GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kredi Garanti Fonu tanıtıldı

26 Ocak 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

26-ocak-201711013Anamur’da Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) tanıtıldığı, kefalet ve başvuru şartlarının anlatıldığı toplantı düzenlendi.

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ANTSO) düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Ferudun Torunoğlu, ilçedeki esnafların bu fonu tanıması toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kredi Garanti Fonu Adana Şube Müdürü Celal Altuntaş da KGF’nin Küçük ve Orta Boy İşletmeler’in (KOBİ) krediye erişimini sağlamak amacıyla 1993 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile TOBB, KOSGEB, TESK, TOSYÖV, MEKSA ve 21 bankanın ortaklığıyla kurulan Avrupa Garanti Kuruluşları Birliği üyesi özgün bir kurumsal “kredi kefalet” kuruluşu olduğunu söyledi.

Altuntaş, güçlü ve sürdürülebilir kalkınmanın yolunun, KOBİ’lerin güçlendirilmesinden geçtiğini belirterek, “250 kişiden az kişinin istihdam edildiği, yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilançosundan herhangi birinin toplamı 40 milyon TL’yi aşmayan işletmeleri KOBİ olarak adlandırıyoruz. KOBİ’ler, yalnızca ekonomik gelişimin değil, sosyal denge ve istikrarın da en önemli aktörleridir. KOBİ’ler değişim ve dönüşüme açıktır. Yeni piyasa şartlarına çabuk ve kolay uyum sağlar. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işletmelerin yaklaşık yüzde 99.8’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır” dedi.

Altuntaş, Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde güçlü bir rol üstlenebilmesi için KOBİ’lere yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“KOBİ’lerin rekabet gücü artırılmalı, verimlilikleri yükseltilmeli, uluslararası piyasalarla entegrasyon süreçleri doğru stratejilerle desteklenmelidir. Yatırım, üretim ve pazarlama alanında teknik bilgi ve danışmanlık hizmetleri sağlanmalı, yatırımların desteklenmesi için maliyeti düşük, uzun vadeli kredi kaynakları oluşturulmalıdır.”

Altuntaş, fonun imkanlarından KOBİ’ler ve KOBİ vasfına sahip; kadın ve genç girişimciler, esnaf ve sanatkarlar, tarım işletmeleri, çiftçiler, serbest meslek mensuplarının yanı sıra, Hazine desteklerinden şarta bağlı olarak KOBİ olmayan seyahat acenteleri ve gemi inşa işletmelerinin yararlanabildiğini ifade etti.

Kefalet türleri hakkında da bilgiler veren Kredi Garanti Fonu Adana Şube Müdürü Celal Altuntaş, risk paylaşımına dayalı kefaletlerin banka talepli kefaletler ve portföy garanti sistemi kapsamındaki kefaletler; doğrudan verilen kefaletlerin ise KOSGEB geri ödeme destekleri, TÜBİTAK transfer ödemeleri, TTGV destekleri ve Eximbank kredileri olduğuna dikkat çekti.

Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile bazı yenilikler getirildiğini belirten Altuntaş, şöyle devam etti:

“Toplam kefalet hacmi 20 milyar liraya ulaştı. KOBİ’lerin kefalet üst limiti, 1,5-2,5 milyon liradan 3 milyon dolara çıkarıldı. Destekten yararlanıcı tanımına ‘KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler’ de eklendi. Tanım dışında kalan diğer işletmelerin kefalet üst limiti de 50 milyon dolar oldu. Kredi onay komiteleri kaldırılacak, tahsis işlemleri reyting ve portföy garanti sistemleriyle sonuçlandırılaccak. Ortalama 35-40 gün olan tahsis süreleri 1-2 güne düşecek. Eximbank kredilerinde ise mevcutta yüzde 75 olan kefalet limiti, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçı yararlanıcılar için yüzde 85 olarak uygulanacak. Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu olanlar, daha önce sistemden yararlanamıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle borcun kurum tarafından Hazine desteğiyle kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20’sini aşmaması şartıyla ve öncelikli olarak ödenmesi halinde, vergi ve SGK borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilecek.”

Altuntaş, başvuru süreciyle ilgili şunları kaydetti:

“Risk paylaşım esasına göre yapılan başvurular bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. Doğrudan başvuruda ise, ilgili kurum ve kuruluşlardan destek almaya hak kazananların yapacakları kefalet başvuruları doğrudan Kredi Garanti Fonu’na yapılmaktadır. Değerlendirme kriterleri; karakter, kapasite, kapital, koşullar ve karşılık (teminat) olarak sınıflandırılabilir.”26-ocak-20171101026-ocak-20171101126-ocak-201711012

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.