www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında Anamur’daki işyerlerinde denetimler yapılıyor.
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı toplum sağlığı merkezleri tarafından Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi kapsamında yürütülen çapraz denetimlerde, 4207 sayılı kanuna aykırı şekilde sigara ve nargile içilen işletmelere idari para cezası uygulanıyor.
Ekiplerin yaptığı denetimlerde öncelikle işyerlerinde “sigara içilmez” uyarı yazısının bulunup bulunmadığına bakılıyor. Uyarı yazısı bulunmayan işletmelere 2098 lira ceza uygulanıyor.
Uyarı yazısı bulunduğu halde kapalı alanlarda sigara içilen işletmelere 1701 lira ile 8531 lira arasında değişen oranlarda para cezası uygulanıyor. Sigara içen kişilere ise 124 lira ceza uygulanıyor.
Yasaya göre, bir işletmede sigara içilebilmesi için işletmenin yüzde 50′den fazla bölümünün tamanen açık olması gerekiyor. Açılır kapanır düzenekler ise kabul edilmiyor.
Nargile içilen işletmelerde ise öncelikle ’sunum belgesi’ aranıyor. Sunum belgesi bulunmayan işletmelere 10 bin 515 lira para cezası uygulanıyor. Sunum belgesi olduğu halde yasaya aykırı şekilde kapalı alanda nargile içilen işletmelere sigaraya uygulanan cezaların aynısı uygulanıyor.
Denetimlerde bir yıl içinde yasayı birden fazla ihlal eden işletmeye uygulanan ceza her ihlalde ikiye katlanıyor. Dördüncü ihlalde ise 10 gün ile bir ay arasında kapatma cezası veriliyor.
PASİF İÇİCİ OLMAYIN
Uzmanlar özellikle kapalı alanlarda sigara içilmesinin sigara kullanmayan insanlar üzerinde de olumsuz etkilere neden olduğunu belirterek, şu bilgileri veriyor:
Pasif içicilik; başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden -sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi- kaynaklanan dumanın solunmasıdır.
Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.
Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) gibi 4000′den fazla kimyasal madde vardır. Bunlardan en az 250’sinin zararlı olduğu ve 50′den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır.
Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır.
Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır.
Kısa süreli maruziyet de zararlıdır!
Başkalarının tütün dumanına sadece 5 dakika maruz kalmanın bile kalp krizlerini tetikleyebildiği kanıtlanmıştır. Süre uzadıkça bu risk katlanarak artmaktadır.
Sigara Dumanından Pasif Etkilenim, kalp-damar hastalıklarını arttırmaktadır. Tam dumansız hava sahası olan yerlerde kalp krizleri % 60 oranında azalabilmektedir.
Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif maddeler, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.
Sigara içmeyenlerde sigara dumanına maruziyet akciğer kanserini % 32 oranında arttırmaktadır.
Sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski % 90 artmaktadır. Menapoz öncesi kadınlarda 2.6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski vardır. Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski % 60 artmaktadır.
Duman nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar ve aylar sonra da temizlenememektedir.
Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması bu konuda çözüm değildir.
Dünyada her yıl sigara içmeyen 600.000 den fazla kişi pasif etkilenim nedeniyle ölmektedir.