GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Tuğba?nın ümidi bitmedi

01 Mart 2011

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Anamur?da yaşayan Akdeniz Anemisi hastası 15 yaşındaki Tuğba’nın hayatını kurtarmak için annesinin dünyaya getirdiği bebeğin kordon kanının kargo ile nakil sırasında patlamasının ardından yaşanan üzüntüye rağmen, uzmanlar, hastanın çaresiz olmadığını, kök hücre (kemik iliği) naklinde de başarılı sonuçlar alınabildiğini bildirdiler.
Adana’daki özel bir hastanede gerçekleştirilen doğumun ardından alınan kardon kanının, hastanenin teslim ettiği kargo şirketi tarafından taşınırken, havaalanında üzerinden taşıma aracı geçerek patlaması sonucu hayal kırıklığı yaşayan 15 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu, umutla tedavi olmayı bekliyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Tanyeli, yaptığı açıklamada, kordon kanı ve kök hücrelerle ilgili araştırmalar arttıkça daha önce çaresiz gibi görünen birçok hastalığın günümüzde artık tedavi şansının bulunabildiğini bildirdi.
Tanyeli, özellikle kan hastalıklarında kordon kanı ve kök hücre (kemik iliği) naklinde başarılı sonuçlar alındığını ifade ederek, ”Hasta çaresiz değil. tedavinin kolaylığı ve başarısı açısından öncelikli  tercihimiz kordon kanı ancak, kök hücre naklinde de başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.
Anamur’da yaşayan 15 yaşındaki Tuğba’yı ÇÜ’de tedavi edebileceklerini, hastalığın çaresiz olmadığını vurgulayan Tanyeli, şunları söyledi:
”Kordon kanı bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Bu kan bebeğin damarlarında dolaşan kandan daha farklıdır ve kan üretimde görev alan kök hücreleri içerir. Kök hücre ise bazı dokularda bulunan ve gereksinim halinde pek çok hücreyi oluşturarak yaşamın devamını sağlayan, üretkenlik ve farklı dokulara dönüşebilme potansiyeli yüksek ana hücrelerdir.
Söz konusu hastamız ile kardeşinin dokuları tutuyorsa, kök hücre nakli olumlu sonuç verir. Her ikisi arasındaki fark şudur; kök hücrede önemli olan kaynağın tespit edilebilmesidir. Kordon kanında bu kaynağa kolay ulaşılırken kök hücrede daha zordur. Kordon kanında bir ya da 2 antijen tutmasa bile başarı sağlanıyor. Ancak, kök hücre naklinde antijenin sadece bir tanesi tutmazsa yapılıyor. Eğer ikisi tutmazsa yapılamıyor. Yani bizim kök hücre naklinde ‘HLA” diye adlandırdığımız doku grubunun tam olarak tutması beklenir, sadece bir tane uyumsuzluğa izin verilir.”
Prof. Dr. Tanyeli, kök hücre naklinin özel hastanelerde yapıldığı takdirde kordon kanı ile yapılan nakle göre daha maliyetli olmadığına da dikkati çekerek, ”Bunun dışında zaten 1990′dan beri bu tür nakillerden ücret alınmıyor” dedi.
Tanyeli, ÇÜ Tıp Fakültesi, Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi’nde gerek kordon kanından gerekse kök hücreden nakillerin yüksek bir başarı oranı ile gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
TUĞBA’NIN HAYALİ
Hayatını kurtarması için annesinin dünyaya getirdiği kardeşinden alınan kordon kanı patlayınca hayal kırıklığı yaşayan Tuğba Dikenkuşu ise, ”Hastalığım nedeniyle sürekli yorgun haldeyim, bana yardım edin. Ben kardeşimin doğumunu umutla beklemiştim” dedi.
Tuğba Dikenkuşu, çocukluğundan beri yaşıtları gibi koşup oynayamadığını, sürekli hasta ve yorgun olduğunu belirterek, bir an önce tedavi olmak istediğini söyledi.
Olaydan sorumlu tuttuğu özel hastane, kargo şirketi ve kargonun taşıma işini yapan Türk Hava Yolları aleyhine dava açan Baba Halis Dikenkuşu (42) ise, kızı Tuğba’ya daha 3 aylıkken Akdeniz Anemisi teşhisinin konduğunu, doktorların önerisi üzerine de eşinin bir bebek dünyaya getirdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
 ”Eşim 4 kez hamile kaldı fakat bu bebekler anne karnındayken Akdeniz Anemisi olma ihtimalinin yüksel olduğu belirlenince hamilelik sonlandırıldı. Allah yüzümüze baktı ve eşim, beşinci hamileliğinde kızımın hayatını kurtaracak bebeğimizi dünyaya getirdi. Oğlumuz Barış, 29 Mart 2010 tarihinde Adana’daki özel bir hastanede dünyaya geldi. Ama doğum sırasında bebekten alınan kordon kanı,  İstanbul’daki Kordon Kanı Bankasına karo şirketi tarafından götürülürken patlamış. Bunu öğrenince dünyamız karardı. Yıllarca umutla beklediğimiz kordon kanı bir ihmal ya da dikkatsizlikle yok oldu. tek isteğim kanın ne olduğunu kesin bir ifadeyle öğrenmek ve sorumlulara adaletin gereken cezayı vermesidir.”
Anne Ayşe Dikenkuşu da, kızı Tuğba’nın tedavisi noktasında bazı doktorların ilik naklinin yararlı olabileceği yönünde söylemlerde bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
”Kızımın yaşadığı acıları gördükçe, şaşkına dönüyorum. Benim tek isteğim kızımın sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi. İlik nakli yararlı olur mu olmaz mı bilemiyorum. Ama en ufuk umut ışığını da değerlendirmek istiyorum. Kızımın sağlığına kavuşması için ilik naklinin yararlı olacağı söyleniyor. Ancak bunun için ne yapmamız gerektiğine ilişkin yardım bekliyoruz. Bize yol gösterilsin.”
Bu arada, hasta yakınlarının dava açtığı kurumlar arasında bulunan Adana’daki özel hastanenin, kargo şirketi aleyhine ”rücu” davası açtığı öğrenildi.fohtt024

fohtt025fohtt023

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.