Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği basın açıklaması

10 Eylül 2016

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

haberl0022Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mersin Şubesinden basın açıklaması

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mersin Şubesi, Trabzon’daki Hasan Ali Yücel İlkokulu’nun isminin değiştirilmesi kararından dönülmesinin memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Hasan Ali Yücel’in hayatı ve ilgili karar ile ilgili şu bilgi ve düşünceler paylaşıldı:

“O”  Osmanlı devletinde 600 yıl ihmal edilmiş Anadolu’da ”Türk Devletinin dağlarında ve bayırlarında hatta en ücra yerlerinde kendi kendine açıp solan çiçek bırakmayacağız” diyerek, Anadolu’nun en ücra köşelerinde yaşam mücadelesi içinde kaybolup giden Anadolu köylüsünü ve onun çocuklarını okutma-aydınlatma gibi ulvi bir görevi üstlenmiş ve büyük ölçüde  başarmış bilge bir devlet adamıdır.

Hasan Ali Yücel, 28 Aralık 1938′de, II. Celal Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı’na getirildi. Üniversite reformu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nin kurulması, Yüksek Mühendis Okulu’nun, İTÜ’ye dönüştürülmesini  Ankara Tıp Fakültesi’nin ve Köy Enstitüleri’nin kurulması gerçekleştirmiştir. Dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesi ve ilk resmi, telifli Türkçe ansiklopedi olan İnönü Ansiklopedisi’nin ön çalışmaları onun bakanlığı dönemindedir. Devlet Konservatuvarının kurulması (20 Mayıs 1940) onun çabaları sonucunda olmuştur. Dört yıllık çabaları sonucunda 25 Haziran 1946′da Üniversiteler Yasası çıkartılmış, “Bu yasayla, yükseköğretim kurumlarının Bakanlıkla olan “sıkı bağı” önemli ölçüde gevşetilmiş, mevcut kuruluşlar yapısal bir bütünlüğe kavuşturulmuştur. Böylelikle üniversitelerde idari özerkliğin temelleri atılmıştır. Tercüme bürosu kurdurmuş, batıda yaşanan  aydınlanma çağının yazarlarının kitaplarını ve Dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesini sağlamıştır. 5 ağustos 1946 ya kadar sürdürdüğü 7 Yıl 5 aylık bakanlık görevi sırasında Birleşmiş Milletler Kültür ve Sanat Örgütü, UNESCO’nunda kurulmasına emeği ve katkısı olmuştur. UNESCO tarafından Onun doğumunun 100.Yılında,1997 yılını Hasan Ali Yücel yılı olarak ilan etmiştir.

93 yıl önce, Anadolu’da bir köyün Suriye ve Ortadoğudaki bir köyden farkı yoktu. Ancak bugün güney sınırlarının hemen altındaki, bölgelerde yoksulluk, düşük eğitim seviyesi ve mezhep ve etnik savaşlar nedeniyle, insanlar Türkiye Cumhuriyetine kitlelere halinde kaçarak sığınmaktadır. Çünkü bugün demokrasimizin tüm eksiklerine rağmen, Anadolu toprakları ve halkı 93 yıldır benimsediği laik yaşam tarzı ve daha iyi eğitim ve altyapısıyla, bölgemizde barış ve refah topraklarıdır.

İşte bugün bu farkı yaratan, insan kaynağımızın gelişmesinde ve eğitim seviyemizin yükselmesinde, nispi olarak barış ve refahın oluşmasında en büyük katkı sahibi olanlardan biride, ülkemizde, laik, bilimsel ve parasız eğitimi, ülkemizin en ücra köşelerine özellikle kız çocuklarına ulaştıran, efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’dir. Aziz Sancar gibi yoksul, yetim köy çocuklarının Nobel Ödülü almasında en büyük hak ve emek sahibi olanlardan biri de yine Hasan-Ali Yücel’dir.

Bizler içinde bulunduğumuz dönemde, ülkemizde her kesimin üzerinde mutabık kaldığı eğitim sorunlarının çözümünde onun döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nda gerçekleştirilen atlımlar ve reformların tekrar hayata geçirilmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönemde ülkemizin birlik ve beraberliğe büyük bir ihtiyaç duyulduğu devletimizin üst makamları tarafından sık sık dile getirilmektedir. Ancak ülkemizin neresinde olursa olsun Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve Cumhuriyetimizin İnşaasında emeği geçenlere, bunu savunanlara yönelik darbe fırsatçılığı girişimlerini halkımız ve bizler dikkatle ve ibretle izlemekteyiz.

Bu anlamda Trabzon’da Hasan Ali Yücel İlkokulu İsminin silinerek “İstiklal” olarak değiştirilmesi kararı büyük bir yanlış ve değerbilmezlik olup, birlik ve beraberliğimiz zedeleyici bir tavırdır.

Ancak Trabzon Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün aldığı kararla, bu yanlıştan dönerek, kararın iptal edilmesini, ilkokulun adının tekrar “Hasan Ali Yücel İlkokulu” olarak kalmasını olumlu bir karar olarak değerlendiriyor, bir daha böyle yanlışların yapılmamasını dili-yoruz.”

haberl0011haberl0041haberl006

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.