ÇEVRE-DOĞA Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Çevre dernekleri: “Yeni hastaneler çözüm olmaz, kirlilik önlenmeli”

13 Şubat 2018

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

13-subat-2018003Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Hatay’da toplandı.

DAÇE adına açıklama yapan Sabahat Aslan toplantının ardından yayınladığı sonuç bildirgesinde şunları kaydetti:

“Ülkemizde uygulanan yanlış politikalar yüzünden, kirli teknolojilerin yaratmış olduğu hava su ve toprak kirliliği çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Kentlerde hava kirliliği yüzünden insanlar artık nefes alamıyor. Hava kirliliğinin artması ve yeşil alanların azalması birçok sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu kirliliklerden oluşan sağlık sorunlarına çare gibi sunulan Şehir Hastaneleri çözüm olamaz. Doğru olan kirliliği önlemektir.  

Büyükşehir statüsü kazandırılan şehirlerde tarım alanlarının imar rantına kurban edilmesi sonucunda Ülkemizde tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir.

Yaşam faaliyetlerinin her aşamasında plastik ve naylon maddelerin kullanımı çevre ve insan sağlığına zararlar vermektedir.

Yaşam alanlarına yapılan yatırımlar yüzünden Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan ve uluslararası sözleşmelerle korunan Akdeniz foklarının yaşamlarının tehdit altında ve nesli tükenmekte olduğu görülmektedir. Doğu Akdeniz Bölgesinde bulunan Doğal Sit alanları korunmamaktadır.

İskenderun Körfezinde ki mevcut kirlilik dünya standartlarının çok üstündedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanlar Planında, Doğu Akdeniz kıyılarında birçok Tersanenin ve Termik Santrallerin planlanmakta olduğu görülmektedir.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Yaşam Hakkımızı gasp eden kirli teknolojiler olan Termik Santrallere, Çimento Fabrikalarına, Akkuyu Nükleer Santraline ve Balık Çiftliklerine karşıdır.

Hatay ve Mersin bölgelerinde kurulmak istenen yeni Çimento fabrikaları, Akkuyu Nükleer Santrali, Termik Santraller ve Balık Çiftlikleri projelerinden hemen vazgeçilmelidir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08.10.2015 tarihinde onaylanarak internet sitelerinde yayınlanan “ 1/50.000 Ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay) Bütünleşik Kıyı Yapıları Planı” bölgemiz gerçeklerinin göz ardı edilerek, yaşam alanlarımızın gasp edilmesinin birincil adımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözde planın yaptım-oldu zihniyetiyle, halktan habersizce ve bir KHK’ye dayanılarak çıkartılması ile bizlere dayatılmasına sessiz kalmayacağız. Bu anlamda, bölge halkımızın sağlıklı yaşam hakkını savunmak üzere her türlü yasal hakkımızı kullanacağız.

“Havamızı Temiz Tutun, Şehir Hastanelerine Gerek Kalmasın“ sloganı ile Hava Kirliliği sorununun acilen çözülmesini bekliyoruz. Bu anlamda Sağlık Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin hükümet tarafından çıkarılmasını, Küresel ısınma ve İklim Değişikliğinin felaketlere neden olmasını beklemeden önlem alınmasını, Tarım alanlarına enerji santrallerinin ve otobanların yapımına izin verecek olan yeni TOPRAK KORUMA KURULU YÖNETMELİĞİNİN iptal edilmesini talep ediyoruz.”

DAÇE BİLEŞENLERİ

Antakya Çevre Koruma Derneği, Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Samandağ Çevre ve Turizm Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Mersin Çevre Dostları Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Osmaniye Kastabala Çevre Platformu, Tarsus Çevre Koruma Kültür Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM)

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.