Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Dünya Astım Günü açıklaması

07 Mayıs 2014

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

4mld004Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Sade Güven 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Güven, açıklamasında şunları kaydetti:

“Astım, tüm dünyada yaklaşık 250-300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen kronik hava yolu hastalıklarındandır. Önemli  bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her 100 yetişkinden 6’sında, her 100 çocuktan 14′ünde  astım hastalığı görülmektedir. Çocuklukta daha sık olmakla birlikte her yaştan bireyi etkileyebilir. Astım, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmekte, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlamaktadır.

Bu yıl, ?Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz.Şimdi Astımımızı Kontrol Altına Alma Zamanı? sloganıyla hareket ederek toplumun astım hastalığı hakkında bilgilenmesini ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Astım; hava yollarının daralması ile kendini gösteren bulaşıcı olmayan ve ataklar halinde gelen kronik bir akciğer hastalığıdır. Nefes darlığı, öksürük, hışıltılı solunum,  göğüste sıkışıklık hissi ve güçlükle balgam çıkarma şikayetleri  ile kendini gösteren hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Hastaların bir çoğunda astımla birlikte saman nezlesi, göz alerjileri ve egzema şikayetleri bulunmaktadır. Bunun yanında sigara dumanı en büyük risk faktörlerindendir. Hamile iken sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan annelerin çocuklarında  solunum sistemi hastalıklarının daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Mesleksel  bazı toz ve kimyasallar, ev tozu, akarlar, mitelar, hava kirliliği ve obezite risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Astım tanısını koyarken hastanın hastalık öyküsü çok önemlidir.Bunun yanında fizik muayene yapılır. Akciğer filmi çekilir.Solunum fonksiyon testleri yapılır.Muayene sonucuna göre tedavi planlanır.

Astım tedavisinin amacı; hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve hastanın rahat nefes almasının sağlanmasıdır. Hastalığın tedavisinde hastanın  sağlık personeli ile sıkı işbirliği yapması gerekir. Hastanın önerilen şekilde tedaviyi uygulaması, kurallara riayet etmesi yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.Tedaviye uyan, sigara dumanı ve diğer tetikleyicilerden (sigara dumanı,kimyasallar,çiçek tozları vb.) uzak duran, sigara içmeyen, obezite problemini çözen  kişilerde astım tamamen kontrol altına alınabilmektedir.

Önceden herhangi bir şikayeti olmadığı halde kişinin astım ile uyumlu yakınmaları başlamışsa veya  tedavi altında iken yakınmalar devam ediyorsa, astım krizi ile uyumlu belirtiler varsa, mutlaka  göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.