GÜNDEM-YAŞAM, TARIM-EKONOMİ Haberleri

Konular|
Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kanarya Adaları ile muz ortaklığı

18 Şubat 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

mrtyk5lk005Alanya Muz Üreticileri Birliği’nin (MUZBİR) yürüttüğü ?Avrupa Türkiye Muz bağlantısı projesi? kapsamında Kanarya Adaları Muz Üreticileri Temsilcileri?nin katıldığı ikinci toplantı gerçekleştirildi.  Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ALTSO) düzenlenen toplantıya Alanya MUZBİR Başkanı Hüseyin Güney, MUZBİR Başkan Yardımcısı Mehmet Kural, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamide Gübbük, Kanarya Adaları Tarım Araştırmaları Enstitüsü (ICIA) Direktörü Victor Galan Sauco ile Coplaca direktörü Javier Pereyra ile çok sayıda üretici katıldı.
Yaklaşık bir saatlik sunum yaparak muz üretimi ile ilgili bilgi aktaran Sauco, Kanarya Adaları?nın muz üretiminde Latin Amerika ile rekabet edebilmek için enstitüler ile çalışarak yeni teknikler geliştirdiğini söyledi.
Yeni tekniklerle bu rekabet açığını kapatmaya çalıştıklarını belirten Sauco, ?Örtü altı yeni teknikle verimde kalite artıyor. Hektardan 100 ton ürün alınabiliyor. Ama örtü altı üretimde fiyatların yüksek olması, seraların çevreye zarar vermesi, turistik alanlarda sera kurulmasına izin verilmemesi gibi dezavantajları da var. Kanarya Adaları’nda doku kültürü laboratuvarı kuruldu. Üretimler buradan karşılanıyor. Doku kültürü ile çoğaltılmış bitkiler kullanıldığı zaman verim ve kalite artıyor” dedi.
MUZ PAKETLERİ ETİKETLENİYOR
Üretim ve pazarlama teknikleri ile ilgili bilgi veren Coplaca direktörü Javier Pereyra da Kanarya Adaları’nda 9 bin 194 hektar alanda üretim yapıldığını ve 10 bin 300 kişinin muz üretimiyle geçindiğini söyledi.
Muz hasadını kayıt altına aldıklarını ifade eden Pereyra, şunları söyledi:
?Hasat ve sonrası yapılan işlemlerde her kasanın üzerine etiket konuluyor. Bu sayede ürünün hangi üretici tarafından üretildiği görülebiliyor. Ürünler klimalandırılmış konteynırlarla sarartma tesislerine taşınıyon ve her işlem kayıt altına alınıyor. Verilerin bilgisayarlara işlendikten sonra paketleme işleminde de ayrı bir kod giriliyor.?
SIKI DENETİM
Bu işlemler sırasında hiçbir şekilde üreticilerin ürünlerinin birbirleriyle karıştırılmadığını vurgulayan Pereyra, her üreticinin kayıt defteri tutmak zorunda olduğunu söyledi. Organik üretimin de yapıldığını ifade eden Pereyra, organik üretimde sadece üreticilerden değil, paketleme tesislerinden de istenilen kriterler olduğunu kaydetti. Üreticilere yapılan denetimlerin sarartma tesislerine de uygulandığını belirten Pereyra, “Bunun dışında nakliye koşulları da organik tarıma uygun olmak zorunda. Organik tarımda kalite yönetimi sürekli yapılıyor. Her ürün kalite kontrol denetiminden geçiriliyor. Sarartma ve paketleme tesislerine ürünler geldiğinde rastgele 8 kasa seçiliyor. Kasalar kontrol ediliyor. Kasalarda farklı bir şey bulunursa üreticiye ceza uygulanıyor. Biz aynı zamanda ürünleri pazarda da kontrol ediyoruz” diye konuştu.
MAYIS?TA İNCELEME GEZİSİ YAPILACAK
MUZBİR Başkanı Hüseyin Güney?de toplantıda bu yıl Mayıs ayı içerisinde Kanarya Adaları’na araştırma ve inceleme düzenleyeceklerini söyledi. Güney, projeye önemli katkılar yapan ALTSO Ve AÜ Ziraat Fakültesi yöneticilerine de teşekkür etti.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.