarsus –Kazanlı Turizm bölgesi 7 yıl önce firmalara tahsisleri yapılmış, yatırımcıların tesisleri yapması beklenmektedir. Mersin ili önemli ölçüde turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, plansız büyüme ve eşgüdüm eksikliği nedeni ile rakiplerine göre gerilerde kalmıştır. Turizmde başarının ekonomik dengelerin yerine oturmasını ve toplumsal refahın sağlanmasını getireceği kabul edilirse, Mersin’in turizm potansiyelinin değerlendirilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ise ancak iyi hazırlanmış ve başarı ile uygulanan planlar ile olasıdır. Tüm turistik potansiyeline rağmen Mersin ilimizin turizm kenti olamamasının, ticaret ve sanayileşmenin getirdiği göçü doğru yönetip düzgün bir kentleşme yaratılamamasının nedenlerinin araştırılmasını arz ve teklif ederiz.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Şeref Koz: Duyarlılık gösteren tüm dostları yürekten kutluyorum ve teşekkür...
  • Vatandaş: Sayın yetkililer jeotermal veya maden ocağı izin ve işletim...
  • Vatandaş: Jeotermal enerji santralleri çevresel etkileri Gaz emisyonları Su...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...