GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Eczacılar ayaklandı

16 Aralık 2011

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Mersin’de, sağlık alanındaki düzenlemeleri protesto etmek ve sorunlarını dile getirmek isteyen eczacılar yürüyüş yaptı.
Mersin Eczacılar Odası tarafından organize edilen yürüyüşte, Hastane Caddesi’nde toplanan protestocular, ”vatandaş uyuma sağlığına sahip çık”, ”muayene katkı payı, kalmadı vatandaşın sağlık hakkı” şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti.
Beyaz önlükleri ve kollarında siyah bantlarla eyleme katılan eczacılar, ”Acıyı hastamızla birlikte çekiyoruz”, ”Medula çalışmaz, hasta ilaç alamaz” gibi çeşitli pankartlar taşıyarak, Mersin Devlet Hastanesi önüne kadar yürüdü.
Eyleme çevredeki vatandaşlar korna çalarak ve alkışlayarak destek verirken, hastane önünde Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek eczacılar adına bir açıklamada bulundu.
Şimşek, hastalar için sağlık hakkı, kendileri için huzurlu bir çalışma ortamı istediklerini belirterek, ”Eczanelerimizin varlıklarını sürdürebileceği yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Dayatmalardan, baskılardan, angaryalardan bıktık, artık bunlara son verilmesini istiyoruz. Kısacası yaşatmak için yaşamak istiyoruz” dedi.
Sağlıkta dönüşüm programının son aşamasına gelindiğini, artık sağlık alanının sonu olmayan bir yıkım sürecine girdiğini söyleyen Şimşek, ”Ülkemiz hızla sosyal devlet olmaktan uzaklaşıyor. Anayasal hak olan sağlıklı yaşam hakkı özelleştiriliyor. Kanun Hükmünde Kararnamelerle ’sağlık haklarımız’ elimizden alınıyor” dedi.
Gelecek günlerde birçok kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) çatısı altına giremeyeceğini ve daha çok vergi ödeneceğini vurgulayan Hüseyin Şimşek, şunları kaydetti:  ”1 Ocak’tan sonra şu anda yaklaşık 10 milyon olan Yeşil Kartlı sayısının 3-4 milyona indirilmesi gündemde. Yeşil Kart Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devrediliyor. Bunun anlamı, aylık geliri 270 TL üzerinde olan kişilerin de artık pirim ödeyecek olmasıdır. Artık paran kadar sağlık dönemi başlıyor. Sağlık alanında balayı kısa sürdü. Şimdi sağlıkta dönüşüm programının çirkin yüzü ortaya çıkıyor. Mesleğimizde de telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşanmaktadır. Son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler, İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Telbiği değişiklikleri eczacılığı yok olması noktasına getirdi.”
Halkı eczacı ve hekimle karşı karşıya getirecek uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Şimşek, yapılan değişikliklerin acılarını yaşayan bütün sağlık emekçilerinin, doktorların, eczacıların, diş hekimlerinin, hemşirelerin, ebelerin, sağlık memurlarının ve teknisyenlerin mutsuz ve tedirgin olduğunu ifade etti.
”SGK’nın ilaç alanında tek alıcı olmanın gücü ile sistemi adeta terörize ettiğini” vurgulayan Şimşek, SGK’nın ilaç sanayisinden aldığı özel bir indirim olan Kamu Kurum İskontosu’nun (KKİ) halkın sağlığını tehdit eden bir olguya dönüştüğünü belirtti.
Şimşek, ”SGK’nın önümüzdeki yıllarda global bütçeyi bahane ederek, ıskonto oranlarını daha da artıracağı açıkça ortadadır. Her yıl katlanarak artan KKİ,artık eczacıların taşıyamayacağı kadar büyük bir yük haline geldi. Biz eczacılar bugün yaşanan ve gelecekte de yaşanacağı anlaşılan bu sorunun bir parçası olmak istemiyoruz. KKİ, hiç gecikmeden eczacının üzerinden kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Tüm ilaç fiyatlarının düşüşüne ve ıskonto artışlarına rağmen halkın ilaç alabilmek için cebinden ödediği rakamların sürekli yükseldiğine dikkati çeken Hüseyin Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Vatandaş, neredeyse aldığı her ilaç için fiyat farkı ödemek zorunda kalıyor. Hastalarımız 1 Ocak itibariyle aile hekimlerinin yazdığı ilaçlar için de ücret ödemek zorunda kalacak. Muayene olabilmek için telefon ile randevu almak gerekecek ve bu servis için de 4 TL ücret alınacak. Hastalarımız bu sıkıntıları yaşarken, biz eczacılar da çalışmayan Medula sistemi, ilaç fiyat farkı muayene ücreti, reçete ücreti tahsili gibi angaryalarla uğraşmaktan ve hastalarımızla karşı karşıya getirilmekten mesleğimizi yapamaz hale geldik.”
Sesleri duyulana, talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Şimşek, ”Doktoruyla, eczacısıyla, hemşiresiyle, sağlık çalışanıyla hep birlikte sağlık hakkınız için meydanlarda olacağız. Sosyal devleti yok etmek isteyenler, sağlığı özelleştirmek isteyenler, her zaman karşılarında sağlık çalışanlarını bulacaktır. Halkımızı sağlık hakkına sahip çıkmaya, yarın çok geç olmadan bu sese kulak vermeye davet ediyoruz” dedi.
Eczacılar, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. pham4emkl005

pham4emkl002

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.