Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur Kültür ve Muz Festivali 26 Temmuz’de başlıyor

22 Temmuz 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

23-temmuz-2017002Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, 26-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirecekleri Anamur 11. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali’nin ilçeye ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif anlamda önemli katkılar yapacağını söyledi.

Basın mensuplarının festivale ilişkin sorularını yanıtlayan Türe, şunları söyledi:

1- Festivallerin kentlere katkıları nelerdir? Sosyal ve kültürel kazanımlar nelerdir?

Festivaller aslında kentlerin sosyal ve kültürel alamda bir seferberlik ilan etmesi halidir. Sosyal, kültürel, ticari, turistik bir çok konuda kente kazanımlar sağlayan, birlikteliğin, toplumsal uzlaşının sosyal kaynaşmanın sağlandığı, kortejden yarışmalara, etkinliklerden yörük çadırlarına, halk konserlerine kadar herkesin kendine pay çıkardığı, etkinliklerdir. Bu açıdan Anamur Kültür ve Muz Festivalleri konserde şarkılara eşlik etmek isteyen gençlerimizden, kültür stantlarında eskiyi yâd etmek isteyen vatandaşlarımıza kadar her kesime hitap eden bir yapıya sahiptir.

Bunun yanı sıra ilçemize gelen yazlıkçıların Anamur Kültürünü tanıması ve Anamurlu hemşerilerimizle tanışması ve kaynaşması açısından büyük önem taşımaktadır. Gencinden yaşlısına, yerlisinden yabancısına tam anlamı ile sosyal ve kültürel bir birliktelik sağlanmaktadır. Yine kentimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, turizmin canlanması ve dolayısıyla kentte ekonomik anlamda da bir hareketlilik sağlanması açısından önem taşımaktadır.

2- Bu yıl 11’incisi düzenlenen Anamur Kültür ve Muz Festivali’ne geçmiş yıllarda ara verildiği halde, sizin döneminizde aralıksız yapılmaya başlamasının nedenleri nelerdir?

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Girne-Anamur Barış Şenlikleri adıyla başlayan Anamur Festivali, 2004 yılında Kültür ve Turizm Festivali adını alıyor. 2009 yılından itibaren ise Belediye Meclisimizce alınan karar doğrultusunda Anamur Kültür ve Muz Festivali adını alarak uluslararası bir boyut kazanması ile birlikte gelenekselleşiyor. Bu yıl 11.’sini düzenliyoruz. Az önce de belirttiğim gibi festivaller sosyal dayanışmadan tutun da kültürel etkileşimden ticari sirkülasyona kadar toplumu her yönüyle olumlu etkileyen etkinliklerdir. Uluslararası boyutta festival yapıyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Azerbaycan ve Ukrayna’dan yaklaşık 100 kişilik halk dansları ekibi geliyor. 4 gün boyunca ilçemizde kalacaklar. Bu grupların burada konaklamaları, yemeleri, içmeleri, eğlenmeleri, otellerimizde restoranlara, marketlerden çay bahçelerine kadar küçümsenemeyecek ölçüde bir ticari hareketlilik sağlayacaktır. Üstelik tatil bölgelerinin durgunluktan sitem ettiği şu günlerde deyim yerindeyse esnafımıza can suyu gibi gelecektir. Yine bu yıl 4.’sünü düzenleyeceğimiz Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’na da yaklaşık 100 firma katılıyor. Hem gelişen tarımsal teknolojiyi çiftçimizle buluşturuyor hem de ilçemize ekonomik girdi sağlıyoruz. Bu açıdan değerlendirildiğinde festival, fuar ve alışveriş günlerinin gelenekselleşmesi hem ekonomik hareketlilik sağlıyor, hem de ilçemize özgü Yörük Türkmen yaşamının tanınmasını sağlıyor. Ayrıca ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerine de ivme kazandırıyor.

3- Festivalin uluslararası platforma daha geniş perspektifte taşınması konusunda planlarınız nelerdir?

Ülkemiz cennetten bir köşe, Anamur da ülkemizin cennetten bir köşesi. Ülkemizin ayakta kalabilmiş nadir kalelerinden birisi olan Mamure Kalesi Anamur’da. Dünyanın en büyük Antik Kentleri’nden birisi olan Anamuryum Antik Kenti Anamur’da. Dünyanın en derin düdenlerinden olan Çukurpınar Mağarası da Anamur’da bulunuyor. Tam anlamı ile doğa, tarih ve kültür kenti. Dolayısıyla ulusal hatta uluslararası alanda herkesin hayran kalacağı güzelliklere sahip. Bu nedenle göreve geldiğimizde ilk işlerimizden birisi Kardeş Kent ilişkileri kurmak ve ilçemizi uluslararası alanda tanıtmak oldu. Bu kapsamda Almanya-Bingen kenti ile temas sağladık ve Kardeş Kent Sözleşmesi imzaladık. Daha sonra Kıbrıs-Girne kenti ile temaslarımız oldu ve bu yıl onlarla da kardeş kent sözleşmesini imzaladık. Yine Azerbaycan’ın Şemkir ilçesi ile de kardeş kent temasları sağladık. Şu anda üç kentle ilişkilerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Kardeş Kentlerimizi festival, fuar, vb. etkinliklere davet ediyoruz. Bunun yanı sıra bu yıl katılan Ukrayna ve Azerbaycan Halk Dansları Ekipleri ile geçmiş yıllarda katılan Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden gelen halk dansları ekipleri de festivalimize hem uluslararası bir boyut kazandırıyor hem de ilçemizin uluslararası tanıtımına katkı sağlıyor.

4- Festival kapsamında düzenlenen sportif yarışmalar, kültürel faaliyetleri değerlendirebilir misiniz?

Biz festivali yalnızca müzikal bir etkinlik yada halk konseri olarak düşünmüyoruz. Az önce de bahsettim, tam anlamı ile sosyal ve kültürel bir kaynaşma ve çeşitlilik ortamı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için de muhakkak konser dışı etkinliklere yer verilmesi gerekiyor.

İlçemizin yörük kültürünü temsil eden stantlardan, sanat merkezlerimizin fotoğraf sergilerine, mahalle muhtarlarımızın çadırlarından, Anamur İçin Pedal Çevirelim etkinliğine kadar tüm vatandaşlarımıza hitap edecek etkinlikler planlıyoruz. Örneğin, Engelliler Dart Yarışması ile engelli vatandaşlarımızı böyle büyük bir organizasyona ortak ediyoruz. Aile Dostlarımız Yarışıyor yarışması ile insanlarımıza hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Resim Yarışması ile çocuklarımıza hayata farklı bir pencereden bakabilme, hayal dünyasını geliştirebilme imkânı tanıyoruz. Çocukluğumuzun oyunu Cıngırtlağı yeni nesile tanıtmak, orta yaşlıların anılarını canlandırmalarına imkan sağlamak için onu da festival kapsamına alıyoruz.

Sörf, kano, yüzme, masa tenisi, tenis, plaj voleybolu turnuva ve yarışmalarıyla gençlerimizin yeteneklerini göstermelerine imkan tanıyıp, izleyen çocuklarımızı spora teşvik ediyoruz.

5- İlçemize gelen tatilcilerin festivale ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yalnızca Anamur ölçeğinde değil, bölgesel ölçekte bir festival organize ediyoruz. Gaziantep, Adana ve Konyalı vatandaşlarımızın belediyemizi arayarak festival tarihini, sahne alacak sanatçıları, festival içi etkinlik ve yarışmaları sorduğuna şahit olduk. Yine şunu örnek verebilirim, sörf ve yüzme yarışmalarında hemen her yıl yazlıkçı bir vatandaşımız oğlu ile birlikte dereceye giriyorlar. Ben eminim ki uzun yıllardır yarışmalara katılıp derece alan bu vatandaşımız yaz tatilini festivalin yapılacağı tarihlere denk getiriyor.

Bu da gösteriyor ki, Anamur Kültür ve Muz Festivali artık ulusal bir boyut kazanmış, ilçemiz Anamur’un, insanların tatil tercihlerinde ilk sıralarda yer almasını sağlamıştır.

Bu yönüyle değerlendirdiğimiz de tatilcilerimizin ilgi ve alakasından memnun olduğumuzu belirtebilirim.

6- Ülkemizin ve milletimizin yoğun şekilde terörle mücadele ettiği bu günlerde festivalin milli birlik ve dayanışmaya katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sohbetimizin başında da söylediğim gibi, ülkemiz cennetten bir köşe. Haliyle küresel güçlerin gözü de bu cennetin üstünde. Maalesef ülkemiz 40 yıldır bir terör örgütü ile mücadele içerisinde. Askerimiz polisimiz canını ortaya koyarak ülkemizde huzuru sağlamaya çalışıyor. Ancak terör kahpece karşımıza çıkıyor. Terörist en kahpe tuzaklarla bize saldırıyor. Amaçları yalnızca bizi öldürmek değil, asıl hedefleri bizi yıldırmak, kardeşliğimize, huzurumuza, birlik ve beraberliğimize nifak sokmak. Asıl hedefleri bu. Yoksa bizi öldürerek bitiremeyeceklerini biliyorlar. Psikolojik, sosyolojik yapımızın ayarlarını bozmaya çalışıyorlar.

Ben bu açıdan da vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel birlikteliği noktasında festivallerin bütünleştirici bir özelliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Elbette şehitlerimiz gelirken ocaklara ateşler düşerken gülüp eğlenmekten bahsetmiyorum. Şehitlerimizi rabbimize emanet edeceğiz, şehit analarını sahipleneceğiz; ama kentlerin düğünü olan festivallerimizi de sürdüreceğiz. Teröre boyun eğmeyeceğiz. Teröristin bizi kahretmesine müsaade etmeyeceğiz. Halkımız da bunun farkındadır ve festivallere katılmaktadır. Festivale hem yöre halkı hem de ülkemizin birçok bölgesinden ilçemize gelen tatilcilerin katılmasıyla birliktelik oluşuyor. Biz bunun katlanarak artmasını milli birlik ve beraberliğimizin pekişmesini amaçlıyoruz. Bu anlamda festivalin katkısı büyük.

7- Festival tarihinin seçimi nasıl oluştu?

Bildiğiniz gibi, ilçemiz Anamur’un kent merkezlerine olan uzaklığı, şehirlerarası yolların yapımının uzaması nedeniyle yabancı turist ziyareti yok denecek kadar az. Bu nedenle yerli turistlerin Anamur’u en çok tercih ettiği tarih aralığı, 20 Temmuz - 10 Ağustos aralığıdır. Festival tarihi de bu çerçevede belirlenmiştir. Bölgesel amaçlı düzenlediğimiz Festivallerin, Fuarların, Alışveriş Günlerinin tarihleri halk katılımının ve ticari faaliyetin en yoğun olduğu zaman aralığında gerçekleşmektedir.

8- Fuar ve Alışveriş Günleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? İlçemize katkıları nelerdir?

Hep söylüyoruz, festival, fuar ve alışveriş günleri gibi etkinlikler, ilçeleri sosyal, kültürel ve ticari anlamda hareketlendiren etkinliklerdir. Bu yıl Alışveriş Günleri’nin 2.’sini düzenliyoruz. İlçemizde alışveriş kültürü ve çeşitliliğine katkı sunmak, yerli ve yabancı konuklarımızın yaz tatillerinde bir tercih sebebi olmak temel hedefimiz. Bu açıdan alışveriş günleri vatandaşlarımız tarafından sahiplenildi. Özellikle yazlıkçılar, iskele bölgesinde yaşanan hareketlilikten memnun, Anamurlu vatandaşlarımızda ürün çeşitliliğinden memnun. Alışveriş günlerimizde artık gelenekselleşti diyebiliriz.

Bunun yanı sıra biliyorsunuz bu yıl 25-28 Ekim 2017 tarihlerinde 4. Anamur Tarım ve Gıda Fuarını düzenleyeceğiz. Firma çeşitliliği, vatandaşımızın ilgisi, ziyaretçi sayısı vb. açılardan değerlendirildiğinde şunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye’nin en büyük ilçe fuar organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. Anamur bir tarım kenti. Üstelik adı ile bütünleşmiş, Anamur Muzunu üreten bir tarım kenti. Çiftçilerimiz meraklı ve yeniliğe açık. Teknolojiyi dikkatle takip ediyor ve uyguluyor. Bunu biz söylemiyoruz, katılımcı firmalar söylüyor. Bu yüzden bu fuarı düzenlemek, başta tarımsal alanda ihtisas sahibi kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz olmak üzere tüm idarecilerin boynunun borcu. Biz olaya böyle bakıyoruz.

Büyük organizasyonlar büyük iş birlikleri ile gerçekleşiyor. Bu açıdan her seferinde dile getiriyoruz, gelin festivali fuarı kentin yöneticileri olarak hep birlikte düzenleyelim. Bu işten kaçmak, kaytarmak değil. Bütün organizasyonların mali yükünü zaten biz üstleniyoruz. Personel desteği, araç gereç desteği veriyoruz, yer tahsis ediyoruz. Mesai kavramı gözetmeksizin 24 saat organizasyon için çalışıyoruz. Bizim tek talebimiz kurumlar arası iş birliğini oluşturmak, halka hizmet için Anamur ortak paydasında buluşmak. Bunun dışında bir gayemiz yok.

Ancak biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, art niyetli iseniz, niyetinizi bir şekilde ortaya çıkartıyorsunuz. Festivale engel olmak isteyenleri, fuara engel olmak isteyenleri, Alışveriş Günlerine engel olmak isteyenleri biliyoruz.

Tek dertleri Mehmet Türe’yi egale etmek olanların Anamur’un festivali ile Anamur’un fuarı ile niye uğraştıklarına anlam veremiyoruz.

Diyorlar ki; fuara siyaset katılıyor. Hayhay buyurun siz organize edin, biz her türlü desteği yine verelim diyoruz, kimse yanaşmıyor.

Belediye çok ön plana çıkıyor diyorlar. Buyurun dernek kuralım, her yıl bir kurumun öncülüğünde yapılsın diyoruz kimse yanaşmıyor.

Dönüp dolaşıp yine üstümüze kalıyor. Yanlış anlaşılmasın, şikayetçi değiliz. Hatta tekrar söylüyorum; bu iş bizim boynumuzun borcu.

Kim ne yaparsa yapsın, kim neye engel olmak isterse istesin bizim için temel kriter kamusal menfaat ve memnuniyettir. Tüm çalışmalarımızda bu anlayış temel prensibimizdir.

Ben burada özellikle festival ve fuar gibi sosyal-kültürel etkinlerde bizimle aynı fikri ve heyecanı taşıyan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a da teşekkür etmek istiyorum. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıl Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’na ilk kez stand açarak katıldı. Anamurlu üreticilerimize 2000 adet avakado fidesi dağıtımı yaparak çiftçimize destek sağladı. Bunun yanı sıra 2 yıldır fuarımıza maddi destek sağlıyor. Yine festivalimize 3 yıldır maddi destek veriyor ve muhakkak katılarak manevi desteğini hissettiriyor. Ben bu kapsamda ilçemize ve etkinliklerimize verdiği desteklerden dolayı kendisine birkez daha teşekkür etmek istiyorum.

9- Anamur Belediyesi’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi ile uyumu nasıl?

2009′da göreve geldiğimizde hizmet coğrafyamız, doğudan batıya, Dragon Çayı-Sultan Çayı arasında kuzeyden güneye Çeltikçi köyü, İskele Mahallesi arasında yer alıyordu. 2014 değişen Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet coğrafyamız inanılmaz genişleyerek 17 mahalleden 56 mahalleye dönüştü.

8. hizmet yılını geride bırakırken, Yeni Cumhuriyet Meydanı, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük pazaryeri olan Şehit Atanur Bal Pazaryeri, 250.000 nüfusa hitap edecek şekilde hizmete açtığımız arıtma tesisi, Geri Dönüşüm Tesisi, en uzak köylere kadar hizmet götüren Hanımeli İhtiyaç Bankası, 7/24 düğünde, cenazede, özel günlerde hizmet veren Masa Sandalye ekibimizle ve burada sayamadığımız birçok kent merkezli hizmeti, 2014′den sonra kent-köy dengesini gözeterek genişlettik. Bu kapsamda 2014 öncesi Esentepe Mahallemize ne hizmet yapmışsak, Boğuntu Mahallemize de aynı oranda eşit hizmet götürmeye gayret ediyoruz.

Özellikle eşit ve yaygın hizmet götürme noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Burhanettin Kocamaz ile tam bir uyum içerisinde, hizmet organizasyonlarını yapıyoruz. Yeni yüzyılın, yaşanabilir, örnek kenti Anamur’u yeniden şekillendirmek için Büyükşehir Belediyemizle birlikte gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.

Ben sözlerimi sonlandırırken, 28-29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde düzenleyeceğimiz 11. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali’nin ilçemize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bizi yalnız bırakmayan ve kentine sahip çıkan Anamurlu Hemşerilerimiz başta olmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Mahalle Muhtarlıklarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz, Özel Sektör Temsilcilerimiz ve zor şartlarda görev yapan Yerel Basınımıza teşekkür ediyor,

Herkesi Anamur 11. Uluslararası Kültür ve Muz Festivali heyecanına ortak olmaya davet ediyorum…

Hatta diyoruz ki; Festival Anamur’da Yaşanır…23-temmuz-201701423-temmuz-201700123-temmuz-201700323-temmuz-201700423-temmuz-201700523-temmuz-201701123-temmuz-201701223-temmuz-201701323-temmuz-201701523-temmuz-201703123-temmuz-201703223-temmuz-201703323-temmuz-201703423-temmuz-201703523-temmuz-2017036

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.