Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi Açıldı.

25 Eylül 2016

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur Belediyesi ev Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen ‘Kaşdişlen Cem evi ve Kültür merkezi’ açıldı.

Yapımına bir yıl önce başlanan ‘Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi’, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz,  Mersin Cemevi İnanç Kurulu üyesi Kazım Açıktepe, Alevi Kültür Dernekleri Anamur Şube Başkanı Nurgül Er, Eski Milli futbolcu Ümit Karan, sanatçı Musa Eroğlu, Siyasi parti temsilcileri, Mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşıyla başlayan açış töreni, Mersin Cemevi inanç kurulu üyesi Kazım Açıktepe tarafından gerçekleştirilen Gülbang duası ve semah gösterisinin ardından Anamur Belediyesi Halk oyunları ekibinin halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Daha sonra günün anlam ve önemini içerek konuşmalara geçildi;

haberl015

Alevi Kültür Dernekleri Anamur Şube Başkanı Nurgül Er;Hoş geldiniz konuşmasında, Dünyada çeşitli dinlerden insanlar mevcut olduğunu belirterek; “Herkesin ortak bir hayatı paylaşması, birbirine saygı göstermesi temennimizdir. Herkes istediği dini özgürce seçebilmeli ve onun gereklerini yerine getire bilmelidir” dedi. Er, Cemevinin Aleviler için önemini büyük olduğunu belirterek, “ Zikir yapılan yer. Hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları, bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadet hanedir. Cem evi, Hakka ve Halka sığıma, Eline-Diline-Beline sahip olanların güven yeridir. Makam mevki ayrılığı olmayan eşitlik meydanıdır, kısacası İrfan meclisidir” dedi.  Er Cemevinin Alevi topluluğunun tapınma dışında toplumsal, bireysel sorunlarının çözüme kavuşturulduğu bir meclis işlevi de görmekte olduğunu da belirten Er, konuşmasının sonunda Cemevinin yapımında emeği geçen Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a, ve inşatta emeği geçenler ile davete katılanlara teşekkür etti.

haberl016

Kaşdişlen Mahallesi Muhtarı İbrahim Erdem: Alevi toplumunun geçmişte yaşadığı zulümlere rağmen özünü koruduğunu belirterek, “Cumhuriyetin kuruluşuyla yerleşik hayata geçen Aleviler kültürünü koruma anlamında kenetlenmiştir. Bu anlamda atalarımıza minnettarız. Kaşdişlen halkı kültürüyle çalışkanlığıyla Devletine bağlılığıyla Milli bayramlarda ön saflarda yer alarak Cumhuriyete ve Atatürk’e bağlılığını her zaman göstermiştir. Bu duygularla laik Cumhuriyeti bize armağan eden büyük Atatürk’ün her zaman izinden yürümek temennisi ile…” dedi.

haberl017

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir;

Özellikle Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Cemevi yaptırmak için arsa bile temin edemediklerini belirten Demir, “ Kendi imkânlarımızla aldığımız arsaların inşaatını yapamıyoruz. 21. Yüzyılda hala Alevilerin Cemevi ibadethane olarak kabul edilmiyor. Hiçbir hukuki statüsü olmadığı gibi yasal olarak ta Cemevi yaptıramıyoruz.

Zulüm ediliyor

Ülkede 20 milyon Alevi’ye bu hükumet ve bundan önceki hükumetler zulüm ettiler ve zulüm etmeye devam ediyorlar. Ancak biz Alevi toplumu her şeye rağmen bu ülkede asla ve asla inancımızı yaşamaktan vazgeçmedik. Pirlerimizin dedelerimizin önderliğinde bu yolu bu güne kadar getirdik ve bundan sonra da inatla bunu devam ettireceğiz. Çünkü bu bizim inanç şeklimiz kimse buna müdahale edemez” dedi. Demir  102 şubesi 70 bin civarında üyesi olan bir örgütü grnrl başkanı olduğunu belirterek, ” İnanç merkezlerini geçtik zorunlu din derslerini geçtik dergâhlarımızın bize verilmesinden de vazgeçtik. Tek istediğimiz şey yaşam hakkı. Her gün tehdit ediliyoruz. Her gün Cemevlerimizle ilgili sıkıntılar çıkıyor”.

Can güvenliğimiz yok

Antep Cemevimizin etrafı beton bariyerlerle çevrili,  polis nöbet tutuyor. Canlı bomba tehdidi var. Vali ve Emniyet bizi arıyor Cemevine kimse gitmesin diye. Ve bizim can güvenliğimiz olmadığı için kendi inanç merkezimize gidemiyoruz. Bu da bu ülkeyi yönetenlerin ayıbı olmalı.

Biz bu ülkede ayrı bir toprak, arı bir Devlet istemiyoruz.

Alevileri hiç böyle bir derdi olmadı. Biz sadece temel hak ve özgürlükleri istiyoruz. Darbe gerçekleşseydi bundan en çok Aleviler zarar görecekti. Şimdi de darbe sivil darbeye döndü. Şimdi cadı avı başladı, FETÖ terör örgütü adı altında muhalifler açığa alınmaya başladı. Biz Aleviler 72 Millete aynı nazarla bakıyoruz.

Ve ısrarla diyoruz ki biz kardeşiz. Dini dili ırkı ne olursa olsun. Cami Havra, Kilise Cemevi fark etmez. Herkes istediği yerde inancını yaşayabilir. Bizim için mekânlar kutsal değildir.

Ülkenin bölünmemesi için ayrışmaması için mücadeleyi devam ettireceğiz.

Maalesef ülkeyi yönetenler ısrarla bizi ayrıştırmak için elinden gelen her şeyi yapıyorlar.  Biz Aleviler her geçen gün mutlaka ve mutlaka Cemevlerimizi yapmaya ve burada inancımızı, ritüellerimizi yaşamaya devam ederken bir taraftan da bu ülkenin bölünmemesi için ayrışmaması için mücadeleyi devam ettireceğiz. Bizim işimiz bu. Bizi başka bir yere koyanın derdi başkadır. Oda onları ilgilendirir. Bizi ilgilendirmez” dedi. Demir konuşmasının sonunda Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür etti.

haberl018

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe; Cemevi ev Kültür Merkeziyle ilgili kısaca bilgi verdikten sonra şehitleri anarak konuşmasına başladı. “ 2 yıl önce söz verdik 1 yıl önce temelini attık şu anda açılışını yapıyoruz. Hiçbir eksiği olmayan bir Cemevi ve Kültür Merkezi yaptık” dedi. Büyükşehir yasası ile ilçe belediyelerinin gelirlerinin %40 azalmasına rağmen söz verdiği projeleri hayata geçirmeye devam ettiğini anlatan Türe; Büyükşehir Belediye Başkanımızın da desteğiyle söz verdiğimiz projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyor, Kültür Merkezimizin, Cemevimizin, Hayırlara vesile olmasını hoş görüye barışa kardeşliğe katkıda bulunmasın diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

haberl019

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz;

Uzaktan yakından bu mutluluğu bizim paylaşmaya gelen dostlara selam olsun diyerek sözlerine başlayan Kocamaz, “Demokrasimize Cumhuriyetimize darbe vurmaya çalışan bu hainlere karşı Milletimizin dik duruşundan dolayı bu milletin bir ferdi olmaktan çok büyük bir onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Büyükşehir Belediyesi ilçe köy ayrımı yapmadan siyasi parti ayrımı yapmadan Adana’dan Antalya’ya kadar olan İstanbul’un 3 katı bir alanda hizmet vermeye çalışırken hiçbir şekilde birisini diğerinden ayırmadan hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bu ülkeyi bölmek parçalamak isteyen yeterince hain varken bu topraklarda yaşayan insanları bir birinden ayırmak hiç kimseye fayda getirmez. Biz kurtuluş savaşını hep birlikte verdiysek bu topraklarda yaşayan herkesin de eşit vatandaş olması ve birbirine saygıyla sevgiyle yaklaşması hiç birisinin diğerinden üstün tutulmaması gerekir. Bizim gidecek bir yerimiz yok. Onun için bu topraklarda birbirimizi seveceğiz sayacağız bir Millet olarak bu topraklarda hep birlikte yaşayacağız. Bölgede yaşayan herkese eşit mesafedeyiz. Alevi vatandaşlarımızın da kendilerine göre ibadet yapacakları, kendi ritüellerini yapacakları merkezlere ihtiyacı var. Bunun ilk örneğini Tarsus’ta gerçekleştirdik. Bu gün buradayız. Mersin merkezde 3 ayrı yerde yeni Çemenleri oluşturma gayreti içindeyiz. Bunlardan bir tanesinin temeli atıldı. Diğer bir tanesi dernek tarafından yapılıyor. Orya da destek veriyoruz. Mezitli bölgesinde de yine burada olduğu örnek gibi ilçe belediyesiyle birlikte yapılması gerekeni yakın bir tarihte hayata geçirmiş oluruz. Bu topraklarda yaşayan herkesin kendi inancını yaşaması hiç kimsenin bir başkasına kendi inancını dikte ettirmesi gibi bir sorunla karşılaşılmayan bir ülke istiyoruz. Tabi ki herkes kendi inancını yaşayabilir. Ayrıntıları bir kenara bırakırsak müştereklerimizi yan yana getirdiğimiz takdirde inanın bu topraklarda barış içerisinde yaşayabilmemiz için gereken müştereklerimiz ayrıntılarımızdan çok daha fazladır. Dolayısıyla bu Cem evinin ve Kültür Merkezinin başta Kaşdişlen ve Anamur’umuz olmak üzere Tüm Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Kocamaz konuşmasını Alevi-Sünni ayrımına karşı kendi yazdığı bir şiirle bitirdi. Daha sonra Cemevi ve Kültür Merkezi açıldı ve gezildi. Semah gurupları semahlar döndü.

haberl011haberl020haberl021haberl022haberl014haberl013haberl012haberl010haberl009haberl007

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Aziz Saydam: Harika bir oyun, Karacaoğlan hepimizin. Her yerde izi var. Bütün...
  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...