Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

83 bin 600 dekar zirai araziye modern sulama.

27 Mayıs 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur Alaköprü Sulama projesi tamamlandığında 83 bin 600 dekar zirai arazi modern şekilde sulanacak.

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü Tanıtma ve Halkla İlişkiler Şefliği’nin yaptığı açıklamaya göre; “Anamur Ovasında 45.850 dekar yeni, 37.750 dekar rehabilitasyon olmak üzere toplam 83.600 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup sulamanın 65 bin 900 dekarı cazibeli, 17 bin 700 dekarı ise terfili olarak sulanacaktır”

Konuyla ilgili DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle;

“DSİ Mersin iline yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Mersin’de tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;’’Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Mersin ilinin de nasibini aldığını belirterek,

Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Mersin ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 4.305.000 kişiye ilave içme suyu temin edilmesi, 525.670 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 375.000.000 TL gelir artışı, 69 adet yerleşim yerinin ve 7.913 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 287 MW’a   çıkarılması ve 1,17 milyar kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. ’dedi.

‘‘83 Bin 600 Dekar Sulanacak’’

DSİ Genel Müdür Acu;’’Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Mersin Anamur Alaköprü Sulaması İle 83 bin 600 dekar zirai arazi modern şekilde sulanacaktır. Proje Anamur’un verimli tarım arazilerini suyla buluşturarak yöre tarımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Proje ile Mersin Anamur Alaköprü Barajı rezervuarından alınacak suyla 12 ay sulama yapılan Anamur Ovasında 45.850 dekar yeni, 37.750 dekar rehabilitasyon olmak üzere toplam 83.600 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup sulamanın 65 bin 900 dekarı cazibeli, 17 bin 700 dekarı ise terfili olarak sulanacaktır. ’dedi.

‘‘Çalışmalar Hızla Devam Ediyor’’

Genel Müdür Acu;’’Proje kapsamında Sulama Sahasında 57 330 m CTP boru, 246 444 m PE100 boru, 708 m çelik boru olmak üzere toplam 304 482 m sulama ve tahliye borusu döşenecek, proje kapsamında sulama şebekesi dışında 5 adet terfi istasyonu, regülasyon depoları, drenaj kanalları, işletme bakım yolları ve bunların üzerindeki sanat yapıları inşa edilecektir. Çalışmalarda P2, P3, P4, P5 pompa istasyonu inşaatları büyük ölçüde tamamlanmış, mekanik elektrik teçhizatları temin edilmiş, montajları tamamlanmıştır. 720 m çelik boru ve 88 400 m PE boru yükleniciye teslim edilmiş, çelik boru montajı yapılmış ve PE boru döşemesi devam etmektedir. ’dedi.

‘‘Üretim Maliyeti Düşecek’’

Acu;’’Bu projede büyük oranda cazibeli olarak sulama yapılacağında elektrik enerjisi tüketimi olmadan sulama yapılacağını belirterek, Hâlihazırda çiftçiler, yağmurlama sulaması yapmak için motopomp kullanarak basınç elde ettiklerinden, motopomp gideri üretim maliyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Üstelik yörede sık sık yaşanan elektrik kesintisi sebebiyle de problem yaşanmaktadır. Basınçlı borulu şebeke sayesinde üretim maliyeti düşecek ve yaşanan problemler ortadan kalkacaktır. Sera üreticileri sulama suyunu, kışın don yaşanan günlerde serayı ısıtmak maksadıyla kullanmaktadır.  Basınçlı sulama şebekelerinde, 7 gün 24 saat elektrik ihtiyacı olmadan basınçlı su bulunduğundan, elektrik olmasa bile üreticiler mahsullerini soğuktan koruyacaklardır.  Basınçlı borulu şebekeyle su israfı da yaşanmayacaktır. ‘’dedi.

‘’Milli Ekonomiye 80 000 000 Milyon TL Katkı’’

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;’’Proje tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile dekar başına 1000 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 80 000 000 Milyon TL katkı sağlanması hedeflendiğini, Projenin su kaynağı olan, Önyüzü beton kaplamalı kaya dolgu Baraj+Silindirle Sıkıştırılmış Beton Baraj tipinde olan, temelden 88 m yüksekliğinde ve 130 Milyon m3  depolama hacmine sahip Mersin Anamur Alaköprü Barajı 2015 yılında tamamlanarak baraj işletmeye açılmıştır. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu; ‘’Son olarak, ‘Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

pic2220018

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.