Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Caretta Caretta üreme alanları denetlendi

27 Haziran 2014

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

5nmpowytr4003Orman ve Su İşleri VII. Bölge Müdürü Etem Boz ve Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, deniz kaplumbağaları yuvalama kumsalları arasında yer alan Anamur sahilinde inceleme yaptı.

Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, deniz kaplumbağalarından Caretta Caretta ve Chelonia Mydas?ın nesli tehlike altında olan ve uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat ile korunan türlerden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

?Akdeniz’in çeşitli kıyılarını üreme ve beslenme amacıyla kullanırlar. Havalar ve deniz suyu ısındığında da yuva yapmak üzere güneye doğru göç eder, dişiler geceleri yumurtalarını bırakmak üzere kumsallara çıkarlar. Türkiye kıyıları türün neslinin devamı için büyük öneme sahiptir. İlimizde uluslararası öneme sahip; Anamur kumsalı (13 km), Silifke- Taşucu kumsalı (Göksu Deltası sahili, 28,7 km), Erdemli- Alata (3 km) ve Akdeniz- Kazanlı(4,4 km) ve Davultepe (1.8 km) üreme kumsalları bulunmaktadır.?

Çörtük, deniz kaplumbağaları üreme sezonunun 15 Mayıs itibari ile başladığını belirterek, şöyle devam etti:

?Kurumumuz personellerince yuvaların günlük takibinin yapılarak, predatörlere karşı korumak için kafeslenmektedir. Yuvaların bulunduğu yerlerde uyarı tabelalarının konulmaktadır. Uyarı tabelalarının bulunduğu noktalarda kuma şemsiye çakılmaması, ateş yakılmaması, kumsalda sahibi bulunduğumuz köpeklerin başıboş bırakılmaması hususlarına dikkat edilmelidir.?

Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz da kaplumbağaların doğanın bir parçası olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

?Dikkatli olunursa aynı deniz ve kumsaldan insanları ve kaplumbağalar bir arada rahatça faydalanabilir. Her kaplumbağa yumurtalarını bırakmak için yumurtadan çıktığı kumsala geri dönmektedir. Kumsallarımızı kullanırken başka canlıların da bu kumsallara muhtaç olduklarını unutmayalım. Çevremizi ve kumsallarımızı temiz tutalım.?

Anamur?un özellikle Caretta caretta?lar için tüm Akdeniz ülkeleri içerisinde yuva sayısı ve kumsal uzunluğu ile önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Boz, şöyle devam etti:

?Mersin Şube Müdürlüğümüz ekiplerince şu ana kadar bu kumsalda yaklaşık 400 yuva tespit edilmiştir. Geçen yıl yuva sayımız 1067 ile son on yılın en yüksek seviyesinde tespit edilmiştir. Türün devamı için lütfen yuvaları koruyalım. Kumsalımıza sahip çıkalım.?

Boz, ayrıca şu bilgileri verdi:

?Deniz kaplumbağaları yaz sezonu boyunca 2-3 yuva yapabilir ve her yuvaya 50 ile 130 civarında yumurta bırakabilirler. Yaklaşık 2 aylık kuluçka süresi sonunda geceleri yumurtadan çıkan yavrular gün ışımadan denize ulaşmaya çalışmaktadır. Ancak kumsala yakın bölgelerdeki yanlış ışıklandırma, yanlış yapılaşma, kumsala giren araç izleri ve ışıkları, geceleri kumsalda yapılan gürültülü faaliyetler yavruların denize ulaşma oranını azaltabilmektedir. Denize ulaşabilen yavrulardan ise çok az bir kısmı ergenliğe ulaşabilmektedir.?5nmpowytr40015nmpowytr4002

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.