GÜNDEM-YAŞAM, TARIM-EKONOMİ Haberleri

Konular|
Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Alata?da doku kültürüyle muz fidesi yetiştirildi

25 Eylül 2010

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

22eylgp657002Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde doku kültürüyle muz fidesi üretildi.
Enstitü Müdürü Şekip Keser, doku kültürüyle üretilen fidelerin meyve veriminin daha fazla ve kalitesinin yüksek olduğunu, bu nedenle Türkiye’de ilk kez ürettikleri bu fidenin, ülkenin toplam muz üretiminin yüzde 70′ini sağlayan Mersin ve çevresindeki üreticinin de yüzünü güldüreceğini bildirdi.
Keser, doku kültürü ile fide üretiminin enstitü mühendislerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Pınar ile Nihal Denli tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
”Doku kültürüyle fide üretiminde materyal olarak küçük bitki dokuları kullanılıyor. Bu dokular dezenfekte edildikten sonra steril koşullarda hazırlanmış besin ortamlarına dikiliyor. İklim odalarına alınan kültürler, yapay ışık altında ve belirli sıcaklık rejimlerinde geliştirilerek köklendiriliyor. Cam deney tüpleri, petri kapları ve kavanozlar içinde gelişen köklü, yapraklı ve gövdeli genç bitkiler daha sonra yine steril ortamla doldurulmuş saksılara alınarak, yavaş yavaş dış koşullara alıştırılıyor.”
Doku kültürü yöntemi ile elde edilen fidelerin geleneksel fide yetiştiriciliğine göre ürün kalitesi ve verimi yönünden son derece avantajlı olduğuna dikkati çeken Keser, şöyle devam etti:
”Dünyada olduğu gibi ülkemizde de muz bahçeleri, daha önce sera ya da açık alanlardaki ana bitkilerin yanındaki yavru bitkilerin alınması ile tesis ediliyordu. Son yıllarda dünyada doku kültürü yolu ile üretim ön plana çıktığından bu konudaki araştırmalarımıza biz de ağırlık verdik.”
”BİNLERCE FİDE ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİBİZ”
Keser, Türkiye’deki muz üretim alanlarındaki artış dikkate alındığı zaman muz fidesi ihtiyacının klasik yollardan yavru bitki ile karşılanmasının mümkün olmadığının görüldüğüne işaret ederek, ”Doku Kültürü yöntemi ile ilk kez ülkemizde enstitümüz tarafından hastalıklardan arındırılmış muz fidesi üretildi. İstenildiğinde üreticilerimiz için binlerce fideyi üretme kapasitesine sahibiz” dedi. 
Muz üretiminde doku kültürü yoluyla muz fidesi üretimi için bunun yapılacağı laboratuvarın uygun alt yapıya sahip olması gerektiğini kaydeden Keser, bu altyapının Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde bulunmasının bölge ekonomisi için önemli bir avantaj olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
”Ülkemizde muz üretiminin yüzde 70′i Mersin ile Alanya arasındaki sahil bandında gerçekleşiyor. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü de aynı sahil bandında yer aldığından bu bölgenin çiftçilerine son derece faydalı olacağımıza inanıyorum. Bölge üreticisi kurumumuza başvurarak, doku kültürüyle yetiştirilmiş, diledikleri miktarda fideyi temin edebilirler.”
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün öncülüğünde yapılan çalışmalarla muz meyvesinin sadece Mersin’in Anamur ilçesinde değil, Erdemli yöresinde de geniş alanlarda üretilmeye başladığını belirten Keser, ”Bu konuda her türlü bilimsel desteği yöre çiftçisine vermeye hazırız” dedi.
Türkiye’nin 186 bin ton olan muz üretiminin yüzde 70′lik bölümünün Mersin ve çevresinde üretildiğini belirten Keser, ”Buna karşın Türkiye’nin yıllık tüketimi 450 bin ton civarında. Üretimin üstünde kalan bölüm ithalatla karşılanıyor.  Alanya, Anamur ve Erdemli bölgesinde muz üretimine uygun yerler oldukça fazla. Türkiye yurt dışından muz ithal etmeden yılda 750 bin ton muz üretebilme kapasitesine sahip.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.