Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur?un kültür envanteri çıkarılıyor

08 Şubat 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur Müze Müdürlüğü, Anamur ve çevresindeki kültür varlıklarının envanterini çıkarıyor. Çalışma tamamlandığında oluşturulacak kitap, Anamur’un tanıtımı için önemli bir kaynak ve turistler için rehber olacak.
Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın 2010 Mali Yılı Destek Programı kapsamında desteğiyle sürdürülen “Anamur Kültür Envanteri Projesi”nde Müze Müdürü Ramazan Peker, Proje Yöneticisi olarak Arkeolog Murat Kalas da yardımcı yönetici olarak görev alırken, 2 arkeolog ve bir sanat tarihçi de çalışmaya katılıyor.
Proje Yardımcı Yöneticisi Arkeolog Murat Kalas, yaptığı açıklamada, 231 bin liraya mal olacak projenin 200 bin lirasını Çukurova Kalkınma Ajansı’nın karşılayacağını, kalan kısmın da İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını belirterek, bir kamyonet, 3 adet bilgisayar, GPS cihazı ve fotoğraf makinesi alarak 17 Eylül’de çalışmalara başladıklarını söyledi.
Anamur ve çevresinde sürdürülen proje çalışmasının yüzde 20’sinin tamamlandığını belirten Kalas, “Çalışma kapsamında, daha önce kayıtlara geçmemiş tarihi yapılar, kültür varlıkları ve sit alanlarını belirleyerek bunların yerlerini harita üzerinde işaretliyoruz. Koordinatlarını yazarak kayıt altına alıyor, buradan çektiğimiz fotoğrafları inceleyerek yapıların teknik özelliklerini ve hangi döneme ait olduğunu raporumuza yazıyoruz. Ayrıca hatalı olarak kayıt altına alınmış sit alanlarını da yeniden düzenliyoruz” dedi.
Anamur ve çevresinde özellikle hatalı sit alanları dolayısıyla vatandaşların tarlalarını kullanamadığını ifade eden Kalas, “Çalışma tamamlandığında sit alanlarına son şeklini vereceğiz. Vatandaşlarımızın da arsalarını değerlendirme sorunu ortadan kalkacak. Bunun yanı sıra yeni sit alanlarını da ortaya çıkaracağız” diye konuştu.
Temmuzda bitirmeyi planladıkları çalışma tamamlandığında elde ettikleri bütün verileri bir rapor haline getirerek, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne sunacaklarını ifade eden Kalas, “Burada yapılacak incelemenin ardından düzeltilmesi gereken noktalar var ise bunları düzelteceğiz. Kurulun onayını aldıktan sonra bu verileri bir kitap haline dönüştüreceğiz” dedi.
Hazırlanan kitabın Anamur ve çevresini tanıtan en modern ve günümüz yer bulma teknolojisine uygun kaynak olacağını belirten Kalas, “Bu kitap Anamur’un tarihi ve kültürel varlıklarını tanıtan en önemli kaynak olacak. Ayrıca ilçemizi ziyaret eden turistlerin kullanacağı bir rehber olacak. Anamur ve çevresinde kayıt altına alınmayan tarihi ve kültürel varlık kalmayacak” şeklinde konuştu. Kalas, Ören beldesindeki Hacı Ali Bey Konağı’nın da tarihi eser olarak kaydedilip korumaya alınacağını da sözlerine ekledi.prfmerykl012

prfmerykl014prfmerykl015prfmerykl016prfmerykl018prfmerykl019prfmerykl020prfmerykl017

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.