Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Konferans “Cumhuriyete Giden Işıklı Yol”

06 Ekim 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

“26 Ağustostan Cumhuriyete Giden Işıklı Yolun Türk Tarihindeki Yeri ve Önemi” konulu konferans  verdi.

Anamur Kültür Derneği organizasyonluğunda,  Anamur  Belediyesi  Meclis  Salonunda konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı, hayatının 45 yılını askerliğe adamış  Emekli Orgeneral  Ergin Saygun’du.

Anamur Kültür Derneğinin davetlisi olarak Anamur’a gelen Paşa  “26 Ağustostan Cumhuriyete Giden Işıklı Yolun Türk Tarihindeki Yeri ve Önemi” konulu konferans  verdi. Konferansa Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Anamur Kültür Derneği Başkanı Yaşar Alıcı, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anadolu  ezeli ve ebedi Türk yurdudur. Diyerek sözlerine başlayan Paşa, Türkiye  tarihimizi değiştiren üç yere dikkat çekti, Kocatepe, Sakarya ve Çanakkale. Paşa “son günlerde ortaya atılmış bir sav var.’’ Çanakkale sadece  Türklere ait değil,  bütün  ümmetindir” şeklinde.  Hayır, efendim buna kesinlikle karşıyım. Düşman kuvvetlerinin arasında Müslüman  Araplar, Pakistanlılar vardı. Peki, buna ne demeli.? Bu, ümmetçilik fikrine aykırı bir kere.  Ordumuz kurtuluş savaşında 40 km yolu 3 günde yürümüştür. Bizim ordumuz kendinden katça çok fazla orduyu yerle bir etti. 3000 şehit verdi  130 bin iken 30 bin esir aldı. Orduya Bakacak olursak;  sanayi yok, tarım yok, kıyafet bile yok. Ama bir inanç var, sadakat var, sabır ve  Atatürk var. Atatürk’ün Türk tarihini değiştiren üç emri  var; “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır.  Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri.”.  İşte bu üç emir savaşın kaderini değiştirmiştir. “ şeklinde konuştu.

İslamiyet tercihim. Türklükse kaderimdir.

Sözlerine Cumhuriyet  dönemi ile devam eden Paşa “Cumhuriyetin  kurulma aşamasına  gelirsek; Türk Milleti Türklük ve Türk kültürü ile yeniden buluştu. Hoca Ahmet Yesevi’nin  bir sözü vardır “İslamiyet tercihimiz, Türklük kaderimiz” şeklinde.  Tam olarak öyle. Peki Türk Milleti kimdir ? Türk Milleti;  Anayasada Türk Devletine  vatandaşlık ile bağlı ananın veya babanın çocuğu Türk’tür.  Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; bu cumhuriyet kolay kurulmadı size o günleri yaşamış bir gazetecinin anısını paylaşmak istiyorum.  “ O günlerde herkes merakta idi. Ben o zamanlar Öğüt  Gazetesi’nde çalışıyordum.  Atatürk Çankaya’da  Cumhuriyeti kurmanın son çalışmalarını  yapıyordu.  İnsanlar akın akın meclise gidiyordu.  Ve ilk adım atıldı. Anayasanın  birinci maddesi ” Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” maddesi alkışlarla kabul edildi.’’  bazıları diyor ya Cumhuriyet zorla kabul ettirildi diye. Hayır  Cumhuriyet alkışlarla kabul edildi.”  Şeklinde konuştu.

Konuşmasını yaptıktan sonra Saygun Paşa davetlilerin sorularını yanıtladı. Konferans sonunda Saygun Paşaya Anamur Kültür Derneği  Başkanı  Yaşar Alıcı ve Anamur Belediye Mehmet Türe tarafından plâket takdim edildi.

haber-005haber-0042haber-006

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.