POLİTİKA Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Milletvekillerine bir kıyak daha

26 Aralık 2011

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

phnmk4ekl003Vatandaşın ilaç giderlerini artıran yasa tasarısı, milletvekillerinin yüzünü güldürdü. Aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de 3 lira katkı payı alınması ve 3 ilaçtan sonra ilave 1 lira katkı alınmasını öngören yasa tasarısı; emekli vekil maaşlarında 3 ila 5 bin lira artış sağladı.
TBMM?de Dört partinin anlaşması sonucu; emekli vekil maaşları 3 bin lira; daha önce emekli olan ama halen milletvekilliği yapan vekil maaşı ise 5 bin lira birden arttı. Ayrıca yeni seçilen milletvekillerinin, 2 yıl vekillik yapması durumunda, milletvekili olarak emekli olmalarının da önü açıldı. 
TBMM Genel Kurulu’nda gece görüşülen yasa tasarısına AKP, CHP, MHP ve BDP’li tüm vekillerin ortak önergesiyle bir dizi madde eklendi. Buna göre emeklilik hakkını elde eden ancak halen millet-vekilliği yapan vekillerin maaşları 5 bin lira arttı. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur kökenli milletvekillerine de iki yıl çalıştıktan sonra ayrıcalıklı emeklilik hakkından yararlanma imkanı getirildi. Böylece işçi kökenli olduğu için milletvekili emeklisi olamayacak 220 vekil de 2 yıl çalıştıktan sonra 5 bin 628 lira emekli aylığı alma hakkı getirildi.
EMEKLİ VEKİL MAAŞI 3 BİN LİRA ARTTI
Maaş ve emekli aylıkları Başbakanlık Müsteşarının maaşına endeksli bulunan milletvekilleri, emeklilik hakkı bakımından Cumhurbaşkanının emekli aylığına endekslendi. Böylece, halen 5 bin lira olan emekli vekil aylığı 8 bin liraya yükseldi.
HEM EMEKLİ HEM ÇALIŞAN VEKİLE 19 BİN 300  LİRA
Ayrıca yeniden seçilen emekli vekillerin aylığından yapılan kesintiler de kaldırıldı. Oysa mevcut emekliler, bir işte çalışmaları durumunda emekli maaşlarından yüzde 15 oranında ’sosyal güvenlik destek primi’ kesiliyor.  İşte emekli vekillerden yapılan bu kesintinin kaldırılmasıyla, milletvekilliğinden emekli olduğu halde, halen vekil olan yaklaşık 200 kişinin maaşında 5 bin lira artış olacak. Böylece bu vekillerin ellerine geçen aylık tutarı 14 bin 300 liradan 19 bin 300 liraya çıkacak.
REÇETELERDEN 3?ER LİRA ALINACAK
Emekli Sandığı Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa ta-sarısı milletvekillerine yeni yıl piyangosu olurken; vatandaşın ilaca katkı payını ise artırdı. Buna göre aile hekimlerinin yazdıkları reçeteler de dahil; ayakta tedavilerde yazılan reçetelerde 3 ilaca kadar 3 lira alınması öngörüldü. İlave her bir ilaç içinse 1 lira katkı payı alınacak.
12 Haziran Seçimlerinde ilk kez seçilen milletvekili maaşı: 11 bin 250 TL
Emekli Milletvekili Aylığı: 5 bin TL’den 8 bin TL’ye çıkacak
Emekli olduğu halde halen çalışan milletvekilinin eline geçen ise; 14 bin 300 TL’den 19 bin 300 TL’ye çıkacak.
4 PARTİ UZLAŞTI JET HIZIYLA ÇIKTI
Bu değişiklik için TBMM Başkanı Cemil Çiçek de devreye girdi. Çiçek, ilaçta katılım payı yasasının görüşüldüğü sırada dört partinin grup yöneticileriyle bir araya geldi, ardından da dört partinin Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin imzalarını taşıyan önerge ile yasada değişikliğe gidildi. Dört partinin grup yöneticileri de, Meclis’ten jet hızıyla geçen değişikliğe desteklerini Genel Kurul’da söz alarak dile getirdiler.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.