Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Hep bir ağızdan “Mermer ocağı istemiyoruz” dediler

17 Nisan 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anıtlı Mahallesi sakinleri ve çevrede bulunan 5 mahalle muhtarı hep bir ağızdan “bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz” dedi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERSİN) Anamur Temsilciliği üyeleri, Anıtlı mahallesinde kurulması planlanan mermer ocağı ile ilgili sürecin durdurulmasını istediler.

MERÇED Anamur Temsilcisi Seyda Afyoncu ve beraberindeki üyeler ile Anıtlı ve Çamlıpınar köylüleri, mermer ocağı kurulması planlanan bölgede yaptıkları açıklama ile mermer ocağı kurulmasını istemediklerini söylediler.

Köylüler adına açıklama yapan Muzaffer Akbacı, Anıtlı, Yakacık ve Çamlıpınar köylerinde muz, çilek ve avokado üretimi yapıldığını ayrıca, mermer ocağı kurulması planlanan alanın doğal zeytinlik alanı olduğunu söyledi.

Bölgede ayrıca atalarından kalan badem ve harnup ağaçları da bulunduğunu ifade eden Akbacı, “Her türlü meyve sebzenin yetiştiği bölgemizde, mermer ocağından ortaya çıkacak atıklar tarım arazilerine zarar verecek. Badem, harnup, avokado gibi ağaçlar zarar görecek. Mermerin taşınacağı büyük araçların geçebilmesi için yol genişletme çalışması yapılması gerekecek. Yetkililerden bölge halkının geçimini tarımdan temin etmesini göz önüne almalarını istiyoruz” dedi.

Anıtlı Muhtarı Sunay Aslan ve Çamlıpınar Muhtarı Ömer Alataş ile mermer ocağı kurulması planlanan bölgenin etrafındaki mahallelerin muhtarları da mermer ocağına karşı olduklarını belirttiler. Lale Muhtarı Muhammet Ali Altun ile Gazipaşa’nın Yakacık Muhtarı Mustafa Yüksel, ve İnal Muhtarı Muzaffer Çetiner bölgenin mahallelerine yakınlığına dikkat çekerek mermer ocağı açılmasını istemediklerini kaydettiler.

Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ise mermer ocağı kurulması planlanan bölgenin Türkiye’de sup tropik iklim bitkilerinin yetiştiği kıyı şeridi içerisinde yer aldığını belirterek, “Burada mikro klima özelliği nedeniyle ülkemizin başka bölgelerinde yetişmeyen birçok bitki ve ürün yetişiyor. Son 3 yıldır avokado üretimini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz ve bu bölgede de avokado yetiştiriciliğinde önemli gelişmeler sağladık. Yetkililerden bu bölgenin korunmasını istiyoruz. Eğer burada bir mermer ocağı açılırsa doğal güzelliğin bozulmasının yanı sıra tarımdan geçinen üreticilerimiz de köylerini terk etmek zorunda kalabilir. Hükümetin, bakanlığın yapacağı inceleme sonrası bu bölgede mermer ocağına izin vermeyeceğine inanıyorum. Oda olarak üreticilerimizin yanındayız ve yetkililere ulaşarak burasının önemini anlatacağız” diye konuştu.

MERÇED Anamur Temsilcisi Seyda Afyoncu da köylülerin gösterdiği hassasiyete teşekkür ederek, “Bu cennet köşesini korumak üzere buradayız. Halkımız topraklarını korumak için burada. ÇED süreci ilerleyip de dava aşamasına gelinirse biz MERÇED olarak her türlü hukuki desteği vereceğiz. Köylülerimizle birlikte çevreyi korumak, tarım alanlarını korumak için ortak mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Anıtlı sakinlerinden emekli öğretmen Zuhal Ketir ise bölgede tarım arazilerinin sınırlı olduğunu belirterek, “Küçük arazilerde tarım yaparak geçimlerimizi sağlamaya çalışıyoruz. İnsanlar ekmeğini zor kazanırken bir de şehre göç etmek zorunda kalırlarsa geçimlerini sağlayamaz duruma gelirler. Köyümüzün Finike gibi olmasını istemiyoruz. Finike portakalı çok meşhurdu. Ancak mermer ocağından çıkan tozlar nedeniyle tükendi, artık yetişmiyor. Biz de muz bahçelerimizin tükenmesini istemiyoruz. Toz solumak, hasta olmak istemiyoruz. Asla ve asla burada mermer ocağı istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Köylüler de bölgede mermer ocağı istemediklerini dile getirerek, pankartlar açıp sloganlar attılar.

Anamur Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü H. Niyazi Sarıoğlu, Kaledran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin, Anıtlı Sulama Kooperatifi Başkanı Sami Deniz ve Çamlıpınar Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Alataş da köylülere destek verdi.

8-nisan-1900218-nisan-1900318-nisan-1900418-nisan-1900528-nisan-1900618-nisan-1900718-nisan-1900818-nisan-19009

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.