Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72. yıldönümü

18 Nisan 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur Eğitim-Sen şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72 yıldönümü nedeniyle konferans düzenledi.
Sendika merkezinde yapılan konferansa, Mersi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ata Tezbaşaran ve Eğitimci Yazar Ahmet Eroğlu konuşmacı olarak katıldılar.
İlk konuşmaya başlayan Eğitimci yazar Ahmet Eroğlu, yaptığı konuşmada, Türk ulusunun en önemli 3 başarısından birinin Köy Enstitüleri olduğunu belirterek ?? Ulusumuzun en önemli başarısının başında Çanakkale zaferi vardır,  ulusak kurtuluş savaşı ve 3. önemli ve büyük başarısı ise Köy Enstitüleridir. Köy Enstitüleri, Cumhuriyet Tarihimizin aydınlanma devrimidir. Köy Enstitüleri Türk buluşu bir eğitim sistemi olarak tarihe geçmiş ve gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olarak önerilmiştir. Köy Enstitüleri kısa ömrüne rağmen en çok konuşulan ve tartışılan modeldir? diye konuştu. Eroğlu, bu güzel modelin Türkiye?nin belleğinden silinmek istendiğine dikkat çekerek, ?? Köy Enstitüleri felsefesinden korkanlar, Onlar korkmaya devam etsinler. Bizler Köy Enstitülerinin aydınlanma destanını bu günkü kuşaklara taşımalıyız, Türk eğitim tarihini yeni nesillere anlatmalıyız?? diye konuştu.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ata Tezbaşaran, 1453 ten beri Avrupalı olmaya çalıştığımızı belirterek, ?Avrupalı olma yolunda hayata geçirdiğimiz en başarılı sistem Köy Enstitüleri olmuştur. Köy Enstitülerinin dışındaki uygulamalarımız, mı miş gibi yaptık? dedi. Tezbaşaran, şöyle devam etti, ?? Yaparak yaşayarak öğrenmenin en iyi uygulandığı yer, Köy Enstitüleri olmuştur. Köy Enstitüleri, Dünya eğitim tarihinde öğrencisiyle birlikte müfredat yapan ilk modeldir.  Köy Enstitülerinde aktif demokratik yurttaş yetiştirmek programlanmıştır.  Köy Enstitülerinde etkinlik tabanlı öğretme öğrenme ilişkileri vardı?? diye konuştu. Konferansın sonunda Aksu Köy Enstitüsü mezunu Emekli öğretmenler (Mehmet Yiğit, Arif Akça, Hasan Çelik) de kısa anılarını anlattılar. Konferansa Anamurlu Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmenler, CHP ilçe başkanı Gökçin Yalçın ve sendika üyeleri ile vatandaşlar katıldılar.koy-enst001koy-enst002koy-enst003koy-enst004koy-enst005koy-enst006koy-enst007koy-enst008

Yapılan Yorumlar:6 Adet

  1. Atatürkçü Eğitimci Yorumu:

    Anamur Kaymakamlığının,İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Sendika Yöneticileri’nin , her geçen yılda sayıları azalarak 3-5 kişi kalan Anamurlu köy enstitülü bu değerli elleri öpülesi Öğretmenlere birer ANI PLAKETİ ile Ödüllendirmesi gerekir?
    DÜŞÜNÜNÜZ;Onlar Aydınlık Türkiye ideallerinin birer neferleriydiler.Sayıları 100 binleri bulsaydı günümüz Türkiyesi Karanlığa sürüklenirmiydi?
    AKP milleti Uyutabilrmiydi hiç?

  2. cenk Yorumu:

    Tabi tabi sütten çıkmış ak kaşıktı bunlar,hiç hataları kusurları yoktu. Kuruluş mantığı SÜPER olmasına rağmen Sosyalist propagandanın arka bahçesi olmaktan kurtulamadığını biliyoruz demi?

  3. cenk Yorumu:

    1954′de kapatılırken de 2000 li yıllarda akp milleti uyutsun die kapatıldı zaten.

  4. Burcu Yorumu:

    Bence de plaket verilmeliydi. Keşke video da ekleyebilseniz.

  5. Ali ÖZDEMİR Yorumu:

    Niteliği değiştirilmiş dahi olsa, Aksu Köy Enstitüsünün devamı Aksu Öğretmen Okulunda öğrenci olmakla onur duyan biri olarak, elleri öpülesi bu öğretmenlerimizle gurur duyuyorum. Eminim ki hâla aynı zamanda soran/sorgulayan kimlikleri ile öğrenciliklerini sürdürmekte, öğretmeye de devam etmektedirler. Bu yüzden birileri için her daim tehlikeli görüldüler zaten.

  6. gönül Yorumu:

    tüm köy enstitüsü mezunlarının ellerinden öpüyorum.türkiye bu günlere onların sayesinde geldi.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.