Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Belediye Başkanlığı basın açıklaması.

08 Nisan 2021

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Belediye Başkanlığı “evsel atık toplama payı” konusuyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Anamur Belediyesinden yapılan yazılı basın açıklaması şöyle:

“Değerli hemşerilerim, Saygıdeğer kamuoyu.

Son günlerde vatandaşlarımızın belediyeye sıklıkla yaptığı başvurular ve kamuoyunda oluşturulan algı nedeniyle bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan MESKİ tarafından ilçemiz Anamur’da yapılan faturalandırma işlemlerinde su faturalarında “Anamur Belediyesi Evsel Atık Toplama Payı” bölümü açıldığı, belediyemizin adı anılarak evsel katı atık toplama bedeli alındığı tespit edilmiştir. MESKİ tarafından yapılan bu uygulama ile hem vatandaşımızın kafası karıştırılmış hem de Anamur Belediyesi ile Anamurlu hemşerilerimiz karşı karşıya getirilmiştir.

Bahse konu Evsel Katı Atık Toplama Bedelinin hangi usul ve esaslara göre toplanması gerektiği ilgili kanun maddelerince belirlenmiştir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 11. Maddesinde “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdür. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, Belediye Meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz” denilmektedir. Ayrıca, 27/10/2010 tarih 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin faturalandırma başlıklı 22-(1) maddesinde atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme, yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır” denilmektedir.

İlgili kanun hükümleri ve genelgeler doğrultusunda evsel katı atık bedelleri mart ayından itibaren su faturaları aracılığı ile MESKİ tarafından tahsil edilmektedir.

MESKİ yaptığı açıklama ile su faturalarında oluşan ücret farkının kendilerinden kaynaklanmadığını, bahse konu ücretlerin ilçe belediyelerine aktarılacağını duyurmuş ancak Anamur Belediye Başkanlığı’na şu ana kadar herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bu ödemenin yapılıp yapılmayacağı da belli değildir.

İlgili kanun hükümleri ve genelgelerle evsel katı atık bedellerinin tahsilat şekli ve gerekçesi açıkça belirtildiği halde, MESKİ ve Mersin Büyükşehir Belediyesi su faturaları üzerinde yaptığı değişiklik ve açıklamalar ile sorumluluğu üzerlerinden atmak ve ilçe belediyeleri ile vatandaşı karşı karşıya getirmek üzere maksatlı olarak çarpıtılmakta ve bilerek yanlış yönlendirilmektedir.

Kaldı ki Anamur Belediye Başkanlığı’nın hiçbir vatandaşından evsel katı atık bedeli ile ilgili bir talebi ya da beklentisi yoktur.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin kanunla mecburi hale getirilmiş olan bir uygulamayı sanki İlçe belediyeleri keyfi olarak istiyormuş gibi kamuoyuna aktarmasının ve su faturaları üzerinde yapılan uygulamaların Anamur Belediye Başkanlığı tarafından kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur”.

Hidayet KILINÇ Anamur Belediye Başkanı

pic0015pic0021

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.