TARIM-EKONOMİ Haberleri

Konular|
Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Muz üreticileri yargıya gidiyor

16 Ocak 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

15-ocak-2017001Anamur’da doğal afetlerde seraları zarar gören üreticiler, zararlarının karşılanması yaşadıkları sorunların çözümü için Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) öncülüğünde hukuksal mücadele başlatacak.

MUZBİR’in çağrısıyla birlik binasında toplanan üreticiler, sorunlarını görüşmek ve izleyecekleri yolu belirlemek üzere bir toplantı gerçekleştirdi.

MUZBİR Başkanı Mehmet Güzel, toplantıda yaptığı açıklamada, Gercebahşiş ve Ören mahallelerinde yaklaşık bir ay arayla meydana gelen şiddetli fırtına ve hortumda çok sayıda seranın zarar gördüğünü ve üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Gercebahşiş mahallesi ve çevresinde zarar gören seralarda hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Güzel, “Sigortası olan üreticilere zararlarının en azından bir kısmı TARSİM tarafından ödenecek. Ancak para Ziraat Bankası’na gönderiliyor ve banka paranın tamamını vermiyor. Seranın tamiri yada yeniden yapımı başladıktan sonra işin tamamlanan kısmı kadar ödeme yapılacağı söyleniyor. Bu durum üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Biz bir taraftan yetkililere bu sıknıtıyı iletip çözmeye çalışırken döviz artışına bağlı olarak demir, naylon pahalanıyor ve üreticinin bankadaki parası değer kaybediyor” dedi.

Güzel, sigortası olmalayanların bankaya borçlu olduğunu ancak bankanın sigortayı otomatik olarak yenilememesi nedeniyle bu üreticilerin de büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, “Ziraat Bankası’nın mevzuatına göre kredi verildiğinde sigorta yapma ve sigortayı günü geldiğinde yenileme zorunluluğu var. Ancak bunun yerine getirilmediğini görüyoruz” diye konuştu.

Ören mahallesinde zarar gören seralarda da hasar tespit çalışmalarının ardından üreticilerin benzer bir durumla karşılaşabileceğini ifade eden Güzel, şunları söyledi:

“Aynı sorunu tekrar yaşamamak için işin hukuki boyutunu araştırdık ve mücadele başlatmaya karar verdik. Pazartesi gününden itibaren üreticilerimizden ellerindeki banka ve sigorta evraklarını toplayarak birliğe başvurmalarını istiyoruz. Belgeleri inceleyeceğiz ve anlaşacağımız bir avukat aracılığıyla toplu olarak hukuki süreci başlatacağız. Amacımız eğer banka yada sigorta şirketinden kaynaklanan bir mağduriyet varsa bu mağduriyetin giderilmesidir. Birlik beraberlik içinde mücadele edersek hem sesimizi duyuracağız hem de zararlarımızı telafi edebileceğiz.”

Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Niyazi Sarıoğlu, Gercebahşiş ve çevresinde yaklaşık 500 dönüm, Ören’de ise 520 dönüm seranın doğal afetlerde zarar gördüğünü ifade ederek, “Gercebahşiş ve çevresindeki üretcilerin borçları geriye dönük 3 ay ileriye dönük olarak da bir yıl ertelendi. Ören’deki seralar için de aynı uygulama yapılacak” dedi.

Anamur Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Hakan Özdemir de sigorta poliçelerinin tam olabilmesi için üreticilerin dikkat etmesi gereken konuları anlattı.

Toplantının devamında üreticiler sorunlarını dile getirirken, bir üretici, “Kardeşimin dağın başında, çevresinden araba geçmeyen bir yerde serası var. Bu seraya yapılan sigorta poliçesinde araç çarpması için sigorta yapılmış ama fırtına zararı için sigorta yapılmamış. 10 bin liralık zararı var” dedi.

Üreticilerin sigorta poliçelerinin kapsamı ve yenilenmesi ile ilgili sorunları dile getirdiği toplantının sonunda birlikte hareket ederek, hukuki mücadele başlatma kararı alındı. Buna göre, bugünden itibaren üreticilerin birliğe getireceği evraklar incelenerek, nasıl bir yol izleneceği belirlenecek.15-ocak-201701715-ocak-201700215-ocak-2017003

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.