www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Anamur’da 70 yıllık su değirmeninde mısır unu öğüten amca çocukları, teknolojik değirmenlerin yaygınlaşması ve mısır ekim alanlarının daralmasına rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.
Kaşdişlen mahallesinde babalarından kalan su değirmenini işleten Fevzi Işık ve Sezai Işık, kış aylarında sulama kanalından aldıkları suyla çalıştırdıkları değirmende mısır unu öğütüyor.
Ortaklardan Sezai Işık, değirmenin 70 yıl önce yapıldığını belirterek, “Çocukluğumuz bu değirmende geçti. Amcamla babam bize değirmeni öğrettiler. Biz de bu geleneği ortağım olan amcamın oğlu ile birlikte sürdürmeye çalışıyoruz. Çocuklarımıza öğretmek için de elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.
Mısır üretiminin azalması nedeniyle artık değirmende yoğunluk yaşanmadığını ifade eden Işık, şunları söyledi:
“Her yıl yılbaşında başlarız. Nisan ayının sonlarında bitiririz. 15-20 yıl önce biz 5 ay sonraya sıra verirdik, o kadar kalabalıktı. Sezon içerisinde o yılki mısırları bitiremiyorduk ve bir sonraki seneye kalıyordu.
Her köyde biri iki tane değirmen vardı. Ama zaman geçtikçe darı ununa olan talebin azalması ve ekim alanlarının azalması nedeniyle diğer köylerdeki tüm değirmenler kapandı. Müşteriler mısır üretim maliyetinin arttığını belirterek bize sadece 25-30 kilo darı getiriyor.”
Değirmeni yaşatabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Işık, “Taş sayısını fazlalaştırabiliriz, binayı genişletebiliriz, mısır unu stoklayacak ambarlar kurabiliriz, tesisimizi genişletebiliriz. Onun için bize destek gerekiyor. Mısır ununun faydalarını düşünürsek çok şeyler yapılabilir” dedi.
Sezai Işık ise “Varillerimiz çürüdü. Bunları kendi imkanımızla değiştirecek olsak iki yılki kazancımla yapamam” diye konuştu.
Tarım Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili detaylı bir araştırma yaptırmasını talep eden Fevzi Işık, “Burada ürettiğimiz unun kalite ölçümünün yapılmasını istiyorum. Onu yediğiniz zaman o kadar lezzetli ki tamamen darı tadını alıyorsunuz. Kendi nemiyle kavruluyor. Uzmanların işte bunu araştırarak insanlar için ne kadar faydalı olduğunu tespit etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Her yıl değirmene mısır getiren Alaaddin Özdemir ise “Eskiden bu alanlarda, Bozyazı alanında, Anamur alanında mısır çok ekiliyordu. Şimdi muz para etti, herkes devlet kredisiyle sera yaptı. Seralar yapılınca mısır az ekilir oldu. Bu yüzden maalesef gittikçe bu kültür zayıflıyor” dedi.