Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Eğitim Sen şairleri andı

05 Haziran 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Eğitim-Sen Anamur İlçe Temsilciliği şairler Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Sabahattin Ali?yi anma programı düzenledi.
İlçe Temsilcisi Mustafa Bakır, sendika binasındaki programda yaptığı konuşmada, ?Yüreği hep halkı için atmış halkı için yazmış, hapisler yatmış, işkenceler görmüş, sürgünlere gönderilmiş şairlerimizi unutmayacağız. Onlar unutulursa ölürler? dedi.
Şairlerin hayatları ve eserleri hakkında bilgi sunan Bakır, şunları söyledi:
?3 Haziran 1963 Nazım HİKMET sürgün yurdunda toprağa verilir. 2 Haziran 1991 de Ahmet ARİF.2 Nisan 1948 de Sabahattin Ali katledilir. Ölüsü 16 Haziranda bulunur.
Sabahattin Ali 25 Şubat 1907 dünyaya gelmiştir. Öğretmen olan, S.Ali birçok kez gözaltına alınmış, en son öğretmenlik görevinden alınmıştır. Sonrasında gazetecilik yapar, Rıfat Ilgaz ve Aziz Nesin le birlikte mizah dergileri çıkarmışlardır.
Anadolu insanına yaklaşımı ile edebiyata yeni bir boyut kazandırmıştır. Ezilen insanların acılarını, sömürülmelerini dile getirmiştir. Kentlilerin ve Aydınların Anadolu insanına takındıkları küçümseyici tavırlarını eleştirmiştir.
Aldırma gönül, Leylim ley halk dilinde yararlanılarak yazdığı şiirleri herkes tarafından bilinir. S.ALİ 2 Nisan 1948 katledilir.
Ahmet ARİF 21 Nisan 1927 dünyaya gelir. Siyasal görüşü nedeni ile sık sık tutuklanır. Mertliği ve samimiyeti ile de anılır. Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünde öğrenci iken iki kez tutuklanır. Hapislik günleri, işkence ve alcık içinde geçer.
O yıllarda yaşadığı eziyetlere, acılara rağmen, dağlarına bahar gelmiş memleketini düşünür. Onun yüreği ırgat işçileri arasında, ezilen acılı halkının endişesindedir. Ezilenlerin birliğini, dayanışmasını, kardeşliğini savunur.2 Haziran 1991 aramızdan ayrılır. 
Nazım Hikmet 20 Kasım 1901 yılında dünyaya gelir. Bu ülkenin yetiştirdiği bir dünya şairidir. Özgürlük, Barış ve Emek mücadelesinin meşalesidir.
Ekmeğinden ve suyundan daha değerli bulduğu özgürlüğü elinden alınmıştır. Hakkında acılan düzmece davalar yüzünden yıllarca zindanlarda yatmıştır.  Yattığı cezaevlerini adeta akademiye çevirmiştir.
Ozan ölümüne kadar barış ve demokrasi için mücadele etmiştir. Aşkın, doğanın, devrimin, özgürlüğün, barışın, başkaldırının şairidir. Aynı zamanda bir mücadele örneğidir. Onun şiirleri bir eylem çağrısı gibidir.
İşte hayatlarında acıların, mahpusluğun, sürgünlerin ve işkencelerin hiç eksik olmadığı üç yürek N.Hikmet sürgünlük yurdunda, A.Arif sessizce bir Haziran gününde, S.Ali yurt dışına çıkarken öldürülür.
Bu şairlerin toplumsal mücadeleye kattıkları emeğin anlatmakla bitirilemeyeceğini ifade eden Bakır, ?Bizlere düşen, onların düşüncelerinden kendimize bir yol çizmektir. Onların görüşlerinden alacağımız büyük dersler vardır. Ülkenin emekçileri onları saygı ile anacaktır. Onlar işçi sınıfının kavgasında yaşıyor? diye konuştu.
Daha sonra Talat Çelik, Handan Oğurlu, Ayfer Öztok, Sinan Berk, Semra Uğurel, Yeşim Dizmen, Arife Salman, Çiler Apaydın ve Hülye Aydemir, şairlerin eserlerinden bazılarını müzik eşliğinde okudu.cigklrsb003
cigklrsb001cigklrsb0021

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.