Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

TÜRKÜM, BORÇLUYUM… İşte Türkiye’nin toplam borcu

27 Aralık 2010

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

paraMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin toplam borcunu açıkladı
TBMM Genel Kurulu’nda, 2009 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerde Maliye Bakanı Türkiye’nin toplam borç tablosunu da açıkladı.
Maddeler üzerinde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 sonundan bu yana IMF ile 22 ülkenin yeni anlaşma imzaladığını, başvuran bütün ülkelere yeni program imkanının tanındığını söyledi.
Şimşek, örtülü ödenekten 2009 yılında 341 milyon TL, 2010 yılında ise 307 milyon TL harcandığını bildirdi. ”Türkiye’nin iç ve dış borcu” ile ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, Türkiye’nin toplam iç ve dış kamu borcunun 2002′de brüt 256,9 milyar TL olduğunu belirterek, bunun milli gelire oranına bakmak gerektiğini kaydetti.
ABD’nin 10 trilyon dolardan, İtalya’nın 2 trilyon dolardan fazla borcu olduğunu ifade eden Şimşek, ”Bir ülkenin mutlak borcuna bakılmaz, borcun milli gelire oranına bakılır.
Kamunun toplam net dış borcu milli gelirin yüzde 1′i kadar bir düzeye düşmüştür. Toplam borç, 257 milyar dolardan ikinci çeyrek sonu itibarıyla 479 milyar liraya ulaştı. Milli gelir ise 350 milyar liradan 1,2 trilyon liraya çıkacaktır. Borç, bir kat dahi artmamış ama milli gelir 4 kattan daha fazla artmıştır. Hesap ortada” dedi.
MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, 2009 yılı bütçesinin, o zaman dile getirdikleri gibi gerçekçi olmadığını, bu durumun 2009 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ile ortaya çıktığını savundu.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, dünyadaki en borçlu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu savunarak, ”AKP hükümeti borç toplamını ikiye, üçe katlarken bu paralar nereye harcanmıştır. Refah artışı sağlanamadığına göre hangi sektörlere ve kimlerin cebine yönlendirilmiştir?” diye sordu. Konuşmaların ardından, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Yapılan Yorumlar:4 Adet

  1. Şeref KOZ Yorumu:

    Sayın Bakanın açıklamasından hareketle; AKP’nin kendi verilerini dikkate alsak bile Türkiye’nin borçlarının AKP döneminde en az % 100 artmış olduğu görülüyor. Evet gerek bireyler, gerekse ülkeler yeni yatırım için borçlanırlar. Acaba AKP’liler, hangi yatırımlar için ülkemizi iki kat borlandırdılar? Bu yeni borçlarla ülke yararına neler satın aldılar,ülkeye neler kazandırdılar? Elde var olan ve Cumhuriyet döneminin eserleri olan çoğu stratejik nitelikli gelir kapısı olan işletmeleri özelleştirme adı altında eşe dosta ve yabancılara devretmekten başkane yaptılar?Petkim, Erdemir, İsdemir, Sümerbank, Etibank,TCDD İzmir Limanı, TCDD Derince Limanı,TEKEL işletmeleri, Amasya Şeker Fabrikası,Kütahya Şeker Fabrikası,TEDAŞ Elektrik İşletmeleri,Seydişehir Aliminyum İşletmeleri,
    SÜTAŞ İşletmeleri, TELEKOM iletişim İşletmeleri, Çeşme Limanı Kuşadası Limanı, Trabzon Limanı,Dikili Limanı, Araç Muayene İstasyonları, SEKA İşletmeleri, TÜGSAŞ AŞ Gemlik Gübre San., Samsun Gübre San. A.Ş, ETİ Gümüş A.Ş, ETİ Bakır A.Ş, ETİ Krom A.Ş gibi kaybolan güzelim dev kuruluşların yerine hangilerini koydular? Çok merak ediyorum. Bu gidişi göremeyen gözlere de çok hayret ediyorum. Saygılar.

  2. Ali Oktan Yorumu:

    Sayın Bakan Örtülü ödenekten 307milyon TL. harcanmış olduğunu dile getirmişler. Zeten, Bu örtülü ödenek niçin var merak ediyorum. Sanki savaş dönemindemiyiz. Hoş ülke bütçenin kalan kısmının nasıl ve nereye harcandığı denetleniyor da! Örtülü ödenekden Bahsediyoruz. Sayın Şeref Hocamın belitmiş olduğu gibi Ülkede, Cumhuriyet dönemi kazanımlarının satılıp Özelleştirilmesinden sonra ne kaldı ki!

  3. alanya Yorumu:

    bunlar milleti salak zannediyorlar borç iki katına çıkmış 4 kat artan milli gelirde akp nin yakınlarının geliri

  4. abdullah aydın Yorumu:

    “Borç yiğidin kamçısıdır.” der bir ata sözü.bunu anladım.
    AMA:
    satıp satıp borçlanmak nedir peki?

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.