GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Yuva sayısı azaldı

17 Temmuz 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

rlmdufvz005Anamur?da deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları kapsamında 554 yuvanın koruma altına alındığı belirlendi.
Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği tarafından Mamure Kalesi ile Anamurium Antik Kenti arasındaki 13 kilometrelik sahilde yürütülen çalışmalar kapsamında bu yıl havanın serin seyretmesi nedeniyle anaç caretta carettaların haziran ayından itibaren sahile çıkarak yumurtalarını bırakmaya başladığı belirtildi.
Haziran ayı ortalarından bugüne kadar özveriyle çalışan sadece bir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği görevlisinin yürüttüğü çalışmalarda sabahın erken saatlerinde gece yumurta bırakılan yuvalara tespit ediliyor. Koordinatları belirlenerek kaydedilen yuvanın üzerine yırtıcılardan korumak amacıyla kafes yerleştiriliyor.
Tatilcilerin de destek verdiği koruma çalışmaları sürerken, bu yıl yumurtlama döneminin geç başlaması nedeniyle yuva sayısının geçtiğimiz yıla göre az olacağı tahmin ediliyor.
?ELİNİZLE TAŞIMAYIN?
Bir anaç caretta carettanın 40?tan fazla yumurta bıraktığı ve yaklaşık 45 günde bu yumurtalardan çıkan yavruların denize ulaştığını belirten uzmanlar, yavru carettaların eylül ayı sonuna kadar yumurtadan çıkarak denize yürümeye devam edeceğini belirtiyor.
Yavru carettaların yuvadan ilk çıkışlarından denize ulaşıncaya kadar kumda sürünerek ilerlemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydetti:
?Bu sadece denize ulaşma çabası değil, aynı zamanda göbek bağındaki kan kokusunu atmak anlamına gelir. Böylece kan kokusuna gelen denizdeki diğer canlıların yavrulara yaklaşması doğal olarak engellenmiş olur. Ancak, bazı vatandaşlar bu sevimli yavruların denize güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için onları alıp deniz kıyısına kadar elleriyle bırakıyor. Bu onlara yardımcı olmaktan ziyade onları denizin içinde yem yapmak anlamına gelir. Carettaların kendi çabalarıyla denize ulaşması en doğrusudur. Aynı zamanda bu kısa yolculuk onların ciğerlerini de geliştiriyor. Çünkü kumun üzerinde hareket etmek oldukça zor. Bu zorluk sayesinde gelişen nefesleri ve kasları az sonra ulaşacakları denizin içinde onları korunaklı yapıyor.?
Yavruların ışığa yönelmesi nedeniyle çıkışın olduğu bölgede ışık olmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, denize ulaşan carettaların hiç durmadan 20 saat boyunca yüzerek yaşadıkları çevreyi keşfettiklerini ve erişkin olduğunda da çıktığı yuvanın olduğu alana geri dönebileceğini söylediler.rlmdufvz006

Yapılan Yorumlar:1 Adet

  1. walter helbling Yorumu:

    Biri koruyuor (yanında çok değerli hayvanı seven bir bayan 5 kilometrelik alanı gönüllü olarak kontrol ediyor !) başka hareketler korumaya karşı. Yuvalama sezonu gec başladı doğru. Fakat bu az alma’nın sebebleri başka dır. Dragon Çay Çerenler a kadar yuvalama alanlarımız yok oluyor. 2007/2008 yıllarda o bölge’de yakl 250 yuva bulundu. Bugün bu bölgede 100 tana yuva bulunmuyor ve bir cok yuvalar deniz kenarı çok fazla yakın, bozuyor. Yuvaları tespit ediyor, istatistik yapıyor, ama koruma anlamı ile çok değişik işler gerekiyor. Özellikle Anamur Belediyesi üzerinde görev düşüyor, düşünüyorum.. 4 kilometrelik resmi yuvalama alanı şu anda yok oluyor, eğlence bölgesi oldu… Türkiye’nin en yoğun Caretta caretta yuvalama alanı bozuyoruz, biz….

    Video sıkıntıları gösteriyor, kanunu ve gercekleri karşılıyor. Bu sorunları çözmededen koruma’dan konuşmak çok tatsız dır. Şu anda bol bol yavru ölüm var, korumasız…http://youtu.beJuDXbRFU

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.