GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Sağlar: ‘Meclis kendini feshetti’

26 Ocak 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

26-ocak-201711009CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Anayasa teklifinin kabul edilmesiyle ilgili olarak, “339 milletvekili ‘Başkanlığa evet’ diyerek Meclis’i feshedip ardından kendi kendilerini alkışladılar” dedi.

Sağlar, partisinin Anamur İlçe Örgütü’nü ziyaretinde yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliğinin içeriği ile ilgili bilgi verdi. Anayasa değişikliğinde yürütmenin tamamen bir kişi tarafından seçileceğini belirten Sağlar, şunları söyledi:

HÜKÜMET HALKA KARŞI SORUMLU OLMAYACAK

“Şimdiki sistemde milletvekilleri soru önergesi, gensoru ve soruşturma önergesiyle hükümeti denetliyor. Ancak yeni sistemde hükümet üyeleri dışarıdan atanıyor ve milletvekillerinin önerge vermesi kaldırılıyor. Başkan kendine göre bir hükümet kuruyor. Hükümet sadece başkana karşı sorumlu. Meclise, dolayısıyla halka karşı sorumlu değil. Başkan her konuda Kanun Hükmünde Kararname çıkarabiliyor. Yanı oturduğu yerden bir KHK ile Anamur’un 35 mahallesini birleştirip Antalya’ya bağlayabilir. Üç ili birleştirip yeni bir yönetim bölgesi kurabilir. Kimse ‘sen bunu nasıl yaptın’ diye soramaz.”

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ERKİ TEK ELDE TOPLANACAK

Başkanın yasama konusunda da büyük yetkilere sahip olacağını ifade eden Sağlar, şöyle devam etti:

“Şimdiki sistemde 110 milletvekili bir yasayı Anayasa mahkemesine götürebiliyor. Ancak yeni sistemde ‘iki büyük partinin ortak kararıyla görütülebilir’ deniyor. Bu iki büyük partinin birisi başkanın partisi olduğuna göre bir yasayı Anayasa mahkemesine götürmek imkansız hale geliyor. Başkanın yargılanabilmesi için önce Meclis’in 301 milletvekilinin soruşturma açılmasını istemesi gerekecek. Sonra Meclis’in 360 milletvekilinin soruşturma açılmasına karar vermesi gerekecek. Daha sonra da Yüce Divana sevk için Meclis’in 400 milletvekilinin kararı gerekecek. Bu oranlar sağlanamazsa yargılanması mümkün olmayacak.

Yeni adıyla Hakimler Savcılar Kurulu’nun 12 üyesinden 6’sını başkan atayacak. Kalan 6 kişiyi de meclis seçecek. Meclis çoğunluğu da başkanın partisinde olacağına göre tamamını başkan seçmiş olacak. Danıştay üyelerinin dörtte biri ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı vekilini başkan atayacak. Yargıtay ve Danıştay’ın kalan üyelerini de HSK atayacak. Anayasa mahkemesinin 12 üyesini bizzat kendisi, 3 üyesini de partisi aracılığıyla kontrol ettiği TBMM eliyle belirleyecek. Yani, yasama, yürütme ve yargı erki tek elde toplanıyor.”

ÇALIŞMA PROGRAMI YETKİSİ

Anayasa değişikliği ile başkana OHAL ilan etme yetkisi verildiğini ve vatandaşın parasına ve mallarına el konulabileceğini anlatan Sağlar, “Ayrıca başkan çalışma programı açıklayabiliyor. Yani sizleri hergün ayrı bir mahallede istediği sürede çalıştırabilecek. Bu sürgün anlamına gelir” diye konuştu.

‘BAŞKANLIK’ KELİMESİ

“Başkanlık” kelimesine insanların tepki göstermesi nedeniyle ‘partili cumhurbaşkanı’ dendiğini vurgulayan Sağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun dünyada başka bir örneği yok. Bu olsa olsa Recep tipi başkanlık olur. 2 dönem deniliyor ancak ikinci dönemin sonuna doğru meclisi feshettiği takdirde o dönem sayılmıyor ve tekrar aday olabiliyor. Referandumda evet çıkarsa başkanın ilk işi yeni bir anayasa yapmak ve ilk 4 maddeyi anayasadan çıkarmak olacaktır. En aklı başında birisine bu yetkileri verseniz bir süre sonra güç zehirlenmesi ile faşist diktatör olur.”

BAHÇELİ YORUMU

MHP’nin Anayasa teklifi ile ilgili tavrının Atatürkçülük ve milliyetçilikle alakası olmadığını savunan Sağlar, “Bahçeli herhalde yardımcılık bekliyor. Zaten evet çıkarsa MHP diye bir parti kalmayacak. 2 partili bir sistem olacak” dedi.

SONRAKİ BAŞKANIN İLK İŞİ ERDOĞAN’DAN HESAP SORMAK OLACAK

Yeni sistemde her başkanın önceki başkandan hesap soracağını öne süren Sağlar, şöyle devam etti:

“Firavunların ilk işi kendinden önceki firavunu mumyalayıp gömmek olmuştur. Gelecekte Erdoğan’ın yerine gelecek başkanın ilk işi de Erdoğan’dan hesap sormak olacaktır. Bunu halkın sevgisi ve güvenini kazanmak için yapacaktır.”

FRENİ VE DİREKSİYONU OLMAYAN BİR KAMYONUN İÇİNDEYİZ

Vatandaşların yeni sisteme karşı kaygılı olduğunu ifade eden Sağlar, “Şu anda freni ve direksiyonu olmayan bir kamyonun içindeyiz. Şoför mahallinde oturan kişi sonuna kadar gaza basıyor. İlk virajda denize uçağacağız. Eğer bugün yaşantınızdan memnun değilseniz, daha kötü bir yaşantıyla karşı karşıya kalacağız. Yaşantınızdan memnunsanız bunu bir daha göremeyebilirsiniz” diye konuştu.

ÜLKEMİZİ KURTARMAK ZORUNDAYIZ

CHP’nin kendisini göstermesinin zamanı olduğunu vurgulayan Sağlar, “Şimdi mücadele zamanıdır. Bugün sığınılacak tek güç CHP’dir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’ni kurtarmak zorundayız. Yurttaş olarak, çağdaş yaşam isteyen insanlar olarak hareket etmemiz gerekiyor. Haklarımızı tamamen kaybedeceğimizi bilmemiz ve bunu herkese anlatmamız gerekiyor. Köylerde ve şehirde insanlara bu sistemin olumsuzluklarını anlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sağlar, konuşmasının ardından partililerin sorularını da yanıtladı. Toplantıya, CHP İlçe Başkanı Ayhan Güven ile partililer katıldı.26-ocak-20171100826-ocak-20171100726-ocak-201711014

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.