Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Balık çiftliklerine tepki büyüyor

12 Temmuz 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

12-temmuz-20181012Anamur’a yapılması planlanan balık çiftliklerine karşı tepki her geçen gün büyüyor. Yapılan basın açıklamalarının yanı sıra sosyal medyada vatandaşlar tepkilerini dile getiriyor.

BELEDİYE BAŞKANI TÜRE: “HERKESİ MÜCADELEYE DAVET EDİYORUM”

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, kurulması planlanan 7 balık çiftliğine karşı herkesi mücadeleye davet etti.

Türe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin en temiz 5 denizinden birisi olan İlçemiz Anamur’a balık çiftliği açılmasına müsaade etmeyiz. Belediyemizin avukatını bizzat görevlendirdim. Bu konuda bütün kurumları, hukuki ve sosyal mücadeleye davet ediyorum” dedi.

ANTSO’DAN AÇIKLAMA

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, balık çiftlikleri projelerinin iptal edilmesini istedi.

Torunoğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Anamur’da kurulmak istenen balık çiftlikleri için 7 firma ön izin alarak ÇED sürecini başlattı.

Tertemiz sahili ve denizi turizmcilerin gözdesi olan ilçemizi yapılmak istenen bu çiftliklerin turizme vereceği zararın yanı sıra doğaya vereceği zararın herkesin görmesi gerekiyor. Başta devlet büyüklerimiz olmak üzere, tüm belediyeleri desteğe çağırıyoruz.

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler ilçemizde doğamıza zarar verecek olan balık çiftlikleri projesinin iptalini istiyoruz. Bu konunun sonuna kadar peşinde olacağımızı ve tüm hukuki süreçlerde adım adım izleyeceğimizi tüm hemşerilerimize duyuruyoruz.”

GAZETECİLER CEMİYETİNDEN BALIK ÇİFTLİKLERİNE TEPKİ

Anamur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zümrüt Cömertler, Akdeniz’in doğa cenneti, kentin dört bir tarafını saran tarihi miraslarıyla, alternatif turizm yerleriyle ve 17 kilometrelik sahil şeridiyle turizm ve verimli topraklarıyla tarım kenti olan Anamur’da kültür balıkçılığı projelerinin hayata geçirilecek olmasına karşı tepki gösterdi.

Cömertler, “Bakir koylarımızın işgal edilmesine,   turizm kenti olmaya aday bölgemizin doğal zenginliklerinin yok edilmesine seyirci kalmayacağız.’Turizm Bölgesi’ ilan edilen Melleç Bölgesi açıklarına kurulması öngörülen balık çiftliklerinin kesinlikle bölgemiz sahillerini ve denizi kirliliğine neden olacak ve yıllarda denizde ciddi sorunlar oluşturacak” dedi..

Anamur Gazeteciler cemiyeti Başkanı Cömertler açıklamasında” Anamur halkı,  bölgemizin Turizm Kenti’ne yakışır yatırımlara açılmasını, doğal güzellikleri ve çevreyi yok edecek bu hatadan bir an önce dönülmesini istiyor” ifadelerine yer verdi.

BARO BŞK. BİLGİN YEŞİLBOĞAZ: “MERSİN SAHİLLERİ KİMSENİN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL”

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersinlilerin tepkilerine rağmen kurulan balık çiftliklerinin sayısının artarak, Silifke-Dana Adası mevkiine 10 balık çiftliğinin daha kurulma izninin verilmesine tepki gösterdi. Yetkililerden, balık çiftlikleri konusunda daha radikal karar almalarını talep ederek, denizlerimizin ve kıyılarımızın işgaline son verilmesi gerektiğini söyleyen Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz; “Birinci derecede doğal SİT alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Buralarda balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Mersin sahilleri hiç kimsenin çöplüğü değil. Mersin turizmini baltalayan balık çiftlikleri için verilmiş olan tüm ÇED olumlu raporları iptal edilmelidir” dedi.

“ÇED OLUMLU RAPORLARININ İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Mersin kıyılarına balık çiftliği kurulmasına 2008 yılından bugüne turizmcilerin, çevrecilerin ve bölge halkının karşı çıkarak mücadele ettiğini, buna rağmen Silifke Dana Adası mevkiine 10 tane daha balık çiftliğinin kurulacak olmasının Mersin’in geleceği açısından kabul edilemez bir karar olduğunu belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilanına göre;Silifke-Dana Adası mevkiine balık çiftliği kurmak için; Kılıç Deniz Ürünleri, Apaz Su Ürünleri, Gündoğdu Su Ürünleri, M. M. Marin Denizcilik ve Süleyman Yıldızhan tarafından hazırlanan ÇED raporları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenmiş olup, ÇED süresinin son aşamasında sona gelindiği belirtilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilanında, ÇED raporunun son aşaması olan halkın katılım toplantısının 19 Temmuz’da yapılacağı duyurulmuş, ancak toplantının yeri ve saati belirtilmemiştir.

Muğla ve Antalya sahillerini kirletip turizmi tehdit eden kafes balıkçılığının Mersin’e kaydırılmasını kabul etmiyoruz. Mersin Akdeniz’in dünyaya açılan bir kapısıdır. Mersin, geleceğini turizme dayamış bir kenttir. Mersin turizmini baltalayacak, buna zarar verecek her türlü girişime karşı çıkacağız.Mersin sahilleri hiç kimsenin çöplüğü değil. Denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve insan sağlığını bozacak olan balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. 2008 yılından bu yana ilimiz sınırları içerisinde denizde ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliğine izin veren tüm ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesini talep ediyoruz.Mersin Barosu olarak bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“YASALARA AYKIRIDIR”

Yetkililerden, balık çiftlikleri konusunda daha radikal karar almalarını talep ederek, denizlerimizin ve kıyılarımızın işgaline son verilmesi gerektiğini söyleyen Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz,  “Aydıncık ve Silifke sahilleri sonuna kadar  birinci derecede doğal SİT, arkeolojik SİT ve turizm bölgeleridir. Birinci derecede doğal SİT alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Buralarda balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Yönetimlerin Mersin’in geleceğini baltalayacak kararlar almasını üzüntüyle karşılıyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Vatandaş: Sayın yetkililer jeotermal veya maden ocağı izin ve işletim...
  • Vatandaş: Jeotermal enerji santralleri çevresel etkileri Gaz emisyonları Su...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...