Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

“Mersin’in nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz”

03 Nisan 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

3-nisan-2018012Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali temel atma törenine ilişkin Mersin’deki çevreciler harekete geçti. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) bir araya gelen bir grup çevreci atılacak temellerin kendilerini mücadeleden yıldırmayacağını söyleyerek tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak başta olmak üzere Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitimi Kooperatifi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Mersin Halkevi, TEMA, Sosyal Demokrasi Derneği, Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tüm-Bel-Sen, Haçovalılar Derneği, Makina Mühendisleri Odası’nın da destek verdiği toplantıda konuşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Mersin halkı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atılsa bile etkin mücadeleye devam edecektir. Atılacak temeller bizleri mücadeleden yıldırmayacaktır. Mersin ve Türkiye halkının azimli mücadelesi Akkuyu Nükleer Santralinin kurulumunu engelleyecektir” dedi.

“KAZA OLURSA SONUCU FELAKETLERLE SONUÇLANMAKTADIR”

Akkuyu Nükleer Santrali projesinin hukuksuz ve antidemokratik olduğunu iddia eden Aslan, “Nükleer santraller ülkemiz için teknik bir zorunluluk değildir, siyasi bir tercihtir. Bu siyasi tercihin ülkemize felaket getireceği açıktır. Çünkü nükleer santraller güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olup atık sorunu çözülmemiştir. Nükleer Santrallerin yatırımı, işletimi ve söküm maliyetleri çok pahalıdır. Nükleer santraller çalıştıkları sürece kaza olmasa bile atıkları ile birlikte çevreye radyasyon yayarak İnsan ve Çevre sağlığını çok ciddi bir şekilde olumsuz etkiler. Kaza olursa sonucu felaketlerle sonuçlanmaktadır. Rusya devletinin tamamen sahip olacağı ve onların denetiminde olacak dünyada denenmemiş olan VVER1200 nükleer reaktör modeli ile hareketli Ecemiş fay hattına yakın, deprem bölgesin de kurulumu planlanan Akkuyu Nükleer santrali taşıyacağı riskler açısından, ülkemiz ve dünya için ilerde çok büyük ekonomik ve sosyal felaketlerin kaynağı olacaktır” diye konuştu.

“AÇTIĞIMIZ DAVALAR HALEN DEVAM ETMEKTEDİR”

Akkuyu Nükleer Santrali projesi bilimsel olmadığını savunan Aslan, “Hukuksuz ve anti demokratik bir şekilde uygulanmak istenmektedir. Hazırlanan tüm raporların teknik eksiklikleri ve yanlışlıkları mevcuttur. Rusya Hükümeti ile yapılan Uluslararası Sözleşme ile yargı denetimi kısıtlanmıştır. Mersin’de halkın yüzde 86’sı ile birlikte Belediyelerin çoğu Akkuyu Nükleer Santraline karşıdır. Akkuyu Nükleer Santralinin teknik eksikliklerine ve hukuksuz işleyişine karşı açtığımız davalar halen devam etmektedir. Dünyada Demokrasi havarisi kesilen Rusya Devlet Başkanı Putin Akkuyu Nükleer Santrali projesindeki hukuksuzlukları, teknik yanlışlıkları, eksiklikleri ve en önemlisi halkın itirazlarını görmezden gelerek Akkuyu Nükleer Santralinin temelini atmak için Türkiye’ye gelecektir” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’İN NÜKLEER ÇÖPLÜK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenen Aslan, “Bizler ülkemizde yeni Çernobiller, yeni Fukuşimalar olmasın diye, tarımımızı, turizmimizi, sağlığımızı, kamu kaynaklarımızı korumak için 40 yıldır Nükleer Santrallere karşı mücadele ettik ve hala mücadele etmeye devam etmekteyiz. Mersin’in nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz.  Çok geç olmadan Akkuyu Nükleer Santral projesinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz” diye sözlerini bitirdi.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.