GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Konular|
Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Bazı sendika ve siyasi partiler ?Hayır? diyor

07 Eylül 2010

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur?da bazı siyasi parti ve sendika temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada, Anayasa değişikliğinin iktidar partisi tarafından kendi ihtiyaçlarına göre ve toplumun hiçbir kesiminin görüş ve önerisi dikkate alınmadan hazırlandığını öne sürerek ?Hayır? diyeceklerini kaydettiler.
Eğitim-Sen Anamur Temsilcisi Mustafa Bakır, temsilcilik binasında topluluk adına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
?Ülkemiz 12 Eylül 1980 Darbesinin dayattığı antidemokratik bir anayasa ve 12 Eylül ürünü bir siyasal yapı ile yönetiliyor. Bu yapı ise toplumun hiçbir kesiminin görüş ve önerisini dikkate almadan, kendilerinin ihtiyaç duyduğu, eskisini daha da pekiştiren bir anayasa paketi hazırladı.12 Eylül günü de referanduma sunuluyor.
Bu yeni anayasa paketinin siyasal süreç ve emek hareketi  açısından , çok büyük sorunlar yaratacağı görülmektedir.Yeni paket eskisini onaylayan, onu aklayan ve pekiştiren bir içeriğe sahiptir.Kabul edilmesi durumunda Ülke de her şeyi iktidar belirleyecek.Emek hareketi bundan olumsuz bir şekilde etkilenecektir.Bu yeni anayasa paketinde de insani yan yoktur.Daha kötüsü emekçilerin var olan haklarını, ellerinden alacaktır.
Sendikalarla ilgili madde  yapılmak istenen değişiklik toplu sözleşme veriliyormuş gibi algılanıyor. Toplu sözleşmeden karar alınamaz ise, kendi atadıkları uzlaştırma kuruluna havale ediyorlar. Uzlaştırma kurulunun vereceği kararda bağlayıcı karar oluyor.Bu demokratik değildir.Uluslar arası sözleşmelere aykırıdır.Bu madde de yapılmak istenen değişiklik ile grev hakkı tamamen yasaklanacaktır.Bilinmelidir ki toplu sözleşme ve grev hakkı olmadan sendikalar mücadele olmaz.
İktidar dayatmalarını kamu emekçilerine toplu sözleşme hakkı olarak tanımlıyor.
Aslında örgütsüzlüğü dayatıyor. Demokrasi ve Özgürlük adına yasakları pekiştiriyor.
Bu paket sermaye politikaları adına ve onların siyasal temsilcisi AKP ye güç kazandıracaktır. Referandum sonrasında emekçi halklara yönelik bir dizi saldırı programının önünü açacaktır.
Anayasa mahkemesi ile ilgili maddede yapılmak istenen değişiklik ise, üye sayısı 17 ye çıkartılıyor.4 üyeyi cumhurbaşkanı belirliyor.3 üye YÖK tarafından belirleniyor.3 üyeyi  TBMM. Meclis tarafından çoğunlugu olan parti belirliyor. Böyle AKP nin hakim olduğu kurumlar 17 üyenin 10 tanesini belirliyor. Anayasa mahkemesinde iktidar, böylece hakimiyet sağlıyor.
Neo liberal politikaların devamı olarak, özelleştirmelerle ilgili maddede yapılan değişiklikte ise, özelleştirme sonucu ile ilgili olumlu olumsuz hiçbir dava açılamıyor. Aslında değişiklik yapılmak istenen tüm maddeler tuzaklarla dolu, onun için bu oyuna dikkat edilmelidir.
Bizler özgürlükçü eşitlikçi demokratik bir anayasa talep ediyoruz.
- Darbecilere mutlaka yargı yolu açılmalıdır.
- Yargı bağımsızlığı güvence altına alınmalıdır.
- Dokunulmazlıklar kaldırılıp, siyasetin temsili yetinin önündeki %10?luk seçim barajı mutlaka kaldırılmalıdır. Bizim önceliğimiz bunlardır.
AKP.nin istediği değişiklikler ise 12 Eylül 1982 anayasası ise hesaplaşmak değil, onu aklayıp onaylamaktır .Bu yeni anayasa paketi iktidarın ihtiyaçlarına uygun bir pakettir.Onun için hazırlanmıştır.12 Eylül darbesinin ürünü olan siyasal yapılar, kendilerini var edenlerle hesaplaşamazlar.Bu yasalarla da onlara daha sıkı bir şekilde aklayıp, onaylamaktadırlar.
Oysaki anayasa toplumsal bir sözleşmedir. Onaylanması istenen bu anayasa paketinin ise toplumun tüm kesimlerini kapsayacak ve uzlaştıracak bir şekilde hazırlanması gerekirse, bütün bunları yapmadan demokratik bir anayasa olamaz.
Daha fazla demokrasi getireceğiz diye anayasa da değişiklik yapmak isteyen başbakanın sözlerine bakın (Taraf olmayanların bertaraf olacağını )söylüyor. Sormazlar mı bu nasıl demokrasi anlayışı diye? Halkımız bunların oyunlarına gelmemelidir. Timsah gözyaşları ile kendi ihtiyaç duydukları yasaları onaylatmaya çalışanlara inanmamalıdırlar.
Onun için 12 Eylül de yapılacak referandum da, Emekçi halklar lehine hiçbir düzenleme içermeyen, insani yan bulunmayan bu anayasa paketine hayır diyoruz.?
Toplantıya, Eğitim-Sen, Büro Emekçileri Sendikası, Sağlık Emekçileri Sendikası, Cumhuriyet Halk Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Demokratik Sol Parti, Anamur Kültür Derneği, Alevi Kültür Derneği, İnşaat Mühendisleri Odası, TEMA ve Tez-Kop-İş temsilci ve üyeleri katıldı.7eyl002

7eyl0017eyl0037eyl004

Yapılan Yorumlar:2 Adet

  1. abdullah Aydın Yorumu:

    Sayın Mustafa Başkan.Eğtim-sen çatısı altında yapılan referandumda neden hayır konulu basın açıklaması için emeği geçen her kişi ve kuruluşla,bunu paylaşan tüm cumhuriyet sevdalılarına teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum

  2. Şeref Koz Yorumu:

    Temsil ettikleri kitlelerin; gören gözü,duyan kulağı,söyleyen dili olabilen ve doğru kararlarını cesurca kaykıran kitle örgütü temsilcilerini candan kutluyorum. Öte yandan kafes kekliği rolü üstlenerek temsil ettiği kitleleri avlatan sahte örgüt temsilcilerini şiddetle kınıyorum. Zaman HAYIR deme zamanı. Yaşasın akılcı ve demokratik anlayış. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.