Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur’da 8 Mart

08 Mart 2020

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

8 Mart Kadınlar günü Eski Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması yaparak kutlandı.

Eğitim – Sen Anamur temsilciliği önünden yürüyen kadınlar, Tahsin Soylu Caddesini geçerek eski Cumhuriyet meydanındaki Atatürk büstü önüne geldiler. Kadınlar, meydanda toplanan kalabalıkla birlikte saygı duruşu ve istiklal marşını okudu. Daha sonra günün anlam ve önemini içeren bir basın açıklaması okuyup dağıldılar.

Basın açıklaması şöyle;

“8 Mart; dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdığı, kendilerini yok sayan çağdışı zihniyetlere karşı çıktığı, kadının emeğini sömüren, bedenini ve kadınlık onurunu aşağılayan, kişiliğini yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür.

Başta medeni haklarımızı sağlayan Mustafa K. Atatürk olmak üzere bu mücadele uğrunda canlarını veren tüm kadınları saygıyla anıyor, ulusal anlamda da başta kadın şehit ve gazilerimiz olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

8 Mart 1857 yılında; ABD’nin New York kentinde 129 Kadın dokuma işçisinin insanlık dışı çalışma koşullarına karşı başlattıkları grev sırasında yanarak ölen kadın işçiler anısına ve o tarihten itibaren, kesintisiz olarak yürütülen kadınların eşitlik, özgürlük mücadelesinin simgesel günü, aslında bir kutlama değil, bir mücadele günüdür. Her yıl dayanışma ve direnişin günü olan 8 Mart’ta kadınlar erkek egemen sisteme karşı adil, eşit ve özgür bir yaşamı kurmak için alanlardadır.

Kadına yönelik ayrımcılığı, dünyada sömürünün, şiddetin, eşitsizliğin, yoksulluğun artmasına neden olan sistemden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle temel olarak bu sistemin değişmesi sağlanmadan kadın sorunlarına çözüm bulmak mümkün olmayacaktır. Cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılmasıyla özgür, eşit bir birey ve toplum oluşumu sağlanabilir.

Ülkemizde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı; aile içinde başlayarak, toplumun her alanında var olmaya devam etmektedir. Tarihsel, kültürel ve dinsel birtakım gerekçeler üretilerek kadınlar eğitimden, iş hayatından ve toplum yaşantısından uzaklaştırılmaktadır.

Ülkemizde nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız; yaşamın her alanında varken, karar alma organlarında, istihdamda, eğitimde, politikada aynı oranda temsil edilememektedir.

Kadına yönelik şiddet, utanç verici düzeye ulaşmıştır ve bunun önlenmesi için yapılacak girişimler, en temel insan hakkı olan “yaşam hakkı” başta olmak üzere kadının haklarını elde edebilmesi için; toplum için önem taşımaktadır.

Eğitim müfredatı ile toplumsal cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler pekiştirilmekte, dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kesintisiz zorunlu eğitim süresi kısaltılmakta, kadına yönelik şiddet haberlerinde medyada erkek dili kullanılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak kadının sosyal yaşamda yer alması kısıtlanmaktadır.

Kamusal alanların kadınlar için güvenilir hale getirilmesi sağlanacağı yerde, kamu hizmetleri toplumsal cinsiyet ayırımına yol açacak şekilde verilmekte; failin fiili tartışılacağı yerde kadının şiddete uğramasına bulunduğu yer, zaman ve giyiniş biçimleri mazeret olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizin ve dünyamızın daha eşitlikçi, daha yaşanabilir hale gelmesi için erkeklerle yan yana çalışmayı hedefleyen biz kadınlar; eşitliği, özgürlüğü, hakça bir yaşamı, onurlu çalışmayı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakkından eşit bir şekilde yararlanmayı savunmaya devam edeceğiz.

Çocuk istismarında rıza aranmasına, istismarın meşrulaştırılmasına, erken yaşta evliliklerin önünün açılmasına, çocuklarımızın geleceğinin ve hayatlarının çalınmasına asla izin vermeyeceğiz.

Uzun mücadeleler sonucunda edinilen kadın kazanımlarının ve kadın haklarının geriye götürülmeye çalışılması karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir.

Zaman; Cumhuriyet devrimleri ve kadının insan hakları kazanımlarına sıkı sıkı sarılma zamanıdır.

Zaman birlik olma zamanıdır.

Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ ta; bu uğurda mücadele eden tüm kadınları selamlar, bütün dünya ve ülkemiz kadınları ile birlikte Dünya Emekçi Kadınlar Gününü anar; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürüme kararlılığında olduğumuzu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.”

Yaşasın 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın Kadınların Özgürlük Eşitlik Mücadelesi!

pic0011pic0021pic003pic004pic005

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.